ΚεντρικήΥγεία

Οι 5 καθημερινές συνήθειες που καταστρέφουν τις βιταμίνες στο σώμα μας και πως να τις προστατεύσουμε

21/01/2024

Οι βιταμίνες είναι απαραίτητες στον οργανισμό μας, ορισμένες συνήθειές μας ωστόσο μπορεί να τις καταστρέφουν ή να μειώσουν την απορρόφηση τους.

Το μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες, το αλκοόλ, το κάπνισμα και κάποιες ακόμη συνήθειες μας συμβάλλουν στη μειωμένη πρόσληψη των βιταμινών. Ας δούμε όμως όλες τις συνήθειες και τι μπορούμε να κάνουμε.

Οι 5 συνήθειες

  1. Καπνίζετε
  2. Πίνετε αρκετό αλκοόλ
  3. Ψιλοκόβετε τις σαλάτες
  4. Κάνετε λάθη στο μαγείρεμα και τη συντήρηση
  5. Δεν διαβάζετε τις οδηγίες των φαρμάκων

1. Καπνίζετε

Αν καπνίζετε πέρα από την ζημιά που προκαλείτε στην υγεία σας, αυτή η συνήθεια μπορεί να στερήσει απ’ τον οργανισμό σας σημαντικές ποσότητες βιταμινών, καθώς μειώνει την απορρόφησή τους και επιτείνει το ρυθμό αποβολής τους από τον οργανισμό. Οι καπνιστές συνήθως έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμινών Α, Ε και C στο αίμα τους, με αποτέλεσμα να έχουν μεγαλύτερες ανάγκες απ’ αυτές, ώστε να προστατευθούν οι πνεύμονές τους από τις ελεύθερες ρίζες. Ένας καπνιστής μπορεί να αντιμετωπίσει κυρίως ανεπάρκεια ή χαμηλά επίπεδα  βιταμίνης C ή και άλλων υδατοδιαλυτών βιταμινών, επειδή αυτές δεν αποθηκεύονται στο σώμα μας. Αν καπνίζετε λοιπόν, θα πρέπει να αυξήσετε τη λήψη αντιοξειδωτικών βιταμινών μέσω της διατροφής σας για να προστατευτείτε από τις ελεύθερες ρίζες.

2. Πίνετε αρκετό αλκοόλ

Αν συνηθίζετε να χαλαρώνετε με αλκοόλ σε καθημερινή βάση και ξεπερνάτε το όριο, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτή συνήθεια μπορεί να στερήσει βιταμίνες απ’ τον οργανισμό σας, επειδή επηρεάζει το μεταβολισμό τους στο συκώτι. Το αλκοόλ καταστρέφει μέρος των βιταμινών Β1, Β6 καθώς και το φολικό οξύ. Ιδιαίτερα για τους αλκοολικούς, υπάρχει ο κίνδυνος να παρουσιάσουν βιοχημική ανεπάρκεια των ουσιών αυτών. Πολλοί μάλιστα ειδικοί υιοθετούν την άποψη ότι, ακόμη και αν καταναλώνουμε μέτριες ποσότητες οινοπνεύματος, θα πρέπει να αυξήσουμε τη λήψη βιταμινών του συμπλέγματος Β, ώστε να επέλθει η ισορροπία στον οργανισμό μας.

3. Ψιλοκόβετε τις σαλάτες

Πολλοί υποστηρίζουν ότι εάν κοπεί μια φυλλώδης σαλάτα (μαρούλι, λάχανο, σπανάκι, κτλ) με το μαχαίρι, τότε θα χάσει κάποιες τις βιταμίνες της. Στην πραγματικότητα η σαλάτα χάνει πράγματι τις θρεπτικές της ουσίες και οξειδώνεται από τη στιγμή που θα κοπεί. Αυτό ανεξάρτητα από τον τρόπο κοπής π.χ. αν κοπεί με μεταλλικό μαχαίρι ή όχι. Περισσότερο αυτό συνδέεται με τον τρόπο κοπής.

Στην πραγματικότητα, η οξείδωση ξεκινάει από τη στιγμή που το φύλλο κόβεται, καθώς έρχεται σε επαφή με τον ατμοσφαιρικό αέρα. Όσο πιο μικρά κομμάτια κόψετε τα λαχανικά σας (σε πιο ψιλοκομμένα φύλλο), τόσο περισσότερα τμήματα από την επιφάνεια τους θα εκτίθενται στον αέρα με αποτέλεσμα να οξειδωθούν πιο εύκολα και να χάσουν κάποιες βιταμίνες. Επομένως, μια ψιλοκομμένη σαλάτα θα χάσει τις βιταμίνες θρεπτικές της ουσίες πιο γρήγορα από μια χοντροκομμένη. Στην περίπτωση που την προτιμάτε ψιλοκομμένη πάντως τουλάχιστον φροντίστε να την καταναλώσετε αμέσως.

4. Κάνετε λάθη στο μαγείρεμα και τη συντήρηση

Σημαντικές βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά μπορούν να χαθούν κατά το μαγείρεμα. Αν έχετε τη συνήθεια να ψήνετε υπερβολικά το φαγητό μας, πρέπει να γνωρίζετε ότι έτσι καταστρέφετε ένα μέρος των θρεπτικών ουσιών λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Πιο ευαίσθητη στις υψηλές θερμοκρασίες είναι η βιταμίνη C αλλά και η Β6, που μειώνεται σε σημαντικό ποσοστό μετά το ψήσιμο των τροφών. Στην Ασία λ.χ. που έχουν τη συνήθεια να μαγειρεύουν τα λαχανικά τους στον ατμό, κερδίζουν με αυτόν τον τρόπο μεγαλύτερα οφέλη σε βιταμίνες από τη διατροφή τους.

5. Δεν διαβάζετε τις οδηγίες των φαρμάκων

Η λάθος ή αλόγιστη χρήση μπορεί να στερήσει από τον οργανισμό μας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες. Το ακετυλοσαλικυλικό οξύ π.χ. που υπάρχει σε γνωστό παυσίπονο μπορεί να τριπλασιάσει το ρυθμό απώλειας της βιταμίνης C που έχουμε προσλάβει. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μειωμένα επίπεδα φολικού οξέος και των βιταμινών του συμπλέγματος Β.

Τα καθαρτικά και τα αντιόξινα, που χορηγούνται για τη δυσπεψία, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στο μεταβολισμό του ασβεστίου και του φωσφόρου. Τα βαρβιτουρικά, απ’ την άλλη πλευρά, εμποδίζουν την απορρόφηση των βιταμινών Α, D, καθώς και του φολικού οξέος.

Τα διουρητικά “κλέβουν” απ’ τον οργανισμό τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθώς και μέταλλα, όπως το κάλιο, το μαγνήσιο και τον ψευδάργυρο. Συνήθως όσοι λαμβάνουν διουρητικά έχουν χαμηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα τους. Οι τετρακυλίνες μειώνουν την απορρόφηση των βιταμινών Β12, Κ, και του φολικού οξέος, ενώ τα αντιισταμινικά τη βιταμίνη C. Αν λαμβάνετε κάποια από αυτά τα φάρμακα να το κάνετε πάντα υπό τις υποδείξεις του γιατρού και να διαβάζετε τις οδηγίες.

Πηγή: https://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Φιλανθρωπικός αγώνας βουνού «Αυτισμός-ΕΛΠΙΔΑ»

xristiana

Δωρεάν Rapid Tests Για Όλους

xristiana

Φιλανθρωπική Συναυλία

xristiana