ΚεντρικήΥγεία

Αρθρίτιδα στα χέρια: Αναποτελεσματικές οι ενέσεις για τον πόνο – Ποια φάρμακα λειτουργούν καλύτερα

2/1/2024

Εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν με τον πόνο και τη δυσκαμψία που προκαλεί η αρθρίτιδα στα χέρια τους λαμβάνουν ενέσεις στεροειδών ή υαλουρονικού οξέος απευθείας στις αρθρώσεις των δακτύλων τους με την ελπίδα να αισθανθούν καλύτερα.

Τώρα, μια νέα ανασκόπηση δείχνει ότι παρόλο που αυτές οι ενέσεις συνιστώνται ευρέως στις κατευθυντήριες γραμμές θεραπείας, δεν λειτουργούν πραγματικά. Οι ενέσεις στις αρθρώσεις για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας των χεριών δεν ήταν πιο αποτελεσματικές από τις εικονικές ενέσεις (εικονικό φάρμακο), σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό RMD Open.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι όλες οι τρέχουσες συστάσεις θεραπείας για την αρθρίτιδα των χεριών είναι λάθος. Οι περισσότερες χρησιμοποιούν επίσης τοπικά αναλγητικά ως θεραπεία πρώτης γραμμής για την οστεοαρθρίτιδα των χεριών, αλλά τα στοιχεία είναι αμφίβολα, είπε η συγγραφέας της μελέτης Δρ. Anna Døssing, ρευματολόγος στο Ινστιτούτο Parker στην Κοπεγχάγη.

Τι ανακουφίζει τον πόνο από την αρθρίτιδα στα χέρια

«Τα από του στόματος μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα και τα από του στόματος γλυκοκορτικοειδή μειώνουν αποτελεσματικά τον πόνο σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα των χεριών», είπε η Δρ. Døssing. Από αυτά, τα γλυκοκορτικοειδή (στεροειδή) χάπια ήταν πιο αποτελεσματικά, έδειξε η μελέτη.

Τα από του στόματος μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα βελτίωσαν επίσης τη λειτουργία και τη δύναμη λαβής, ενώ τα από του στόματος στεροειδή βελτίωσαν τη λειτουργία και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων, ένα μέτρο που περιλαμβάνει την κατάσταση της σωματικής και ψυχικής υγείας. Τα άτομα που έλαβαν οποιοδήποτε από τα φάρμακα ανέφεραν βελτιώσεις στα συμπτώματα των χεριών και στη συνολική υγεία τους.

Για τη μελέτη, η Δρ. Døssing και οι συνεργάτες της εξέτασαν 65 μελέτες σε περίπου 5.250 άτομα με αρθρίτιδα στα χέρια. Οι μελέτες εξέτασαν 29 τύπους θεραπείας για την πάθηση.

Οι ενέσεις βρέθηκαν αναποτελεσματικές, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι στη μελέτη έλαβαν ενέσεις για οστεοαρθρίτιδα στη βάση του αντίχειρά τους. Η υδροξυχλωροκίνη, ένα φάρμακο για την αρθρίτιδα που επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα, βρέθηκε επίσης ότι είναι αναποτελεσματική για την αρθρίτιδα στα χέρια και η αποτελεσματικότητα των τοπικών κρεμών και τζελ για τον πόνο δεν ήταν ξεκάθαρη, έδειξε η μελέτη.

Έλλειψη αποτελεσματικότητας από τα υπάρχοντα φάρμακα

«Η εργασία αποκαλύπτει μια αναπάντεχη έλλειψη αποτελεσματικότητας των ενδοαρθρικών γλυκοκορτικοειδών, μιας ευρέως χρησιμοποιούμενης και παραδοσιακής θεραπείας για την αρθρίτιδα στα χέρια, συγκεκριμένα την αρθρίτιδα του αντίχειρα», δήλωσε ο Δρ. Daniel Polatsch, διευθυντής του Κέντρου Χεριών και Καρπού της Νέας Υόρκης στο Lenox Hill Hospital και αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα ορθοπεδικής χειρουργικής στο Zucker School of Medicine/Northwell στη Νέα Υόρκη.

«Αυτή η ανακάλυψη έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις επικρατούσες πεποιθήσεις και εμπειρίες των περισσότερων χειρουργών χεριών στην κλινική μας πρακτική», πρόσθεσε ο Δρ. Polatsch.

Τόνισε μάλιστα ότι η θεραπεία για την αρθρίτιδα στα χέρια πρέπει να εξατομικεύεται. «Υποστηρίζω σταθερά την έναρξη θεραπείας με την επιλογή που ενέχει τον χαμηλότερο κίνδυνο. Η βραχυπρόθεσμη χρήση από του στόματος μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων ή γλυκοκορτικοειδών είναι μια λογική προσέγγιση».

Προσοχή στις παρενέργειες της φαρμακευτικής αγωγής για την αρθρίτιδα στα χέρια

Ωστόσο, η μακροχρόνια χρήση αυτών των φαρμάκων μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες. Η παρατεταμένη χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκωνέχει συνδεθεί με αιμορραγικά έλκη. Τα από του στόματος στεροειδή, όταν λαμβάνονται για παρατεταμένες χρονικές περιόδους, μπορεί να προκαλέσουν υψηλή αρτηριακή πίεση, αύξηση βάρους, λέπτυνση δέρματος και λοιμώξεις.

«Η σύστασή μου είναι να κάνετε μια συζήτηση σχετικά με τις διαφορετικές επιλογές θεραπείας με τον γιατρό σας και να διαμορφώσετε ένα σχέδιο μαζί», συμβουλεύει ο Δρ. Polatsch.

Είναι επίσης καλή ιδέα να επισκεφτείτε έναν ειδικό χειρουργικής χεριών εάν τα συμπτώματα επιμένουν. «Ένας ειδικός στη χειρουργική των χεριών μπορεί να αξιολογήσει διεξοδικά το πλήρες φάσμα των εναλλακτικών λύσεων, συμπεριλαμβανομένης της φαρμακευτικής αγωγής, του νάρθηκα, της θεραπείας χεριών, των ενέσεων και, ως τελικής λύσης, της χειρουργικής επέμβασης», κατέληξε ο Δρ. Polatsch.

Πηγή: https://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Γιορτή Μητέρας Παιδιού με αναπηρία στα Άνω Λιόσια

xristiana

Ψυχοδραματικό Εργαστήριο Για Εφήβους Στο Παράρτημα Της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πειραιά Στο Νέο Φάληρο

xristiana

Ένας αγρότης είναι ξαπλωμένος με την γυναίκα του και…!

xristiana