ΚεντρικήΥγεία

Αυτά τα 4 φυσικά τρόφιμα γίνονται τοξικά όταν βρίσκονται στο ψυγείο – Προειδοποίηση των ειδικών

20/2/2024

Το ψυγείο είναι βασικό στοιχείο κάθε κουζίνας, καθώς είναι απαραίτητο για να διατηρούμε τα τρόφιμα δροσερά και φρέσκα και μειώνει το πέταμα περίσσειας φαγητό.

Αν και αυτό είναι σίγουρα ωφέλιμο όσον αφορά την εξοικονόμηση χρημάτων και τις φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές, μερικές φορές μπορεί να συνοδεύεται από κρυφούς κινδύνους.

Οι υγειονομικοί φορείς έχουν προειδοποιήσει ότι ορισμένα τρόφιμα δεν είναι κατάλληλα για αποθήκευση στο ψυγείο, λόγω της πιθανότητας να γίνουν τοξικά.

Η ειδικός στην υγεία του εντέρου και συγγραφέας, Δρ. Dimple Jangda εξήγησε στο Instagram πώς ακριβώς συμβαίνει αυτό και ποια τρόφιμα αφορά. Προειδοποίησε συγκεκριμένα για τέσσερα τρόφιμα που γίνονται τοξικά όταν τα βάζετε στο ψυγείο.

Οι 4 τροφές που γίνονται τοξικές αν μπουν στο ψυγείο

  1. Σκόρδο
  2. Κρεμμύδια
  3. Τζίντζερ
  4. Ρύζι

1. Σκόρδο

Ένα δημοφιλές φυτό που χρησιμοποιείται για να προσθέσει γεύση σε πολλά πιάτα, το σκόρδο μπορεί να μουχλιάσει στο ψυγείο.

«Ποτέ μην αγοράζετε ξεφλουδισμένο σκόρδο και μην το βάζετε στο ψυγείο γιατί αρχίζει να πιάνει μούχλα πολύ γρήγορα και η μούχλα έχει συνδεθεί με τον καρκίνο», λέει η Δρ. Jangda και προσθέτει:

«Έχετε αισθανθεί τι τρομερή μυρωδιά έχει; Πάντα να αγοράζετε φρέσκο σκόρδο με φλούδα. Ξεφλουδίστε το μόνο όταν πρόκειται να το μαγειρέψετε και διατηρείτε το πάντα έξω από το ψυγείο».

Το Πανεπιστήμιο Cornell, στις ΗΠΑ, προειδοποιεί: «Η αποθήκευση φρέσκου σκόρδου στο ψυγείο γενικά δεν είναι καλή ιδέα. Αυτό συμβαίνει επειδή οι βολβοί του σκόρδου έχουν χαμηλή οξύτητα, γεγονός που τους καθιστά επιρρεπείς στο Clostridium botulinum, πιο γνωστό ως ένοχο για την αλλαντίαση».

2. Κρεμμύδι

Το να αφήσετε μισό κρεμμύδι στο ψυγείο μπορεί να είναι επικίνδυνο, λέει η Δρ. Jangda εξηγώντας πως το κρεμμύδι στο ψυγείο γίνεται μια καλλιέργεια που είναι ανθεκτική στις χαμηλές θερμοκρασίες.

«Όταν το βάζετε στο ψυγείο, το άμυλο αρχίζει να μετατρέπεται σε ζάχαρη και αρχίζει να πιάνει μούχλα. Πολλοί κάνουν αυτό το λάθος να κόβουν το μισό κρεμμύδι για να μαγειρέψουν και διατηρούν το άλλο μισό στο ψυγείο. Μην το κάνετε ποτέ αυτό γιατί τότε αρχίζει να συλλέγει όλα τα ανθυγιεινά βακτήρια στο περιβάλλον και πιάνει μούχλα».

3. Τζίντζερ

Όπως το σκόρδο και το κρεμμύδι, έτσι και το τζίντζερ είναι ευαίσθητο στη μούχλα. «Αρχίζει να πιάνει μούχλα πολύ γρήγορα όταν το βάζετε στο ψυγείο και αυτό έχει συνδεθεί με νεφρική και ηπατική ανεπάρκεια. Μην το βάζετε στο ψυγείο», προειδοποίησε η ειδικός.

4. Ρύζι

Η Δρ. Jangda αναφέρθηκε σε μια πρόσφατη τάση σύμφωνα με την οποία οι άνθρωποι αφήνουν μαγειρεμένο ρύζι στο ψυγείο. «Πολλοί άνθρωποι άρχισαν να διατηρούν το μαγειρεμένο ρύζι στο ψυγείο λόγω της αντοχής στο άμυλο και πιστεύουν ότι βοηθά τα επίπεδα χοληστερόλης και σακχάρου στο αίμα», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Αλλά στην πραγματικότητα, το ρύζι είναι ένα από τα συστατικά που πιάνει μούχλα πιο γρήγορα. Εάν πρόκειται να το βάλετε στο ψυγείο, κρατήστε το όχι περισσότερο από 24 ώρες».

Το NHS προειδοποιεί ότι το άψητο ρύζι μπορεί να περιέχει σπόρια Bacillus cereusβακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση. Τα σπόρια μπορούν να επιβιώσουν όταν το ρύζι μαγειρεύεται.

Για να αποφευχθεί αυτό συνιστά:

  • Ιδανικά, σερβίρετε το ρύζι μόλις ψηθεί.
  • Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, κρυώστε το ρύζι όσο το δυνατόν γρηγορότερα (ιδανικά μέσα σε μία ώρα).
  • Διατηρήστε το ρύζι στο ψυγείο για όχι περισσότερο από μία μέρα μέχρι να το ξαναζεστάνετε.
  • Όταν ξαναζεσταίνετε το ρύζι, ελέγχετε πάντα ότι είναι καυτό σε σημείο που να αχνίζει.
  • Μην ξαναζεσταίνετε το ρύζι περισσότερες από μία φορές.

Πηγή: https://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

ΠΑΜΑΚ: Υβριδικό Συνέδριο Με Θέμα Την Υποστήριξη Της Υγείας Και Της Ευζωίας Των Ατόμων Με Νοητική Αναπηρία Και Αυτισμό

xristiana

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων

xristiana

30 δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα από το LinkedIn Learning

xristiana