ΚεντρικήΟμορφιά

Πώς επηρεάζει η έλλειψη ύπνου την επιδερμίδα σου;

24/01/2024

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να έχει διάφορες αρνητικές επιπτώσεις στην εικόνα και την υφή της επιδερμίδας σου, καθώς ο επαρκής ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική υγεία και ευεξία του δερματικού φραγμού. Ακολουθούν όλοι οι τρόποι με τους οποίους η έλλειψη ύπνου μπορεί να βλάψει το δέρμα σου, όσο κι αν εσύ μεριμνάς για τη φροντίδα του με καλλυντικά προϊόντα και θεραπείες.

Αυξημένες ορμόνες του στρες

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των ορμονών του στρες, ιδιαίτερα της κορτιζόλης. Τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης μπορούν να συμβάλουν στη φλεγμονή, η οποία σχετίζεται με δερματικά προβλήματα όπως η ακμή.

Διαταραχή της λειτουργίας του φραγμού του δέρματος

Ο ύπνος είναι απαραίτητος για τις διαδικασίες αποκατάστασης του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης του δερματικού φραγμού. Όταν ο ύπνος είναι ανεπαρκής, η ικανότητα του δέρματος να επανορθώνεται μειώνεται, οδηγώντας ενδεχομένως σε αυξημένη ευαισθησία, ξηρότητα και εξασθενημένο φραγμό.

Μειωμένη παραγωγή κολλαγόνου

Το κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη που παρέχει υποστήριξη στο δέρμα. Κατά τη διάρκεια του βαθέως ύπνου, το σώμα απελευθερώνει αυξητική ορμόνη, η οποία παίζει ρόλο στην παραγωγή κολλαγόνου. Ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής του, συμβάλλοντας στην πρόωρη γήρανση, τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες.

Κακή κυκλοφορία του αίματος

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε κακή κυκλοφορία του αίματος, μειώνοντας την παροχή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στα κύτταρα του δέρματος. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μια θαμπή επιδερμίδα και να συμβάλει στην ανάπτυξη των μαύρων κύκλων και οιδήματος κάτω από τα μάτια.

Καθυστερημένη επούλωση πληγών

Ο ποιοτικός ύπνος είναι απαραίτητος για τη σωστή επούλωση των πληγών και την ανάπλαση του δέρματος. Ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία επούλωσης, καθιστώντας πιο δύσκολη την αποκατάσταση του δέρματος από τραυματισμούς, κοψίματα ή ερεθισμούς.

Αυξημένη γλυκοζυλίωση

Η γλυκοζυλίωση είναι μια διαδικασία όπου τα μόρια σακχάρου συνδέονται με τις ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης, με αποτέλεσμα να γίνονται άκαμπτες και λιγότερο ελαστικές. Ο ανεπαρκής ύπνος και η κακή ποιότητα ύπνου μπορεί να συμβάλλουν στην αύξηση της γλυκοζυλίωσης, οδηγώντας σε πρόωρη γήρανση του δέρματος.

Πηγή: https://www.allyou.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Δωρεάν Νομική Πληροφόρηση για Εργασιακά & Ασφαλιστικά θέματα

xristiana

“Πάμε Μαζί!-Δρόμος Πολυρρηνίας”

xristiana

“Ελπίδας Ακούσματα” για το Παιδικό Χωριό SOS Βάρης!

xristiana