ΚεντρικήΥγεία

Καλή ποιότητα ωαρίων: Συμπτώματα, αίτια και αντιμετώπιση

17/1/2024

Η γυναικεία γονιμότητα καθορίζεται σε σημαντικό βαθμό από την ποιότητα των ωαρίων. Αν λοιπόν η ποιότητα είναι κακή, τα ωάρια δεν γονιμοποιούνται ή προκύπτουν επιπλοκές, όπως αποβολή ή γενετικές διαταραχές στο έμβρυο.

Συνήθως, η ποιότητα των ωαρίων επηρεάζεται από την ηλικία (πρωτίστως), τη γενετική, τις ορμονικές ανωμαλίες και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Συμπτώματα κακής ποιότητας ωαρίων

Ενώ οι εσωτερικές διεργασίες που σχετίζονται με την ποιότητα των ωαρίων ενδέχεται να μην παρουσιάζουν εμφανή εξωτερικά σημάδια, συγκεκριμένοι δείκτες θα μπορούσαν να υποδηλώνουν πιθανά προβλήματα. Τα συμπτώματα της κακής ποιότητας ωαρίων περιλαμβάνουν:

Δυσκολία στη σύλληψη

Ένα από τα κύρια σημάδια κακής ποιότητας ωαρίων είναι η δυσκολία σύλληψης, ειδικά για γυναίκες άνω των 35 ετών. Ίσως είναι καιρός να διερευνήσετε την πιθανότητα η ποιότητα των ωαρίων να ευθύνεται για την αποτυχία σύλληψης, ειδικά εάν προσπαθείτε ενεργά να μείνετε έγκυος εδώ και ένα χρόνο χωρίς επιτυχία (ή έξι μήνες αν είστε άνω των 35).

Επαναλαμβανόμενες αποβολές

Η κακή ποιότητα ωαρίων έχει επίσης συσχετιστεί με επαναλαμβανόμενες αποβολές, ειδικά στα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης.

Ακανόνιστοι εμμηνορροϊκοί κύκλοι

Ανωμαλίες στον μηνιαίο κύκλο μπορεί να καταδεικνύουν μια ορμονική ανισορροπία που ίσως να επηρεάσει τη φύση του ωαρίου. Και σε αυτό το ενδεχόμενο κρίνεται αναγκαία μια πιο ενδελεχής εξέταση.

Αίτια κακής ποιότητας ωαρίων

Η κατανόηση των βασικών αιτιών που τα ωάριά σας είναι «κακά» είναι ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ας δούμε τα πιο συχνά αίτια:

Ηλικία

Η ηλικία είναι ίσως ο πιο σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την ποιότητα των ωαρίων. Η πτώση της ποιότητας των ωαρίων είναι μια φυσική εξέλιξη καθώς μεγαλώνει η γυναίκα. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνονται οι πιθανότητες τα ωάρια να έχουν υποστεί βλάβη, καθιστώντας τα χρωμοσώματα ελαττωματικά για μια υγιή εγκυμοσύνη κι ένα υγιές μωρό.

Μεταβολικές διαταραχές

Το αναπαραγωγικό σύστημα βασίζεται σε μια εύθραυστη ορμονική ισορροπία για να λειτουργήσει σωστά. Η ανάπτυξη και η ωρίμανση των ωαρίων μπορεί να επηρεαστεί από αλλαγές ή ανωμαλίες σε ορμόνες όπως η FSH (θυλακιοτρόπος ορμόνη) και η AMH (αντι-Müllerian ορμόνη).

Τρόπος ζωής

Συνήθειες όπως το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, το υπερβολικό βάρος και η έκθεση σε ρύπους στο περιβάλλον μπορούν όλα να έχουν αντίκτυπο στην ποιότητα των αυγών.

Θεραπεία κακής ποιότητας ωαρίων

Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής μπορεί να επηρεάσει θετικά την ποιότητα των ωαρίων. Υιοθετήστε μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Η τακτική σωματική δραστηριότητα και η χρήση μεθόδων μείωσης του στρες, όπως η γιόγκα ή ο διαλογισμός, επίσης μπορούν να βοηθήσουν.

Επίσης , για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα ποιότητας ωαρίων, η εξωσωματική γονιμοποίηση, ο προεμφυτευτικός γενετικός έλεγχος, η ορμονοθεραπεία αλλά και άλλες θεραπείες γονιμότητας μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα που έχετε με τη σύλληψη.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Καιρός: 3 εποχές σε 1 εβδομάδα

xristiana

BLACK OUT: Στο θέατρο “Φοίνικα”

xristiana

«Εξυπηρέτηση και Συναλλαγή με άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις»

xristiana