ΚεντρικήΥγεία

Αυτό το πρωινό μας κάνει λιγότερο ελκυστικούς – Ασχημαίνει το πρόσωπό μας, σύμφωνα με έρευνα

9/3/2024

Μια νέα μελέτη υποστηρίζει ότι η κατανάλωση ενός συγκεκριμένου είδους τροφίμων για πρωινό μπορεί να επηρεάσει μη ιατρικά χαρακτηριστικά, όπως η ελκυστικότητα ενός ατόμου.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μονπελιέ στη Γαλλία, παρουσιάζουν αυτά τα ευρήματα στο περιοδικό PLOS ONE.

Στη νέα μελέτη, τα επίπεδα κατανάλωσης επεξεργασμένων υδατανθράκων από τους συμμετέχοντες συνδέθηκαν στατιστικά με την ελκυστικότητα του προσώπου τους, όπως αξιολογήθηκε από ετεροφυλόφιλους εθελοντές του αντίθετου φύλου.

Πού βρίσκονται και πώς μας επηρεάζουν οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες

Η δυτική δίαιτα αποτελείται από υψηλά επίπεδα επεξεργασμένων υδατανθράκων -τροφές που υφίστανται επεξεργασία με τρόπους που συνήθως αφαιρούν μεγάλο μέρος της θρεπτικής τους αξίας, όπως το λευκό αλεύρι, η επιτραπέζια ζάχαρη και συστατικά σε πολλά συσκευασμένα σνακ.

Προηγούμενη έρευνα έχει συνδέσει την αυξημένη κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων με δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία έχουν δείξει ότι η κατανάλωση υψηλών επιπέδων επεξεργασμένων υδατανθράκων μπορεί επίσης να επηρεάσει μη ιατρικά χαρακτηριστικά, όπως η ελκυστικότητα ενός ατόμου. Για να διερευνήσουν περαιτέρω αυτήν την πιθανότητα, οι ερευνητές διεξήγαν μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 104 Γάλλοι άνδρες και γυναίκες ενήλικες.

Πώς διεξήχθη η μελέτη

Οι ερευνητές έδωσαν σε μερικούς από τους συμμετέχοντες ένα πρωινό με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη -ένα με επεξεργασμένους υδατάνθρακες που είναι γνωστό ότι ενισχύουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα- ενώ άλλοι έλαβαν ένα πρωινό με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν επίσης ένα ερωτηματολόγιο για να αξιολογήσουν τις τυπικές συνήθειες κατανάλωσης επεξεργασμένων υδατανθράκων.

Στη συνέχεια ζητήθηκε από ετεροφυλόφιλους εθελοντές να αξιολογήσουν την ελκυστικότητα του προσώπου των συμμετεχόντων του αντίθετου φύλου, όπως αποτυπώθηκε σε φωτογραφίες που τραβήχτηκαν δύο ώρες μετά το παρεχόμενο πρωινό.

Μόνο συμμετέχοντες και εθελοντές με τέσσερις παππούδες ευρωπαϊκής καταγωγής συμπεριλήφθησαν σε αυτήν την έρευνα, για να μειωθεί η πολιτισμική ετερογένεια.

Η στατιστική ανάλυση έδειξε ότι η κατανάλωση πρωινού με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη συσχετίστηκε με χαμηλότερες επακόλουθες αξιολογήσεις ελκυστικότητας του προσώπου τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες.

Η χρόνια κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων στο πρωινό και τα σνακ συσχετίστηκε επίσης με χαμηλότερες αξιολογήσεις ελκυστικότητας, αν και η κατανάλωση τροφών υψηλής ενέργειας σε αυτές τις περιόδους συσχετίστηκε με υψηλότερες βαθμολογίες ελκυστικότητας.

Η μελλοντική έρευνα θα δείξει τον ακριβή συσχετισμό

Οι ερευνητές παρατήρησαν ορισμένες διαφορές μεταξύ των φύλων: ειδικά για το απογευματινό σνακ στους άνδρες, η πρόσληψη τροφής υψηλής ενέργειας συνδέθηκε με χαμηλότερες βαθμολογίες ελκυστικότητας, ενώ η υψηλή γλυκαιμική πρόσληψη συνδέθηκε με υψηλότερες βαθμολογίες ελκυστικότητας.

Όλα τα αποτελέσματα ίσχυαν αφού συνυπολογίστηκαν στατιστικά άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ελκυστικότητα, όπως η πραγματική ηλικία, η αντιληπτή ηλικία, ο Δείκτης Μάζας Σώματος, οι συνήθειες καπνίσματος και η τριχοφυΐα του προσώπου.

Απαιτείται περαιτέρω έρευνα, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων και πιο διαφορετικών μεγεθών δειγμάτων, για την εμβάθυνση της κατανόησης του πώς ακριβώς οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες μπορεί να συνδέονται με την ελκυστικότητα και άλλα κοινωνικά χαρακτηριστικά.

«Η ελκυστικότητα του προσώπου, ένας σημαντικός παράγοντας των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων, φαίνεται να επηρεάζεται από την άμεση και χρόνια κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων σε άνδρες και γυναίκες», καταλήγουν οι συγγραφείς.

Πηγή: https://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Greenpeace: Kαταγγέλλει τη «σκανδαλώδη» συνέχιση του εμπορίου πυρηνικών καυσίμων μεταξύ Γαλλίας – Ρωσίας

xristiana

Το «1o Trikala Summer Music Camp – SMuC 2022» εστιάζει στην παραδοσιακή μουσική

xristiana

Ανοιξιάτικος καιρός με υψηλές θερμοκρασίες

xristiana