ΚεντρικήΥγεία

Φοβίες: Τα 8 είδη που δεν γνωρίζατε ότι υπάρχουν

3/1/2024

Αυτές οι φοβίες μπορεί να είναι περίεργες και σπάνιες, αλλά υπάρχουν άνθρωποι στον κόσμο που πράγματι υποφέρουν από αυτές.
Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται κάτι σε αυτόν τον κόσμο, είτε πρόκειται για τη συνηθισμένη φοβία για τις αράχνες, την ολοένα και συχνότερη φοβία για τους κλόουν ή τη φοβία που προκαλούν ενστικτωδώς τα ύψη. Ωστόσο, κάποιοι άνθρωποι έχουν φόβους που οι περισσότεροι δεν έχουμε ακούσει ποτέ. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, υπάρχουν άνθρωποι που υποφέρουν από φόβο για το φόβο ή φόβο για τα chopsticks κ.α.

Οι 8 ασυνήθιστες αλλά αληθινές φοβίες που πιθανώς δεν ξέρατε
Πανφοβία
Φοβοφοβία
Υπνοφοβία
Νομοφοβία
Δειπνοφοβία
Φοβία γραφής μπροστά σε κοινό
Πογονοφοβία
Φόβος των chopsticks

  1. Πανφοβία
    Αν είναι δύσκολο να αντιμετωπίσετε μόνο μία φοβία, φανταστείτε πως είναι να φοβάστε τα πάντα. Ναι, η Πανφοβία (ή Πανοφοβία) είναι πραγματική και υπάρχουν άνθρωποι που υποφέρουν καθημερινά.

Οι πάσχοντες συχνά βιώνουν αρκετούς τύπους φοβίας και παραμένουν διαρκώς σε κατάσταση φόβου εξαιτίας της πεποίθησης πως υπάρχει ένα «μόνιμο κακό» γύρω τους ή έχουν την αίσθησης πως κάτι τραγικό πρόκειται να συμβεί. Μια τέτοια φοβία μπορεί να επηρεάσει βαθιά τη ζωή και την καθημερινότητα των πασχόντων.

  1. Φοβοφοβία
    Κι αν νομίζετε πως ο φόβος για τα πάντα μοιάζει αρκετά ειρωνικός, μια άλλη φοβία θα σας αποδείξει πως κάνετε λάθος. Η Φοβοφοβία είναι ο φόβος για τις φοβίες και περιορίζει σε πολλά επίπεδα τις ζωές των ανθρώπων που τη βιώνουν.

Οι πάσχοντες μπορεί να έχουν μία ή περισσότερες φοβίες, αλλά συνεχίζουν να βασανίζονται από το φόβο ότι πρόκειται να αναπτύξουν κι άλλες φοβίες.

  1. Υπνοφοβία
    Οι περισσότεροι άνθρωποι ανυπομονούν να βρεθούν στο κρεβάτι τους μετά από μια κουραστική ημέρα ή να ξαπλώσουν για έναν σύντομο υπνάκο. Υπάρχουν, όμως, κι εκείνοι που φοβούνται αυτόν τον πολύτιμο χρόνο. Είναι μια ασυνήθιστη φοβία, που εμφανίζεται πιο συχνά σε παιδιά που, για παράδειγμα, είδαν ένα κακό όνειρο και φοβούνται να κοιμηθούν ξανά σε περίπτωση που επαναληφθεί.
  2. Νομοφοβία
    Αυτή η φοβία ενδεχομένως να είναι κάπως αναμενόμενη για τη σημερινή εποχή, καθώς πρόκειται για το φόβο του να βρεθείς κάπου χωρίς το κινητό σου τηλέφωνο ή χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο. Μερικοί πιστεύουν ότι η λέξη «φοβία» δεν είναι σωστή για τη συγκεκριμένη περίπτωση και πως πιο κατάλληλος όρος είναι η λέξη «άγχος».
  3. Δειπνοφοβία
    Μήπως η σκέψη πως θα πρέπει συμμετέχετε στη συζήτηση ως παρευρισκόμενοι σε ένα δείπνο ή η διαδικασία του να συζητάτε την ώρα του φαγητού σας κάνει να νιώθετε άβολα;
    Ενδεχομένως, αυτό να σχετίζεται με τη Δειπνοφοβία.

Οι άνθρωποι που έχουν αυτή τη φοβία συνήθως τρώνε μόνοι, ενώ όταν τρώνε με παρέα προτιμούν τόσο για τους ίδιους όσο και για την παρέα τους να παραμένουν σιωπηλοί .Η συγκεκριμένη φοβία θεωρείται μια κοινωνική φοβία.

  1. Φοβία γραφής μπροστά σε κοινό
    Έχετε δει ποτέ από κοντά την αγαπημένη σας διασημότητα και αναρωτηθήκατε γιατί αρνήθηκε να σας δώσει ένα αυτόγραφο; Ίσως πάσχει από τη φοβία γραφής μπροστά σε κοινό (Scriptophobia).

Είναι μάλλον απίθανο αυτός να είναι πράγματι ο λόγος που δεν πήρατε αυτόγραφο, αλλά η φοβία είναι πραγματική. Θεωρείται μια κοινωνική φοβία.

  1. Πογονοφοβία
    Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που προτιμούν έναν άνδρα χωρίς γενειάδα. Υπάρχουν, όμως, και άλλοι που όχι απλώς το προτιμούν, αλλά μπορεί να τρομοκρατηθούν στη θέα ενός προσώπου με τρίχες.

Ένα άτομο που πάσχει από αυτή τη φοβία και βλέπει τρίχες στο πρόσωπο ενός άλλου ατόμου, μπορεί να εκδηλώσει μεγάλο άγχος, το οποίο μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την υγεία και την ψυχική του ηρεμία.

  1. Φόβος των chopsticks
    Συνήθως, οι άνθρωποι που αποφεύγουν να επισκεφθούν ένα κινέζικο ή ιαπωνικό εστιατόριο το κάνουν γιατί απλώς δεν απολαμβάνουν τη συγκεκριμένη κουζίνα.
    Ωστόσο, άλλοι τα αποφεύγουν εντελώς, επειδή υποφέρουν από φοβία απέναντι στα chopsticks (Consecotaleophobia).

Ο πιο συνηθισμένος λόγος εμφάνισης αυτής της φοβία είναι η αδυναμία χρήσης των μαχαιροπίρουνων. Μια τέτοια φοβία μπορεί να προέλθει από μια σειρά γεγονότων όπως το να βιώσει κάποιος ένα κακό γεύμα με chopsticks, να μην μπορεί να τα χρησιμοποιήσει σωστά, να πεινούσε πολύ αλλά να μην κατάφερε να φάει όσο θα ήθελε, επειδή έπρεπε να χρησιμοποιήσει chopsticks κ.α.

Πηγή: oloygeia.gr

Πηγή: http://www.thestival.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

EDF Renewables Hellas: Ανεβάζει τον πήχη και στα φωτοβολταϊκά

xristiana

Tο Ετήσιο Παζάρι Του Συλλόγου “Ευ Ζω Με Τον Καρκίνο”

xristiana

Makeup tutorial: Δες πως να απλώσεις σωστά τα προϊόντα μακιγιάζ βήμα-βήμα!

xristiana