ΚεντρικήΥγεία

Ο κρύος καιρός μπορεί να προκαλέσει ημικρανίες – Το νόστιμο ρόφημα που μπορεί να βοηθήσει

28/01/2024

Ο κρύος καιρός μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε πολύ άβολα, αλλά ξέρατε ότι μπορεί επίσης να προκαλέσει ημικρανίες; Μία γιατρός εξηγεί πώς μπορείτε να τις αποτρέψετε και ένα έξυπνο κόλπο για να ανακουφιστείτε.

Με τις θερμοκρασίες να σημειώνουν νέα βουτιά και τα χιόνια να αναμένονται ακόμα και στην Αττική, αναμφίβολα θα αισθάνεστε ότι το κρύο γίνεται όλο και πιο αισθητό τις τελευταίες ώρες. Ένα περίεργο σύμπτωμα του κρύου καιρού είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι ημικρανίες ή οι πονοκέφαλοι.

Σύμφωνα με το NHS, εάν είστε επιρρεπείς σε πονοκεφάλους, μπορεί να διαπιστώσετε ότι οι αλλαγές της πίεσης μπορεί να προκαλέσουν χημικές και ηλεκτρικές αλλαγές στον εγκέφαλο -οδηγώντας σε πονοκέφαλο.

Γιατί ο κρύος καιρός προκαλεί ημικρανίες

Μιλώντας στη Mirror, η Δρ. Deborah Lee, από το Dr Fox Online Pharmacy, εξήγησε ότι ένας μικρός αριθμός ανθρώπων που υποφέρουν από ημικρανίες πιστεύουν ότι είναι ευαίσθητοι στις καιρικές συνθήκες. Επικαλούμενη μια μελέτη του 2011, εξήγησε ότι οι πιο χαμηλές θερμοκρασίες και η αυξημένη υγρασία συνδέονται με αυξημένη συχνότητα κρίσεων ημικρανίας.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να συμβεί αυτό, σύμφωνα με την Δρ. Lee. Για παράδειγμα, ειδικοί από την Εθνική Ομοσπονδία Κεφαλαλγίας της Βρετανίας πιστεύουν ότι τα χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D το χειμώνα συνδέονται με ημικρανίες κατά τον κρύο καιρό. Επίσης, η χαμηλότερη ατμοσφαιρική πίεση είναι γνωστό ότι προκαλεί πονοκεφάλους.

Κατά τη διάρκεια του κρύου καιρού τείνουμε επίσης να «μαζεύουμε» τον λαιμό και τους ώμους μας -κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πονοκεφάλους έντασης. Μπορεί επίσης να αντιμετωπίσετε αθροιστικούς πονοκεφάλους, οι οποίοι είναι σοβαροί πονοκέφαλοι που μπορεί να συμβούν πολλές φορές την ημέρα και προκαλούνται, μεταξύ άλλων, από την άνοδο και πτώση της θερμοκρασίας.

Πώς να ανακουφιστείτε από τις ημικρανίες

Ευτυχώς, η Δρ. Lee αποκάλυψε ένα έξυπνο κόλπο που μπορεί να σας βοηθήσει να σταματήσετε τις ημικρανίες σας -και είναι τόσο απλό όσο το να πιείτε ένα φλιτζάνι καφέ. «Πιείτε ένα φλιτζάνι ζεστό καφέ. Η κατανάλωση καφεΐνης είναι ασφαλής και αποτελεσματική για ένα άτομο που έχει μια κρίση ημικρανίας», εξήγησε η ειδικός.

«Η καφεΐνη βοηθά επίσης άλλα φάρμακα να απορροφώνται πιο γρήγορα. Ωστόσο, οι πάσχοντες από ημικρανία θα πρέπει να προσέχουν να μην καταναλώνουν τακτικά περισσότερα από 200 mg καφεΐνης την ημέρα», πρόσθεσε.

Επίσης, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με τυχόν αναλγητικά που περιέχουν καφεΐνη, τα οποία δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται περισσότερες από δύο ημέρες την εβδομάδα, για να αποτρέψετε την εμφάνιση πονοκεφάλων από υπερβολική χρήση φαρμάκων.

«Εάν πιστεύετε ότι ο κρύος καιρός έχει προκαλέσει την ημικρανία σας, θα πρέπει επίσης να πάτε σε ένα ζεστό μέρος όσο πιο γρήγορα μπορείτε», προειδοποίησε η Δρ. Lee και συνέχισε: «Μπορεί να θέλετε να βάλετε μια ζεστή κομπρέσα στο μέτωπό σας ή να κάνετε ένα ζεστό ντους».

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να ξαπλώσετε και να ξεκουραστείτε σε ένα ήσυχο, σκοτεινό μέρος. «Προσπαθήστε να χαλαρώσετε ακούγοντας απαλή, χαλαρωτική μουσική», προτείνει η ειδικός. Ωστόσο, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε την εμφάνιση πονοκεφάλων όταν υπάρχει κρυολόγημα. Η Δρ. Lee συνιστά να διατηρείστε ζεστοί και να βεβαιωθείτε ότι φοράτε ζεστά ρούχα, όπως καπέλο, κασκόλ και γάντια όταν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο.

Θα πρέπει επίσης να παραμείνετε ενυδατωμένοι πίνοντας τουλάχιστον δύο λίτρα νερό την ημέρα, καθώς η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, να τρώτε μικρά γεύματα σε τακτά χρονικά διαστήματα και να φροντίζετε να κινείστε, καθώς το σώμα μισεί την καθιστική ζωή. Η Δρ. Lee προτρέπει επίσης να διασφαλίσετε ότι έχετε τουλάχιστον επτά ώρες ύπνου καλής ποιότητας τη νύχτα».

Καθορίστε την αιτία της ημικρανίας σας

Αξίζει επίσης να θυμάστε ότι ενώ ο κρύος καιρός μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης πονοκεφάλων, είναι πολύ δύσκολο να αποδειχθεί η άμεση σχέση, καθώς οι ημικρανίες έχουν πολλούς άλλους παράγοντες ενεργοποίησης – και συνήθως υπάρχει μια χρονική καθυστέρηση μεταξύ της εμφάνισης των συμπτωμάτων και του λόγου που την προκάλεσε.

«Ανεξάρτητα από το ποια είναι η αιτία της ημικρανίας σας, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι εάν είναι σοβαρή, μπορεί να χρειαστεί να πάτε στα επείγοντα για νοσοκομειακή περίθαλψη προκειμένου να ελέγξετε τα συμπτώματα και να αποτρέψετε την κρίση», προειδοποιεί η Δρ. Lee και καταλήγει: «Θυμηθείτε ότι περιστασιακά ένας ξαφνικός, σοβαρός πονοκέφαλος μπορεί να έχει μια σοβαρή υποκείμενη αιτία, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο ή μηνιγγίτιδα».

Εάν έχετε άλλα συμπτώματα όπως πυρετό, αισθάνεστε γενικά αδιαθεσία, εξάνθημα ή δυσκαμψία στον αυχένα ή έχετε θολή όραση ή απώλεια όρασης, αδυναμία ή μυρμήγκιασμα στα χέρια ή τα πόδια σας, θα πρέπει να λάβετε επείγουσα ιατρική βοήθεια.

Related posts

«Ψυχική Ανθεκτικότητα και Ενδυνάμωση»

xristiana

Κορονοϊός: Τι λένε ειδικοί για τα μονοκλωνικά αντισώματα έναντι των υποστελεχών Όμικρον BQ.1.1 and XBB

xristiana

Πώς να επιλέξετε μεταξύ ρουζ σε σκόνη ή κρέμα

xristiana