ΚεντρικήΥγεία

Καρδιά: 7 τρόφιμα που βοηθούν να μην φράξουν οι αρτηρίες σας – Πώς προλαμβάνεται η αθηροσκλήρωση

24/3/2024

Η κατανάλωση ορισμένων τροφών μπορεί να βοηθήσει να αποτρέψε τις φραγμένες αρτηρίες και να μειώσετε καρδιακών παθήσεων.

Η αθηροσκλήρωση εμφανίζεται όταν συσσωρεύονται λιπώδεις εναποθέσεις κατά μήκος των τοιχωμάτων των αρτηριών. Μπορεί να έχετε ακούσει αυτή την κατάσταση που αναφέρεται ως φραγμένες αρτηρίες ή σκλήρυνση των αρτηριών.

Η αθηροσκλήρωση προκαλεί στένωση των αρτηριών και περιορίζει τη ροή του αίματος στην καρδιά και σε άλλα μέρη του σώματος.

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και άλλες ευεργετικές ενώσεις μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη του σχηματισμού πλάκας στις αρτηρίες σας.

7  τρόφιμα που βοηθούν να μη φράξουν οι αρτηρίες:

  1. Μούρα
  2. Φασόλια
  3. .Ψάρια
  4. Μπαχαρικά
  5. Λαχανικά και φυλλώδη χόρτα
  6. Ξηροί καρποί και σπόροι
  7. Ελαιόλαδο

1. Μούρα

Αυτά τα φρούτα συνδέονται με πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητάς τους να μειώνουν τη φλεγμονή και να βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν:

  • βατόμουρα
  • φράουλες
  • κράνμπερι
  • σμέουρα

Τα μούρα περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και ευεργετικές φυτικές ενώσεις. Αυτά περιλαμβάνουν φλαβονοειδή αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένων των πολυφαινολών, που μπορεί να υποστηρίξουν την υγεία της καρδιάς

Η έρευνα έχει επίσης δείξει ότι η κατανάλωση μούρων μειώνει σημαντικά τους παράγοντες κινδύνου αθηροσκλήρωσης: αυξημένη LDL (κακή) χοληστερόλη πίεση αίματος επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Τα μούρα μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των φραγμένων αρτηριών μειώνοντας τη φλεγμονή και τη συσσώρευση χοληστερόλης, βελτιώνοντας τη λειτουργία των αρτηριών και προστατεύοντας από την κυτταρική βλάβη

2. Φασόλια

Τα φασόλια είναι γεμάτα με φυτικές ίνες και η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες όπως τα φασόλια είναι απαραίτητη για την πρόληψη της αθηροσκλήρωσης.

Η κατανάλωση φασολιών είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να διαχειριστείτε τα επίπεδα χοληστερόλης, μειώνοντας τον κίνδυνο απόφραξης των αρτηριών. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση φασολιών μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα της LDL (κακής) χοληστερόλης.

Τα φασόλια προσφέρουν διάφορα καρδιοπροστατευτικά αποτελέσματα, όπως μείωση της αρτηριακής πίεσης ,μείωση των επιπέδων τριγλυκεριδίων στο αίμα μείωση των επιπέδων LDL και ολικής χοληστερόλης μείωση της φλεγμονής βελτίωση της λειτουργίας των αρτηριών

3. Ψάρια

Η κατανάλωση ψαριών πλούσια σε ωμέγα-3 μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου αθηροσκλήρωσης και στεφανιαίας νόσου.

Το σώμα μπορεί να μεταβολίσει τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα σε βιοδραστικούς μεσολαβητές λιπιδίων, οι οποίοι μπορεί να μειώσουν τη φλεγμονή και την πήξη του αίματος, τα οποία και τα δύο μπορούν να συμβάλουν σε φραγμένες αρτηρίες

Η κατανάλωση ψαριών σύμφωνα με μελέτες μειώνει τα τριγλυκερίδια συντελούν σε χαμηλότερο καρδιακό ρυθμό και αρτηριακή πίεση και μειώνουν τη φλεγμονή και τον κίνδυνο θρόμβων αίματος.

4. Μπαχαρικά

Τα μπαχαρικά, όπως το τζίντζερ, το πιπέρι, το τσίλι και η κανέλα, μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από τις φραγμένες αρτηρίες.

Αυτά και άλλα μπαχαρικά έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μειώνουν τις ελεύθερες ρίζες και συντελούν στη βελτίωση των επιπέδων λιπιδίων στο αίμα καθώς και τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων. Μπορείτε να αυξήσετε την κατανάλωση μπαχαρικών προσθέτοντάς τα σε πλιγούρι βρώμης, σούπες, μαγειρευτά και σχεδόν οποιοδήποτε άλλο πιάτο

5. Λαχανικά

Η προσθήκη σταυρανθών λαχανικών, όπως το μπρόκολο, το λάχανο και το κουνουπίδι στη διατροφή σας μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε φραγμένες αρτηρίες.

Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση σταυρανθών λαχανικών σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο αθηροσκλήρωσης.

6. Ξηροί καρποί και σπόροι

Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι εξαιρετικές πηγές πρωτεϊνών, φυτικών ινών, υγιών λιπαρών, βιταμινών και μετάλλων. Επιπλέον, αυτά τα μικροσκοπικά και ευέλικτα τρόφιμα μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των φραγμένων αρτηριών.

Η κατανάλωση ξηρών καρπών και σπόρων μπορεί να μειώσει την LDL (κακή) χοληστερόλη και μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της HDL (καλής) χοληστερόλης και στη μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών και σπόρων μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τον διαβήτη, έναν γνωστό παράγοντα κινδύνου για αθηροσκλήρωση

7. Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο, βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου αθηροσκλήρωσης.

Το ελαιόλαδο μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και να μειώσει τους φλεγμονώδεις δείκτες, οι οποίοι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Οι ερευνητές αποδίδουν την ικανότητα του ελαιολάδου να βελτιώνει την υγεία της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων στην υψηλή περιεκτικότητά του σε ενώσεις πολυφαινόλης.

Πώς μπορούν να φράξουν οι αρτηρίες

Η αθηροσκλήρωση θεωρείται κύρια υποκείμενη αιτία καρδιακών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της στεφανιαίας νόσου, του πιο συνηθισμένου τύπου καρδιακής νόσου .Η αθηροσκλήρωση είναι η υποκείμενη αιτία περίπου 50% των θανάτων στις δυτικές χώρες.

Είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος με πολλούς παράγοντες κινδύνου.

Είναι πιο πιθανό να αναπτύξετε αθηροσκλήρωση όσοι:

  • έχουν υψηλή LDL (κακή) χοληστερόλη
  • έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση
  • καπνίζουν τσιγάρα
  • έχουν διαβήτη
  • έχουν οικογενειακό ιστορικό αθηροσκλήρωσης
  • έχουν παχυσαρκία
  • κάνουν κακή διατροφή
  • επιδίδονται σε καθιστικό τρόπο ζωής

Πηγή: https://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Τι προβλέπεται για κάθε ζώδιο 27/10

xristiana

Άνοια: Ο παράγοντας που τριπλασιάζει τον κίνδυνο για αυτούς τους 70ρηδες

xristiana

Τι είναι η τεχνική “underpainting” make up; Αξίζει να την δοκιμάσεις;

xristiana