ΚεντρικήΥγεία

Ημικρανίες: Πώς συνδέονται με τα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου

25/01/2024

Έχουν επίσης συνδεθεί με ορισμένες γαστρεντερικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.

Νέα μελέτη ερευνητών από το Εθνικό Κολέγιο Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Σεούλ στη Νότια Κορέα, συνδέει τις ημικρανίες με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης φλεγμονώδους νόσου του εντέρου (ΦΝΕ), δηλαδή νόσου του Crohn και ελκώδους κολίτιδας.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα υγείας για περισσότερα από 10 εκατομμύρια άτομα. Περίπου το 3% του πληθυσμού της μελέτης είχε διαγνωστεί με ΦΝΕ. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η συχνότητα εμφάνισης ΦΝΕ ήταν σημαντικά υψηλότερη σε άτομα που υπέφεραν από ημικρανίες.

Οι επιστήμονες εξέτασαν επίσης τα δεδομένα εμφάνισης της νόσου του Crohn και της ελκώδους κολίτιδας. Μετά τη διάγνωση ημικρανιών, οι ασθενείς διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν νόσο του Crohn.

Σημαντική άνοδος στη νόσο του Crohn παρατηρήθηκε μετά από 5 χρόνια παρακολούθησης σε αυτούς που εμφάνιζαν ημικρανία. Επιπλέον, εντός των υποομάδων, οι επιστήμονες ανέφεραν ότι ο αντίκτυπος της ημικρανίας στον κίνδυνο εμφάνισης ελκώδους κολίτιδας ήταν πιο εμφανής στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες.

Με βάση αυτά τα ευρήματα, η ερευνητική ομάδα προτείνει την τακτική παρακολούθηση των ασθενών που υπέφεραν από ημικρανίες για την εμφάνιση ΦΝΕ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος Γαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας και Διατροφής στο UTHealth Houston στο Τέξας, Μπρουκς Κας, ο οποίος δεν συμμετείχε στην εν λόγω μελέτη, ο τομέας της γαστρεντερολογίας έχει αναγνωρίσει εδώ και πολλά χρόνια ότι οι ημικρανίες σχετίζoνται με πολλά χρόνια γαστρεντερικά σύνδρομα και ασθένειες.

Αυτή δεν είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει τη σχέση μεταξύ ημικρανίας και ΦΝΕ. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2021 σε άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες διαπίστωσε υψηλότερο επιπολασμό ημικρανίας ή έντονων πονοκεφάλων μεταξύ των ενηλίκων με ΦΝΕ από ό,τι σε εκείνους χωρίς την πάθηση. Έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2023 ανέφερε αυξημένα περιστατικά εμφάνισης ΦΝΕ σε άτομα που υπέφεραν από ημικρανίες.

Οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι απαιτούνται δεδομένα που να αξιολογούν τους πιθανούς λόγους για αυτές τις παρατηρήσεις συσχέτισης.

«Αυτή τη στιγμή, το μόνο που έχουμε είναι υποθέσεις. Υπάρχουν αλλαγές στις οδούς επικοινωνίας εντέρου-εγκεφάλου ή στις αισθητηριακές αντιλήψεις στο εντερικό και στο κεντρικό νευρικό σύστημα; Εμπλέκεται το μικροβίωμα του εντέρου; Υπάρχουν ψυχολογικοί παράγοντες και παράγοντες που διαμεσολαβούνται από το στρες;», είπε ο Κας.

«Μόλις εντοπιστούν κλινικές συσχετίσεις όπως αυτές, πρέπει να προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε γιατί μπορεί να υπάρχουν αυτές οι συσχετίσεις», πρόσθεσε. «Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να μας οδηγήσει στην ανάπτυξη πιο στοχευμένων και αποτελεσματικών θεραπειών που μπορούν να αντιμετωπίσουν πολλαπλά συμπτώματα/σύνδρομα», κατέληξε ο ερευνητής.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

ΔΕΣΦΑ: Με επιτυχία η πρώτη δοκιμή καλής λειτουργίας στον Σταθμό LNG Truck Loading στη Ρεβυθούσα

xristiana

Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο στη Χαλκιδική

xristiana

Ρεύμα: Νέος κύκλος συγκέντρωσης στην αγορά ηλεκτρισμού, στο επίκεντρο και μεγάλοι παίκτες

xristiana