ΚεντρικήΥγεία

Κρίσεις πανικού: Δοκιμάστε το κόλπο των 4” από τον στρατό που τις σταματά άμεσα

16/1/2024

Δείτε τον τρόπο που θα σας κάνει να ηρεμήσετε αμέσως και να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά τις κρίσεις πανικού

Οι εργαζόμενοι στο στρατό και την αστυνομία στην Αμερική ασκούν τακτικά την αναπνοή τους για να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε εξαιρετικά αγχωτικές καταστάσεις. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ίδια τακτική για να διαχειριστείτε το άγχος και να σταματήσετε τις κρίσεις πανικού.

Εμφανίζεται ξαφνικά, τυχαία ή ως αποτέλεσμα πολλών ημερών άγχους που συσσωρεύτηκε στο σώμα σας. Νιώθετε την καρδιά σας να χτυπά δυνατά, τους παλμούς σας να αυξάνονται ή τα χέρια σας να τρέμουν; Προσπαθείτε να το ξεπεράστε, αλλά νιώθετε παγιδευμένοι σε έναν φαύλο κύκλο άγχους και φόβου;  Πιθανότατα αντιμετωπίζετε μια κρίση πανικού. Παρόλο που δεν είναι καθόλου ευχάριστες, οι κρίσεις πανικού είναι πολύ συχνές και υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να τις σταματήσετε, λένε οι ειδικοί που ειδικεύονται στο άγχος και τη διαταραχή πανικού.

Αναγνωρίστε μια κρίση πανικού

Το πρώτο βήμα για να σταματήσετε μια κρίση πανικού είναι να αναγνωρίσετε τι σας συμβαίνει, αντί να πιστεύετε ότι έχετε πάθει καρδιακή προσβολή ή ανεύρυσμα. Αλλά ακόμη και όταν μαθαίνετε να αναγνωρίζετε τα συμπτώματα μιας κρίσης πανικού και γνωρίζετε ότι πρέπει να ηρεμήσετε, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να γίνει στη στιγμή.

Όταν βρίσκεστε στη μέση μιας κρίσης πανικού, το να βγείτε από αυτήν την κατάσταση μπορεί να φαντάζει ακατόρθωτο. Δεν είναι! Ένας απλός τρόπος για να ανακτήσετε τον έλεγχο είναι μέσω του ελέγχου της αναπνοής, λένε οι ειδικοί.

Όταν τα επίπεδα άγχους είναι υψηλά, η αναπνοή γίνεται σύντομη κάτι που μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει μια κρίση πανικού, υποστηρίζουν. Η εκπαίδευση του σώματός σας για να σταματήσετε τον υπεραερισμό και να αναπνέετε βαθιά μπορεί να σας ηρεμήσει.

Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να χρησιμοποιήσετε το διάφραγμα σας, το μυ που βρίσκεται μεταξύ των θωρακικών και κοιλιακών κοιλοτήτων σας. Ενώ υπάρχουν πολλές μορφές διαφραγματικής αναπνοής, ένας τύπος που έχει αποδειχθεί, ότι είναι τόσο αποτελεσματικός που ο στρατός των ΗΠΑ τον διδάσκει στα μέλη του, ονομάζεται «μάχη ή τακτική αναπνοή».

Η τακτική έχει νόημα καθώς το στρατιωτικό προσωπικό συχνά βρίσκεται αντιμέτωπο με καταστάσεις υπερβολικού άγχους, που προκαλούν πανικό και πρέπει να είναι σε θέση να ηρεμήσει γρήγορα.

Η τακτική αναπνοή βοηθά τους επαγγελματίες αυτούς να εστιάσουν, να ελέγξουν τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους και να διαχειριστούν το άγχος – όλα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Πώς λειτουργεί η τακτική αναπνοή

Η τακτική αναπνοή είναι εύκολο να εφαρμοστεί. Ακολουθεί η διαδικασία βήμα προς βήμα:

  • Αναπνεύστε αργά μέσα από τη μύτη σας για 4 δευτερόλεπτα.
  • Κρατήστε την αναπνοή σας για 4 δευτερόλεπτα.
  • Εκπνεύστε αργά μέσα από το στόμα σας μετρώντας μέχρι το 4.
  • Κρατήστε τη πάλι μετρώντας μέχρι το 4.
  • Επαναλάβετε 3-5 φορές.

Βρείτε την αιτία

Η αιτία του άγχους σας δεν χρειάζεται να είναι οι σφαίρες που δέχεστε από κάποιον εγκληματία για να είναι αποτελεσματική αυτή η μέθοδος αναπνοής.

Όποιος πάσχει από κρίσεις πανικού ή οποιοδήποτε είδος άγχους μπορεί να χρησιμοποιήσει την τακτική αναπνοή για να απαλύνει το άγχος, να σταματήσει τον πανικό και να ξανακερδίσει γρήγορα την ηρεμία του, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Η αναπνοή είναι ένας αποδεδειγμένος τρόπος που θα σας βοηθήσει να εστιάσετε κάπου αλλού από το άγχος σας,  αλλά ίσως θέλετε επίσης να δοκιμάσετε και άλλες μεθόδους, όπως να δείτε μια ταινία ή να κάνετε γιόγκα.

Ωστόσο, προσέξτε πόσο συχνά βιώνετε αυτές τις στιγμές ακραίου φόβου και ανησυχίας και μάθετε ποιες συνήθειες θα μπορούσαν να προκαλέσουν αυτές τις κρίσεις πανικού. Εάν έχετε τα συμπτώματα μιας διαταραχής άγχους, ήρθε η ώρα να μιλήσετε με το γιατρό σας ή έναν θεραπευτή σχετικά με τις επιλογές μιας θεραπείας.

Πηγή: https://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Τα ζώδια σήμερα: «Τοξότη, θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές»

xristiana

Πώς η κανέλα συμβάλλει θετικά σε καρδιά, διαβήτη, φλεγμονή, απώλεια βάρους και εγκέφαλο

xristiana

Εξατομικευμένη ιατρική: Το μέλλον στη θεραπεία του καρκίνου

xristiana