ΚεντρικήΥγεία

Οικογενειακό τραπέζι: Πολύτιμα tips από μια ψυχολόγο για να μετατρέψετε το χάος σε αρμονία

11/3/2024

Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι το καλύτερο αγχολυτικό κρύβεται στο οικογενειακό τραπέζι. Δεν λείπουν όμως και εκείνες που συμπεραίνουν ότι οι γονείς, τα αδέλφια και άλλοι συγγενείς, μπορούν να γίνουν πηγές μεγάλης τοξικότητας. Είναι δυνατή η ισορροπία;

«Μέσα στον έντονο σύγχρονο τρόπο ζωής, η διατήρηση ισορροπιών στις διατροφικές συνήθειες με τα διαφορετικά προγράμματα και τις προτιμήσεις των μελών της οικογένειας, μπορεί να φαντάζει τεράστια πρόκληση.

Ωστόσο, θεμέλιος λίθος μιας αρμονικής σχέσης με το φαγητό αποτελεί η κατανόηση και προσαρμογή σε αυτές τις δυναμικές με χάρη και ευελιξία» σημειώνει σε άρθρο της στο Reader’s Digest η Δρ Romi Ran, κλινική ψυχολόγος με ειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές και την εικόνα σώματος, προτείνοντας tips επιβίωσης στο σύγχρονο οικογενειακό τραπέζι.

1. Υιοθετήστε την ενσυνείδητη διατροφή

«Η ενσυνειδητότητα μετατρέπει το γεύμα σε πρακτική φροντίδας, προωθώντας μια βαθιά σύνδεση με το πώς το φαγητό επηρεάζει το σώμα και τη διάθεσή σας. Όταν τρώτε, αφιερώστε χρόνο για να παρατηρήσετε ουσιαστικά το φαγητό σας. Τρώτε αργά και χωρίς περισπασμούς. Μάθετε να αναγνωρίζετε με μεγαλύτερη ακρίβεια τα σήματα πείνας και ικανοποίησης του σώματός σας» αναφέρει η ίδια και εξηγεί ότι αυτός ο τρόπος καλλιεργεί έναν βαθύ σεβασμό για τις ανάγκες του σώματος και βοηθά στην υιοθέτηση ικανοποιητικών και πιο υγιεινών διατροφικών επιλογών.

2. Βάλτε κανόνες σχετικά με το φαγητό

«Η ενσωμάτωση κανόνων σχετικά με το φαγητό ενισχύει την ενσυνειδητότητα. Εξετάστε το ενδεχόμενο συστάσεων για οικογενειακά γεύματα χωρίς περισπασμούς, όπως τηλεόραση, τηλέφωνα ή άλλες ηλεκτρονικές συσκευές. Αυτή η πρακτική βοηθά τους παρευρισκόμενους στο τραπέζι να επικεντρωθούν στο φαγητό τους και στη μεταξύ τους επικοινωνία, προωθώντας τη μεγαλύτερη σύνδεση και ουσιαστική παρουσία στο τραπέζι» εξηγεί η Δρ Ran για τον τρόπο που καθιστά τα γεύματα πιο απολαυστικά και βελτιώνει τις διατροφικές συνήθειες όσο και τις σχέσεις στην οικογένεια.

3. Δείξτε ευελιξία

Η εύρεση μιας κοινής ώρας για το φαγητό μπορεί να είναι πρόκληση λόγω των διαφορετικών συχνά προγραμμάτων, ενώ πρέπει να δίνεται προτεραιότητα στα σήματα που στέλνει το σώμα σχετικά με την όρεξη και πείνα.

Σύμφωνα με την ειδικό, «υπάρχει ομορφιά στην ευελιξία· μπορείτε ακόμα να μοιραστείτε ποιοτικό χρόνο με τα αγαπημένα σας πρόσωπα καθισμένοι μαζί στο τραπέζι όσο γευματίζουν, ακόμα και αν δεν τρώτε εσείς. Αυτή η προσέγγιση σέβεται τις ανάγκες του σώματός σας, διατηρώντας παράλληλα την κοινή χαρά του γεύματος. Πρόκειται για την εξεύρεση ισορροπίας μεταξύ των προσωπικών διατροφικών αναγκών και της οικογενειακής δυναμικής, εξασφαλίζοντας την ευημερία όλων».

