21/2/2024
Οι ερευνητές της κλινικής του Κλίβελαντ εντόπισαν ένα νέο μονοπάτι που συμβάλλει στην καρδιαγγειακή νόσο και σχετίζεται με υψηλά επίπεδα νιασίνης, μιας κοινής βιταμίνης του συμπλέγματος Β που μέχρι τώρα χορηγούταν για τη μείωση της χοληστερόλης.
Η ομάδα, με επικεφαλής τον Stanley Hazen, ανακάλυψε μια σχέση μεταξύ του 4PY -ενός προϊόντος διάσπασης από την περίσσεια νιασίνης– και των καρδιακών παθήσεων. Τα υψηλότερα επίπεδα κυκλοφορίας του 4PY συσχετίστηκαν ισχυρά με την ανάπτυξη καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και άλλων ανεπιθύμητων καρδιακών συμβάντων σε κλινικές μελέτες μεγάλης κλίμακας.
Οι ερευνητές έδειξαν επίσης σε προκλινικές μελέτες ότι το 4PY πυροδοτεί άμεσα αγγειακή φλεγμονή που καταστρέφει τα αιμοφόρα αγγεία και μπορεί να οδηγήσει σε αθηροσκλήρωση με την πάροδο του χρόνου.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nature Medicine, περιγράφει επίσης τις γενετικές σχέσεις μεταξύ του 4PY και της αγγειακής φλεγμονής. Τα ευρήματα παρέχουν μια βάση για πιθανές νέες παρεμβάσεις και θεραπευτικές μεθόδους για τη μείωση ή την πρόληψη αυτής της φλεγμονής.
«Αυτό που είναι συναρπαστικό με αυτά τα αποτελέσματα είναι ότι αυτό το μονοπάτι φαίνεται να είναι ένας προηγουμένως μη αναγνωρισμένος αλλά σημαντικός παράγοντας στην ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων», δήλωσε ο Δρ. Hazen, Πρόεδρος Καρδιαγγειακών και Μεταβολικών Επιστημών στο Ινστιτούτο Ερευνών Lerner της Cleveland Clinic και Επικεφαλής του Τμήματος Προληπτικής Καρδιολογίας στο Ινστιτούτο Καρδιάς, Αγγείων & Θώρακος.
«Επιπλέον, μπορούμε να το μετρήσουμε, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει δυνατότητα για διαγνωστικές εξετάσεις. Αυτές οι γνώσεις θέτουν το έδαφος για την ανάπτυξη νέων προσεγγίσεων για την εξουδετέρωση των επιπτώσεων αυτής της οδού».
Τι είναι η νιασίνη και πού βρίσκεται
Η νιασίνη (βιταμίνη Β-3) είναι πολύ κοινή στις δίαιτες δυτικού τύπου. «Για δεκαετίες, οι Ηνωμένες Πολιτείες και περισσότερα από 50 έθνη έχουν επιβάλει τον εμπλουτισμό της νιασίνης σε βασικά τρόφιμα όπως το αλεύρι, τα δημητριακά και η βρώμη για την πρόληψη ασθενειών που σχετίζονται με διατροφική ανεπάρκεια», δήλωσε ο Δρ. Hazen.
Ωστόσο, ένα στα τέσσερα άτομα στις κοόρτες ασθενών των ερευνητών φαίνεται να λαμβάνει πάρα πολλή από αυτή και είχε υψηλά επίπεδα 4PY, το οποίο φαίνεται να συμβάλλει στην ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων.
Ο Δρ Hazen συγκρίνει την πρόσληψη νιασίνης με πολλές βρύσες που ρίχνουν νερό σε έναν κουβά. Μόλις γεμίσει ο κουβάς, το νερό αρχίζει να χύνεται. Το ανθρώπινο σώμα πρέπει στη συνέχεια να επεξεργαστεί αυτή τη διαρροή και να παράγει άλλους μεταβολίτες, συμπεριλαμβανομένου του 4PY.
