ΚεντρικήΥγεία

Βιταμίνες: 5 σημάδια ότι έχετε ανεπάρκεια που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας

24/3/2024

Οι βιταμίνες και τα μέταλλα είναι ζωτικής σημασίας οργανικές ενώσεις που απαιτούνται για να διασφαλιστεί ότι το σώμα σας λειτουργεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Δώστε προσοχή στα σημάδια που σας δείχνουν ότι παρουσιάζετε έλλειψη βιταμινών ή μετάλλων.

Πολλοί από εσάς λαμβάνετε όλα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε, ακολουθώντας μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή. Ωστόσο, υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ένα άτομο μπορεί να παρουσιάσει ανεπάρκεια σε μια συγκεκριμένη βιταμίνη ή μέταλλο. Θα μπορούσε να είναι ότι δεν τρώει τις σωστές τροφές ή ότι το σώμα του δεν είναι σε θέση να τις απορροφήσει σωστά.

Όποιος και αν είναι ο λόγος, είναι σημαντικό να προσέχετε τυχόν προειδοποιητικά σημάδια ανεπάρκειας. Αν δεν αντιμετωπιστεί η ανεπάρκεια αυτή για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να γίνει επικίνδυνη.

Ακολουθούν 5 σημαντικά σημάδια που σας δείχνουν ότι έχετε έλλειψη βασικών βιταμινών και μετάλλων:

  1. Θολή όραση
  2. Μυϊκοί πόνοι
  3. Εύθραυστα μαλλιά
  4. Εγκεφαλική ομίχλη
  5. Λοιμώξεις στα ούλα

1. Θολή όραση

Αυτό θα μπορούσε να είναι σημάδι έλλειψης βιταμίνης Α, η οποία βρίσκεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, και στα κίτρινα λαχανικά, όπως τα καρότα και οι γλυκοπατάτες. Είναι σημαντική για να διατηρείται το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού υγιές και να λειτουργεί ως καλή άμυνα κατά των ασθενειών. Η βιταμίνη Α είναι επίσης απαραίτητη για τη συνολική υγεία των ματιών, οπότε η απώλεια όρασης, το θόλωμα ή η δυσκολία στην όραση σε χαμηλό φωτισμό μπορεί να είναι σημάδι αυτής της έλλειψης.

2. Μυϊκοί πόνοι

Η βιταμίνη D συμβάλλει στην απορρόφηση του ασβεστίου, πράγμα που σημαίνει ότι η αίσθηση εξασθενημένων και επώδυνων οστών μπορεί να αποτελεί ένδειξη χαμηλών επιπέδων. Οι μυϊκοί πόνοι μπορεί επίσης να σηματοδοτούν έλλειψη βιταμίνης D, καθώς έχει σημαντικό ρόλο στην αποτελεσματική λειτουργία των μυών μας.

3. Εύθραυστα μαλλιά

Τα εύθραυστα και ξηρά μαλλιά, καθώς και η αραίωση των μαλλιών, μπορεί να οφείλονται σε έλλειψη ψευδαργύρου, επειδή οι θύλακες στο τριχωτό της κεφαλής μας γίνονται πιο αδύναμοι με την έλλειψη αυτού του μετάλλου. Αυτό το μέταλλο το βρίσκουμε στα κρέατα, τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά όπως και όλα τα άλλα θρεπτικά συστατικά μπορεί επίσης να ληφθεί ως συμπλήρωμα.

4. Εγκεφαλική ομίχλη

Τώρα συχνά συνδέεται με το Covid, η ομίχλη του εγκεφάλου και η απώλεια μνήμης μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλείται από έλλειψη βιταμίνης Β. Η βιταμίνη βρίσκεται στις πρωτεΐνες και τα φυλλώδη λαχανικά και υποστηρίζει τη συνολική υγεία του εγκεφάλου μας.

5. Λοιμώξεις στα ούλα

Η βιταμίνη C έχει σημαντικό ρόλο στη στοματική μας υγιεινή. Η έλλειψη βιταμίνης C μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων των ούλων και ασθενέστερων δοντιών. Τη βιταμίνη αυτή τη βρίσκετε σε τρόφιμα, όπως τα εσπεριδοειδή, οι πιπεριές και το μπρόκολο.

Εάν ανησυχείτε ότι μπορεί να αντιμετωπίζετε ανεπάρκεια κάποιας βιταμίνης, θα πρέπει να μιλήσετε με τον παθολόγο σας και να σας δώσει αναλυτικότερες οδηγίες.

Related posts

Εμμηνόπαυση: Οταν το Skin Positivity «ωριμάζει»

xristiana

Μαθητές δημιούργησαν μια υπέροχη ιστοσελίδα για τους τετράποδους φίλους μας

xristiana

Κινητό: Ο λόγος που πρέπει να σταματήσουμε να σκρολάρουμε στο μπάνιο – Δεν τον φαντάζεστε

xristiana