4. Διαμορφώστε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον

«Η δημιουργία ενός περιβάλλοντος που εξυμνεί την υγιεινή διατροφή αφορά όλα τα μέλη της οικογένειας. Συζητήστε ανοιχτά τις προτιμήσεις και σχεδιάστε γεύματα χωρίς αποκλεισμούς, διασφαλίζοντας ότι κάθε άτομο αισθάνεται ότι οι επιθυμίες του ακούγονται». Η Δρ Ran προσθέτει τη σημασία που έχει η προετοιμασία του γεύματος με συμμετοχή όλης της οικογένειας, αφού έτσι αναδεικνύεται η φροντίδα που δείχνουν τα μέλη μεταξύ τους αλλά και ο αμοιβαίος σεβασμός των ατομικών στόχων υγείας.

5. Βάλτε φρένο στις προσδοκίες των άλλων για εσάς

Οι επιθυμίες και στόχοι σας προηγούνται των όποιων προσδοκιών έχουν οι άλλοι για εσάς. «Θα πρέπει να ακολουθήσετε τις διατροφικές σας επιλογές με αυτοπεποίθηση, γνωρίζοντας ότι μόνο εσείς γνωρίζετε πραγματικά τι λειτουργεί καλύτερα για το σώμα σας. Εάν κάποιος στο σπίτι επιμένει σε ανεπιθύμητες συμβουλές ή σας πιέζει να τρώτε με έναν συγκεκριμένο τρόπο, να θυμάστε ότι η δική σας ευεξία και οι προτιμήσεις σας είναι πρωταρχικής σημασίας. Το θέμα είναι να προκρίνετε αυτό που ταιριάζει σε εσάς προσωπικά, χωρίς να αφήνετε την κρίση των άλλων να διαμορφώνει τις διατροφικές σας συνήθειες».

6. Θέστε όρια στα σχόλια για το σώμα σας

Τα όρια στα σχόλια που αφορούν την εικόνα του σώματος είναι ουσιαστικός, καθώς μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τις διατροφικές συνήθειες και την αντίληψη για τον εαυτό σας. «Είναι ζωτικής σημασίας να καταστήσετε σαφές ότι σχόλια σχετικά με το βάρος ή τη σιλουέτα σας δεν είναι ευπρόσδεκτα, τονίζοντας τη σημασία επικέντρωσης στην υγεία και την ευημερία και όχι στην εμφάνιση» επισημαίνει η ψυχολόγος.

7. Αναζητήστε συναισθηματική υποστήριξη

«Η ενδυνείδητη διατροφή είναι σημαντικό κομμάτι μιας καλής και υγιούς σχέσης με το φαγητό. Ενθαρρύνετε ένα περιβάλλον όπου τα συναισθήματα μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα και οι λύσεις να αναζητούνται από κοινού. Η παραίνεση για δραστηριότητες πέραν του φαγητού που ενισχύουν τη συναισθηματική ευεξία μπορούν να βοηθήσουν στον μετριασμό της συναισθηματικής υπερφαγίας. Αυτή η συλλογική προσπάθεια ενισχύει τους οικογενειακούς δεσμούς και προωθεί υγιέστερους μηχανισμούς αντιμετώπισης» επισημαίνει η ψυχολόγος, υπενθυμίζοντας ότι «το ταξίδι προς την ισορροπημένη διατροφή είναι τόσο μια προσωπική όσο και μια συλλογική προσπάθεια».

Πηγή: https://www.ygeiamou.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

«Δίνουμε Αίμα, Σώζουμε Ζωές»

xristiana

ECOTIVITY: Δωρεάν Σεμινάριο Για Την Σπατάλη Τροφίμων (Food Waste)

xristiana

Αλλεργίες: Πώς μπορείτε να τις θεραπεύσετε και να σταματήσετε να φτερνίζεστε;

xristiana