ΚεντρικήΥγεία

ΧΑΠ: Νέα θεραπεία για τους πνεύμονες «κρύβεται» στο στόμα

18/1/2024

Από τη νόσο Αλτσχάιμερ μέχρι και την καρδιαγγειακή νόσο, η περιοδοντίτιδα σχετίζεται με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης διαφορετικών παθήσεων. Σύμφωνα με νεότερη μελέτη, ακόμα μια σοβαρή ασθένεια σχετίζεται με την προχωρημένη ουλίτιδα. Πρόκειται για την Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια την έκτη αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές από την Κίνα διαπίστωσαν ότι ποντίκια που είχαν μολυνθεί από το βακτήριο του στόματος Porphyromonas gingivalis, παρουσίασαν περιοδοντίτιδα. Η εξέλιξη αυτή επιδείνωσε τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) σε ποντίκια που είχαν ήδη ΧΑΠ.  Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η αντιμετώπιση της περιοδοντίτιδας θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πιθανή θεραπεία για τη ΧΑΠ.

«Τα ευρήματά μας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια πιθανή νέα στρατηγική για τη θεραπεία της ΧΑΠ» σημείωσε η Δρ Yan Li, συν-επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και μικροβιολόγος στο Νοσοκομείο Στοματολογίας της Δυτικής Κίνας στο Πανεπιστήμιο Sichuan.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι καθώς η ουλίτιδα δεν αντιμετωπίζεται και προχωρά, οδηγεί σε περιοδοντίτιδα και απώλεια δοντιών μια κατάσταση που θεωρείται παράγοντας κινδύνου για πολλές ασθένειες, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση και ορισμένοι καρκίνοι. Η περιοδοντίτιδα θεωρείται ότι αυξάνει τη φλεγμονή, πυροδοτώντας την ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού.

Πρόσθετες μελέτες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων υπό την καθοδήγηση της Δρ Li και του συν-επικεφαλής συγγραφέα Δρ Boyu Tang, έχουν αποδείξει ότι το βακτήριο Porphyromonas gingivalis παίζει σημαντικό ρόλο στην ασθένεια των ούλων, καταστρέφοντας τους οδοντικούς ιστούς. Για την παρούσα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο mSystems, οι ερευνητές μόλυναν τα ποντίκια και με τα συγκεκριμένα βακτήρια, ενώ τα «αρρώστησαν» με ΧΑΠ εκθέτοντάς τα στον καπνό του τσιγάρου.

Εξετάζοντας τον πνευμονικό ιστό των ποντικιών, διαπίστωσαν ότι το βακτήριο Porphyromonas gingivalis ενεργοποίησε την παραγωγή ανοσοποιητικών κυττάρων γ-δέλτα Τ κυττάρων και Μ2 μακροφάγων. Αυτό δημιούργησε κυτταροκίνες, οι οποίες, όταν αυξάνονται, μπορούν να ενισχύσουν τη φλεγμονή στο σώμα, οδηγώντας σε επιδείνωση προβλημάτων υγείας όπως η ΧΑΠ.

«Ενισχύοντας την περιοδοντική θεραπεία και στοχεύοντας στην αναστολή των γ-δ Τ κυττάρων και των Μ2 μακροφάγων, μπορεί να είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε στον έλεγχο της εξέλιξης της ΧΑΠ» εξήγησε η Δρ Tang.

Σε ένα επόμενο ερευνητικό στάδιο, οι ερευνητές σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν περαιτέρω πειράματα σε ανθρώπους: «Εάν η έκθεση στον καπνό του τσιγάρου μπορούσε να παραταθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, οι αλλαγές αυτές θα μπορούσαν να είναι πιο έντονες» καταλήγει η Δρ Yan Li.

Πηγή: https://www.ygeiamou.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Πώς πρέπει να χρησιμοποιήσεις τη μάσκα αργίλου

xristiana

Πώς η διαταραχή του κιρκάδιου ρυθμού συνδέεται με τις ψυχικές παθήσεις

xristiana

Η εξοικείωση με την αναπηρία μέσα από τη βιωματική προσέγγιση

xristiana