«Το κύριο συμπέρασμα δεν είναι ότι πρέπει να διακόψουμε εξ ολοκλήρου την πρόσληψη νιασίνης -αυτό δεν είναι μια ρεαλιστική προσέγγιση. Δεδομένων αυτών των ευρημάτων, θα μπορούσε να δικαιολογηθεί μια συζήτηση σχετικά με το εάν θα μπορούσε να δικαιολογηθεί η συνεχής εντολή εμπλουτισμού αλευριού και δημητριακών με νιασίνη», είπε ο Δρ. Hazen.
Ο επιστήμονας σημειώνει ότι η ευρύτερη χρήση συμπληρωμάτων χωρίς ιατρική συνταγή που παρασκευάζονται με διαφορετικές μορφές νιασίνης έχει γίνει επίσης δημοφιλής λόγω των εικαζόμενων αντιγηραντικών σκοπών. Προσθέτει ότι οι ασθενείς θα πρέπει να συμβουλεύονται τους γιατρούς τους πριν πάρουν συμπληρώματα χωρίς ιατρική συνταγή και να επικεντρώνονται σε μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά αποφεύγοντας τους υπερβολικούς υδατάνθρακες.
Τέλος στη χρήση νιασίνης για τη θεραπεία της χοληστερόλης
Τα νέα ευρήματα θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν να εξηγηθεί γιατί η νιασίνη δεν είναι πλέον μια θεραπεία για τη μείωση της χοληστερόλης. Η νιασίνη ήταν μια από τις πρώτες θεραπείες που συνταγογραφήθηκαν για τη μείωση της «κακής»-LDL χοληστερόλης. Ωστόσο, τελικά αποδείχθηκε ότι είναι λιγότερο αποτελεσματική από άλλα φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη και συσχετίστηκε με άλλες αρνητικές επιπτώσεις και υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας σε προηγούμενη έρευνα.
«Τα αποτελέσματα της νιασίνης ήταν πάντα κάπως παράδοξα. Παρά τη μείωση της χοληστερόλης από τη νιασίνη, τα κλινικά οφέλη ήταν πάντα λιγότερα από τα αναμενόμενα με βάση τον βαθμό μείωσης της LDL. Αυτό οδήγησε στην ιδέα ότι η περίσσεια νιασίνης προκάλεσε ασαφείς ανεπιθύμητες ενέργειες που εξουδετέρωσαν εν μέρει τα οφέλη της μείωσης της LDL», είπε ο Δρ. Hazen και συμπλήρωσε:
«Πιστεύουμε ότι τα ευρήματά μας βοηθούν να εξηγηθεί αυτό το παράδοξο. Αυτό δείχνει γιατί η διερεύνηση του υπολειπόμενου καρδιαγγειακού κινδύνου είναι τόσο κρίσιμη· μαθαίνουμε πολύ περισσότερα από αυτά που θέλαμε να βρούμε».
Οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν ότι απαιτούνται μακροχρόνιες έρευνες για την αξιολόγηση της επίδρασης της χρόνιας αύξησης των επιπέδων 4PY στην αθηροσκλήρωση και σε άλλους φαινοτύπους.
Η έρευνα αποτελεί μέρος της συνεχιζόμενης έρευνας του Δρ. Hazen για παράγοντες που συμβάλλουν στον υπολειπόμενο καρδιαγγειακό κίνδυνο. Η ομάδα του παρακολουθεί ασθενείς με την πάροδο του χρόνου και συλλέγει δείγματα αίματος για να βρει χημικές υπογραφές που μπορούν να προβλέψουν την ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων.
Έχει κάνει πρωτοποριακές ανακαλύψεις στην έρευνα για την αθηροσκλήρωση και τις φλεγμονώδεις νόσους, συμπεριλαμβανομένης της σπερματικής ανακάλυψης που συνδέει τις μικροβιακές οδούς του εντέρου με τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τις μεταβολικές παθήσεις.
Πηγή: https://www.oloygeia.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com