ΚεντρικήΥγεία

Γιατί τα μωρά παθαίνουν λόξιγκα ακόμα και πριν γεννηθούν;

27/3/2024

Αν έχετε περάσει το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και κάποιες φορές νιώθετε ότι… φτιάχνετε ποπ κορν μέσα στην κοιλιά σας, μάλλον το μωρό σας έχει λόξιγκα! Γιατί όμως τα μωρά παθαίνουν λόξιγκα ακόμα και πριν γεννηθούν τα μωρά και πόσο συχνά είναι φυσιολογικό; Μάθετε γιατί συμβαίνει και πότε πρέπει να ανησυχήσετε.

Τι είναι ο εμβρυϊκός λόξυγγας; Πρόκειται για μικρές κινήσεις που κάνει το διάφραγμα του μωρού όταν αρχίζει να αναπνέι. Καθώς το μωρό εισπνέει, το αμνιακό υγρό εισέρχεται στους πνεύμονές του, προκαλώντας συστολή του αναπτυσσόμενου διαφράγματος.

Το αποτέλεσμα; Ένας μικρός και απόλυτα φυσιολογικός λόξυγκας στη μήτρα σας!Γιατί τα μωρά έχουν λόξιγκα ακόμα και πριν γεννηθούν;Ο λόξιγκας στο έμβρυο είναι απλώς μια παρενέργεια του μωρού που «δοκιμάζει» όλα τα νέα πράγματα που μπορεί να κάνει.

Όταν το μωρό έχει λόξυγκα στη μήτρα, συμβαίνουν πολλά αναπτυξιακά ορόσημα που αποτελούν ενδείξεις ότι είναι σε καλό δρόμο για τη μεγάλη έξοδο προς τον κόσμο σε λίγους μήνες.]

Συγκεκριμένα συμβαίνουν τα παρακάτω αναπτυξιακά στάδια καθώς το μωρό αρχίζει να έχει λόξυγγα στη μήτρα:Αναπνευστικό σύστημαΗ ικανότητα του μωρού να εισπνέει και να εκπνέει αμνιακό υγρό – και επομένως ο λόξυγκας – είναι ένα καλό σημάδι ότι το διάφραγμά του αναπτύσσεται καλά.

Αυτή η διαδικασία ξεκινά στην πραγματικότητα γύρω στη 10η εβδομάδα, αν και πιθανότατα δεν θα μπορείτε να αισθανθείτε τον λόξυγκα του εμβρύου για μερικούς ακόμη μήνες.

Νευρικό σύστημα Ο λόξυγκας του εμβρύου υποδηλώνει επίσης την ενεργοποίηση του νεύρου που ελέγχει το διάφραγμα.

Με άλλα λόγια ο λόξιγκας του μωρού σημαίνει ότι ο εγκέφαλος και ο νωτιαίος μυελός είναι άθικτοι και κάνουν τη δουλειά τους, δηλαδή το έμβρυο αναπτύσσεται σωστά νευρολογικά για να επιβιώσει έξω από τη μήτρα.ΑντανακλαστικάΕκτός από την αναπνοή, το μωρό εξασκεί επίσης στη μήτρα το θηλασμό, το πιπίλισμα του αντίχειρα και το χασμουρητό – ξέρετε, όλα αυτά τα αξιολάτρευτα πράγματα που κάνουν τα μωρά μέσα στη μήτρα.

Όλες αυτές οι δραστηριότητες μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε λόξιγκα του εμβρύου.Πόσο συχνά είναι φυσιολογικό να έχει λόξιγκα το μωρό στη μήτρα;Επειδή κάθε εγκυμοσύνη είναι μοναδική, δεν υπάρχει ένας απόλυτος κανόνας για το πόσο συχνά πρέπει ή όχι να εμφανίζει λόξυγκα το έμβρυο.

Οι λόξιγκες στα έμβρυα μπορεί να είναι συχνοί αλλά μπορεί να είναι και πολύ αραιοί.Πώς να σταματήσετε τον λόξιγκα του εμβρύουΕνώ ο λόξυγγας στη μήτρα είναι φυσιολογικός, μπορεί να ενοχλήσει την εγκυμονούσα. Αλλά όπως συμβαίνει με τον δικό μας λόξυγγα, δεν υπάρχει ένας σίγουρος τρόπος να σταματήσει ο λόξυγγας του μωρού στη μήτρα.

Ορισμένοι προτείνουν να δημιουργήσετε ένα νέο ερέθισμα στο έμβρυο, κάτι που ίσως το ενθαρρύνει να σταματήσει αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι κάτι από αυτά θα πιάσει.

Ορισμένα tips που μπορείτε να δοκιμάσετε:Να πιείτε νερόΝα περπατήσετεΝα ξαπλώσετε από την αριστερή πλευράΝα φάτε ένα πλούσιο γεύμαΝα κάνετε μία ήπια άσκηση

Πότε είναι επικίνδυνος ο λόξυγκας στο βρέφος;Οι λόξιγκες στα έμβρυα είναι συνήθως φυσιολογικοί και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Στο τρίτο τρίμηνο πιθανότατα θα αρχίσει να έχει λιγότερους λόξιγκες το μωρό στη μήτρα και θα μειώνονται μέχρι να φτάσετε στον τοκετό. Αν δείτε ότι αυξάνονται ενώ είστε στον μήνα σας (δηλαδή 3-4 εβδομάδες πριν την Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού, τότε καλό είναι να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας.

Πηγή: https://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Υπάρχουν 3 ειδών δάκρυα: Τι ρόλο παίζουν στα μάτια και την όραση

xristiana

3ο Συνέδριο Φαρμακοποιών Περιφέρειας Πελοποννήσου

xristiana

Ο σύζυγος και η εφημερίδα…!

xristiana