ΚεντρικήΥγεία

Το πεντανόστιμο τρόφιμο που προστατεύει από καρκίνο, μειώνει τη χοληστερίνη και ενισχύει το ανοσοποιητικό

24/3/2024

Είναι ένα τρόφιμο πολύ νόστιμο και χρησιμοποιείται σε διάφορες συνταγές. Παράλληλα έχει 7 σημαντικά οφέλη για την υγεία μας.

Θεωρούνται μία σούπερ τροφή, δεν έχουν πολλά λιπαρά και θερμίδες, ενώ μελέτες έχουν δείξει ότι προστατεύουν από χρόνιες ασθένειες και βελτιώνουν την υγεία σας. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πολλούς τρόπους σε διάφορες συνταγές και να κάνουν πολύ νόστιμο το φαγητό σας.

Πρόκειται για τα μανιτάρια που μπορούν να ωφελήσουν την υγεία μας με 7 τρόπους:

  1. Μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου
  2. Μειώνουν την πρόσληψη νατρίου
  3. Βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης
  4. Προστατεύουν την υγεία του εγκεφάλου
  5. Είναι πλούσια σε βιταμίνη D
  6. Προστατεύουν το έντερο
  7. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα

1. Μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου

Μια ανασκόπηση 17 μελετών για τον καρκίνο από το 1966 έως το 2020 δείχνει ότι η κατανάλωση μόλις 18 γραμμαρίων μανιταριών (που αντιστοιχεί σε δύο μέτρια μανιτάρια) την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου έως και 45%. Τα μανιτάρια αποτελούν ισχυρή πηγή εργοθειονίνης, ενός αμινοξέος και αντιοξειδωτικού που προλαμβάνει ή επιβραδύνει την κυτταρική βλάβη.

2. Μειώνουν την πρόσληψη νατρίου

Το νάτριο και η υψηλή αρτηριακή πίεση πάνε συχνά χέρι-χέρι. Το νάτριο αναγκάζει το σώμα να κατακρατά υγρά, γεγονός που μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση. Για να μειώσετε την πρόσληψη νατρίου, σκεφτείτε να προσθέσετε μανιτάρια στα γεύματά σας που έχουν πολύ λίγο νάτριο, προσφέρουν αλμυρή γεύση κι έτσι δεν έχετε την ανάγκη για προσθήκη αλατιού.

Μια μελέτη από το Culinary Institute of American και το UC Davis δείχνει ότι η αντικατάσταση του μισού κρέατος με μανιτάρια σε μια συνταγή με μοσχαρίσιο κιμά μπορεί να διατηρήσει τη γεύση, μειώνοντας παράλληλα την πρόσληψη νατρίου κατά 25%.

3. Βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης

Τα μανιτάρια αποτελούν εξαιρετικό υποκατάστατο του κόκκινου κρέατος, ενώ ελαχιστοποιούν τις θερμίδες, τα λιπαρά και τη χοληστερόλη. Έρευνες δείχνουν ότι τα μανιτάρια Σιτάκε, ειδικότερα, βοηθούν στη διατήρηση των επιπέδων χοληστερόλης σε χαμηλά επίπεδα. Περιέχουν ενώσεις που αναστέλλουν την παραγωγή χοληστερόλης, εμποδίζουν την απορρόφηση της χοληστερόλης και μειώνουν τη συνολική ποσότητα χοληστερόλης στο αίμα σας.

4. Προστατεύουν την υγεία του εγκεφάλου

Οι ερευνητές συνεχίζουν να μελετούν τις επιδράσεις της κατανάλωσης μανιταριών στην ήπια γνωστική εξασθένιση (MCI). Η MCI προκαλεί δυσκολίες στη μνήμη και τη γλώσσα και αποτελεί συχνά πρόδρομο της νόσου Αλτσχάιμερ.

Σε μια μελέτη στη Σιγκαπούρη, οι συμμετέχοντες που έτρωγαν περισσότερα από δύο φλιτζάνια μανιτάρια την εβδομάδα είχαν 50% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης MCI. Ακόμη και εκείνοι που έτρωγαν μόνο ένα φλιτζάνι είδαν κάποιο όφελος.

5. Είναι πλούσια σε βιταμίνη D

Η βιταμίνη D βοηθά το σώμα σας να απορροφήσει το ασβέστιο για να διατηρήσει και να χτίσει ισχυρά οστά. Πολλοί άνθρωποι βασίζονται στα συμπληρώματα ή στον ήλιο για να πάρουν βιταμίνη D, αλλά αν θέλετε να πάρετε αυτό το θρεπτικό συστατικό μέσω της διατροφής σας, τα μανιτάρια μπορεί να είναι η απάντηση.

6. Προστατεύουν το έντερο

Το μικροβίωμα στο έντερό σας φιλοξενεί οργανισμούς και βακτήρια που παίζουν μεγάλο ρόλο στην υγεία και τη διάθεσή σας. Ένας τρόπος για να διατηρήσετε το έντερό σας υγιές είναι να διεγείρετε την ανάπτυξη υγιών βακτηρίων σε αυτόν τον χώρο με τη χρήση προβιοτικών, όπως τα μανιτάρια.

Έρευνες δείχνουν ότι οι πολυσακχαρίτες των μανιταριών, ο πιο άφθονος υδατάνθρακας τους, διεγείρουν την ανάπτυξη υγιών βακτηρίων. Ενώ πολλές τροφές διασπώνται με το οξύ του στομάχου, οι πολυσακχαρίτες που βρίσκονται στα μανιτάρια περνούν αναλλοίωτοι από το στομάχι και μπορούν να φτάσουν στο παχύ έντερο για να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη βακτηρίων εκεί.

7. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Τα μανιτάρια περιέχουν μακροθρεπτικά συστατικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.  Τα μανιάτρια περιέχουν σελήνιο που βοηθά το σώμα σας να παράγει αντιοξειδωτικά ένζυμα για την πρόληψη της κυτταρικής βλάβης. Περιέχουν ακόμη βιταμίνη Β6, η οποία βοηθά το σώμα σας να σχηματίσει ερυθρά αιμοσφαίρια και πρωτεΐνες.

Πηγή: https://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

“Υμηττός 2023”: Ο 23ος Δρόμος Βουνού Έρχεται

xristiana

Ένα ζευγάρι συζητά…

xristiana

Το 3o Thessaloniki Tango Party Στηρίζει Τη Συζωή

xristiana