ΚεντρικήΥγεία

Ξυπνάτε με κακή διάθεση που χειροτερεύει όσο περνά η ώρα; Δείτε γιατί συμβαίνει και πώς να το αντιμετωπίσετε

17/3/2024

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν ιδιαίτερο κέφι και ενέργεια πριν από την αυγή και τώρα, μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν και του Dartmouth Health εξετάζει την επιστήμη πίσω από το φαινόμενο του ξυπνήματος με πολύ κακή διάθεση.

Η μελέτη, η οποία χρησιμοποίησε δεδομένα Fitbit από περισσότερους από 2.500 ασκούμενους γιατρούς για δύο χρόνια, διαπίστωσε ότι οι αυτοαναφερόμενοι κύκλοι διάθεσης τους έφταναν στο χαμηλότερο σημείο τους κοντά στις 5 π.μ. και στο υψηλότερο σημείο γύρω στις 5 μ.μ. Η έλλειψη ύπνου έκανε αυτές τις εναλλαγές πιο έντονες, οδηγώντας σε χειρότερη διάθεση και μεγαλύτερες αλλαγές κατά τη διάρκεια της ημέρας.

«Η διάθεση αλλάζει φυσικά με το χαμηλότερο σημείο της να εντοπίζεται το πρωί και το υψηλότερο το βράδυ, ανεξάρτητα από τη στέρηση ύπνου. Η στέρηση ύπνου είναι μια ξεχωριστή διαδικασία που τη μειώνει περαιτέρω», δήλωσε ο Benjamin Shapiro, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ψυχίατρος στο Dartmouth Health.

«Έτσι, κάποιος που είναι ξύπνιος όλη τη νύχτα, στις 5 π.μ. θα πρέπει να έχει ακόμα χαμηλότερη διάθεση από ό,τι αν ξυπνούσε στις 5 π.μ. Ωστόσο, μια τυπική μέρα, η διάθεσή του στις 5 π.μ. θα εξακολουθεί να είναι χαμηλότερη από ό,τι το βράδυ», πρόσθεσε ο ειδικός.

Πώς διεξήχθη η μελέτη για τη σχέση ύπνου και διάθεσης

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS Digital Health, ανέλυσε δεδομένα από 2.602 ασκούμενους γιατρούς σε μια περίοδο δύο ετών. Οι ερευνητές μέτρησαν τον συνεχή καρδιακό ρυθμό των ασκούμενων, τον αριθμό βημάτων, τα δεδομένα ύπνου και τις ημερήσιες βαθμολογίες διάθεσης. Οι ερευνητές υπολόγισαν επίσης τον κιρκάδιο χρόνο και τον χρόνο αφύπνισης από μετρήσεις των καρδιακών παλμών και της κίνησης λεπτό προς λεπτό.

«Ανακαλύψαμε ότι η διάθεση ακολουθεί έναν ρυθμό που συνδέεται με το εσωτερικό ρολόι του σώματος και η επιρροή του ρολογιού αυξάνεται καθώς κάποιος μένει ξύπνιος περισσότερο», δήλωσε ο Danny Forger, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής μαθηματικών και υπολογιστικής ιατρικής και βιοπληροφορικής στο U-M. Ιατρική Σχολή.

«Η μελέτη υπογραμμίζει τον σημαντικό ρόλο που παίζει το ρολόι του σώματός μας στη διάθεση και εισάγει την τεχνολογία wearable ως έναν συναρπαστικό νέο τρόπο για να εξερευνήσουμε αυτούς τους παράγοντες σε θέματα ψυχικής υγείας», πρόσθεσε.

Οι ειδικευόμενοι ιατροί, μέρος της Intern Health Study, μιας πολυκεντρικής μελέτης σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες στην οποία συμμετείχαν πρωτοετείς φοιτητές ιατρικής, ολοκλήρωσαν επίσης μια ημερήσια αξιολόγηση. Οι ασκούμενοι μπορούσαν να κάνουν την αξιολόγηση οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, και η αξιολόγηση συνίστατο σε μία μόνο ερώτηση: Πώς ήταν η διάθεσή σας σήμερα;

Στη συνέχεια, οι ερευνητές σχεδίασαν τις βαθμολογίες της διάθεσης των συμμετεχόντων σε σχέση με την κιρκαδική φάση τους και με το χρόνο αφύπνισης. Διαπίστωσαν ότι η διάθεση κορυφώθηκε στις 5 μ.μ. και έπεσε στο χαμηλότερο σημείο στις 5 π.μ. Διαπίστωσαν επίσης ότι η διάθεση χειροτέρευε όσο περισσότερο οι συμμετέχοντες ήταν ξύπνιοι.

«Ο τομέας της ψυχιατρικής γνώριζε ότι ο ύπνος και ο κιρκάδιος ρυθμός παίζουν σημαντικό ρόλο στην ψυχική υγεία. Ωστόσο, αυτά τα ευρήματα έχουν αποδειχθεί μόνο σε μικρά δείγματα και σε τεχνητά εργαστηριακά περιβάλλοντα. Αυτή η μελέτη γενικεύει αυτά τα ευρήματα στην καθημερινή ζωή σε μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων», είπε ο Δρ. Shapiro.

Χρήσιμα συμπεράσματα για την παρακολούθηση των διαταραχών της διάθεσης

Οι ερευνητές λένε ότι η μελέτη τους εξέτασε μόνο ένα γενικευμένο μοντέλο διάθεσης στους ασκούμενους και ότι η ατομική διακύμανση της διάθεσης είναι πιο περίπλοκη και εξαρτάται από παράγοντες όπως η κοινωνική δυναμική, τα προγράμματα και η ιδιοσυγκρασία.

Επίσης, υπήρχαν ελάχιστα άτομα που έμειναν ξύπνια περισσότερες από 18 ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τέλος, οι ερευνητές δεν χρησιμοποίησαν επικυρωμένες κλίμακες συναισθηματικής αξιολόγησης, όπως η κλίμακα άγχους κατάθλιψης ή εργαλεία κλινικής εξέτασης.

Ωστόσο, έδειξαν ότι τα μη επεμβατικά εργαλεία όπως το Fitbits ή άλλα έξυπνα ρολόγια θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα για την παρακολούθηση των διαταραχών της διάθεσης και των κιρκάδιων ρυθμών.

«Αντί να απαιτούμε επεμβατικές αιμοληψίες ή παρακολούθηση θερμοκρασίας, είμαστε σε θέση να λάβουμε παρόμοια δεδομένα από ένα καθημερινό εργαλείο. «Αυτό ανοίγει την πόρτα για τους κλινικούς γιατρούς ψυχικής υγείας να χρησιμοποιούν μετρήσεις κιρκάδιου ρυθμού στην καθημερινή κλινική πράξη», κατέληξε ο Δρ. Shapiro.

Related posts

Σημαντική μείωση του πληθυσμού των μινκ στη Δυτική Μακεδονία

xristiana

Δ. Ωραιοκάστρου: Δωρεάν Καλοκαιρινές Διακοπές Σε Κατασκήνωση Για Παιδιά ΑμΕΑ

xristiana

Σοκολατένιο αβγό: Πόσα βήματα πρέπει να κάνουμε για να το κάψουμε

xristiana