ΚεντρικήΥγεία

Ιατρικός σύλλογος Θεσσαλονίκης: Προβληματική η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων

12/3/2024

Προβληματική υπό τις παρούσες συνθήκες χαρακτηρίζει με επιστολή του προς το υπουργείο Υγείας ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, τη λειτουργία του ΕΣΥ με τα απογευματινά χειρουργεία. Να σημειωθεί ότι σήμερα ξεκινούν τα πρώτα απογευματινά χειρουργεία στο Παπαγεωργίου το οποίο επισκέπτεται σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

«Η κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας καθημερινά καθίσταται προβληματικότερη. Οι αποχωρήσεις γιατρών λόγω συνταξιοδοτήσεων, υπερεργασίας και χαμηλών αμοιβών είναι καθημερινές. Θέσεις γιατρών ΕΣΥ που προκηρύσσονται δεν πληρούνται και βγαίνουν άγονες καθώς οι νέοι γιατροί υπό τις παρούσες συνθήκες εργασίας στο ΕΣΥ αναζητούν εργασία στο εξωτερικό. Ειδικότερα στην περιοχή της Θεσσαλονίκης πρέπει να επισημάνουμε την υποστελέχωση των αναισθησιολογικών τμημάτων των νοσοκομείων όπου οι γιατροί εργάζονται σε συνθήκες «burnout» αναφέρεται στην επιστολή του ΙΣΘ.

Ο ΙΣΘ αναφέρει ότι η Θεσσαλονίκη σε σύγκριση με την Αθήνα δεν έχει ειδικά νοσοκομεία και ότι οι αποφάσεις των διοικήσεων των ΥΠΕ για μετακινήσεις γιατρών του παθολογικού τομέα, σε δομές εκτός νοσοκομείου όπου εργάζονται, δημιουργεί μεγάλη δυσλειτουργία στα τμήματα που υπηρετούν και φυσικά διαταράσσει τον οικογενειακό προγραμματισμό τους.

«Υπό αυτές τις συνθήκες η εξαγγελθείσα λειτουργία του ΕΣΥ με χειρουργεία τις απογευματινές ώρες (αυτονόητη για τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες) καθίσταται άκρως προβληματική» σημειώνει ο ΙΣΘ επισημαίνοντας ότι είναι απαραίτητο να γίνουν προσλήψεις νέου προσωπικού στα νοσοκομεία μετά από εξορθολογισμό των αμοιβών σε επίπεδα χωρών με ανάλογο ΑΕΠ της Ελλάδος.

Όσον αφορά την ελεύθερη επιλογή γιατρού από τον ασθενή, ο ΙΣΘ αναφέρει θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής όλων των γιατρών (ιδιωτικού και δημοσίου τομέα) σε αυτή τη μεγάλη θεσμική αλλαγή λειτουργίας των νοσοκομείων. Σε ότι αφορά την υλοποίηση του νόμου που προβλέπει την άσκηση ιδιωτικού έργου από τους γιατρούς του ΕΣΥ, ο ΙΣΘ σημειώνει ότι για να επιτύχει πρέπει να προβλέπει ξεκάθαρο εργασιακό καθεστώς εκείνων που θέλουν να απασχοληθούν στον ιδιωτικό τομέα.

Αντίθετη η ΕΝΙΘ στα απογευματινά χειρουργεία

Την αντίθεσή της στη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων εκφράζει και η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης που πραγματοποιεί σήμερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Παπαγεωργίου Η ΕΝΙΘ σημειώνει ότι η κυβέρνηση με την ενεργοποίηση των επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων και με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για το ιδιωτικό έργο των ιατρών ΕΣΥ προχωρά στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ.

Πηγή: https://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Το όριο της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 1,5° Κελσίου ίσως ξεπεραστεί την προσεχή 7ετία

xristiana

Ημερίδα Στο Πλαγιάρι Για Την Πρόληψη Της Παιδικής Παχυσαρκίας Και Τη Μεσογειακή Διατροφή

xristiana

Τα ζώδια σήμερα: «Δίδυμε, κάνε το πρώτο βήμα να προσεγγίσεις τους άλλους»

xristiana