ΚεντρικήΥγεία

Λύση στις εμβοές μέσω κινητού τηλεφώνου

11/1/2024

Εκπαιδευτική εφαρμογή τύπου chatbot για κινητό τηλέφωνο βρέθηκε ότι μειώνει γρήγορα και σημαντικά τον αντίκτυπο των εμβοών.

Οι εμβοές επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και δεν έχουν καμία θεραπεία. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτη σε άτομα ηλικίας 18-64 ετών, το 16,1% φαίνεται να έχει κατά καιρούς εμβοές, εκ των οποίων το 6% ενοχλητικές και το 1,9% σοβαρές. Η χώρα μας εμφανίζεται, επίσης, να έχει το μικρότερο ποσοστό ατόμων στην ΕΕ (4,1%) που καταφεύγουν σε γιατρό για το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Ωστόσο, ερευνητές ανακάλυψαν τώρα ότι, με τη βοήθεια μιας εφαρμογής για smartphone που παρέχει στους χρήστες συγκεκριμένη εκπαίδευση, η εξουθενωτική επίδραση των εμβοών θα μπορούσε να μειωθεί σημαντικά μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Τα ευρήματα προέκυψαν ως αποτέλεσμα μιας δοκιμής που διερευνά τη χρήση μιας εφαρμογής που ανέπτυξε η εταιρεία MindEar, για την παροχή γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας (CBT). Στόχος είναι να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ένα άτομο σκέφτεται για τις εμβοές του, ώστε αυτές να του είναι λιγότερο αισθητές/αντιληπτές.

Πώς έγινε η έρευνα

Οι ερευνητές στρατολόγησαν 30 ενήλικες με εμβοές και τους χώρισαν σε δύο ομάδες. Η μία έλαβε CBT μέσω του chatbot της MindEar με την ονομασία Tinnibot, ενώ η άλλη είχε πρόσβαση σε τέσσερις διαδικτυακές συμβουλευτικές συνεδρίες διάρκειας 30 λεπτών επιπρόσθετα με της CBT από την εφαρμογή Tinnibot. Η παρέμβαση διήρκεσε δύο μήνες, αλλά οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για άλλους δύο μήνες μετά την παρέμβαση.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι και στις δύο ομάδες, η δυσφορία που σχετίζεται με τις εμβοές των συμμετεχόντων μειώθηκε σημαντικά με την πάροδο του χρόνου.

“Στη δοκιμή μας, το 67% των χρηστών του chatbot είδαν βελτίωση μετά από 4 μήνες. Αυτό μειώθηκε σε μόλις 2 μήνες, όταν οι ασθενείς είχαν επιπλέον πρόσβαση και σε ψυχολόγο”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας και συνιδρυτής της Mindear, δρ. Fabrice Bardy.

Άλυτο μέχρι σήμερα πρόβλημα οι εμβοές

Οι εμβοές, οι οποίες πιστεύεται ότι επηρεάζουν περισσότερους από 740 εκατομμύρια ενήλικες παγκοσμίως, μερικές φορές μπορεί να υποχωρήσουν από μόνες τους. Για εκείνους στους οποίους παραμένουν, ωστόσο, τα δυσάρεστα βουητά, το τρίξιμο ή τα κουδουνίσματα που χαρακτηρίζουν τις εμβοές μπορεί να αλλάξουν άρδην την ποιότητα ζωής. Τα άτομα με εμβοές μπορούν να βιώσουν σημαντικές αλλαγές στην ακοή, τη συγκέντρωση και τη διάθεσή τους, μερικές φορές στο σημείο μεγάλου στρες και κατάθλιψης.

Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για τις εμβοές, υπάρχουν στρατηγικές διαχείρισης. “Μία από τις πιο κοινές παρανοήσεις σχετικά με τις εμβοές είναι ότι δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα γι’ αυτές και ότι απλά πρέπει να μάθεις να ζεις μαζί τους. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Η επαγγελματική βοήθεια από άτομα με τεχνογνωσία στην υποστήριξη των εμβοών μπορεί να μειώσει τον φόβο και το άγχος που συνδέονται με την εμπειρία των ηχητικών ασθενών”, δήλωσε ο δρ. Bardy.

Το πρόβλημα είναι η πρόσβαση σε τέτοια βοήθεια, όπως εξήγησε η συν-συγγραφέας της μελέτης και ψυχολόγος, δρ. Suzanne Purdy: “Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία είναι γνωστό ότι βοηθά τα άτομα με εμβοές, αλλά απαιτεί έναν εκπαιδευμένο ψυχολόγο. Αυτή όμως είναι μια ακριβή και συχνά δύσκολη στην πρόσβαση επιλογή”.

Αυτό είναι που οι εμπνευστές της εφαρμογής Tinnibot ελπίζουν να αλλάξουν, με τους ερευνητές να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα ευρήματά τους καταδεικνύουν ότι η CBT μέσω της εφαρμογής αποτελεί ένα πιο προσιτό και εξαιρετικά αποτελεσματικό εργαλείο για τη διαχείριση των εμβοών. Ελπίζουν ότι μελλοντικές συναφείς μελέτες θα βοηθήσουν στην δόμηση μιας πιο εξατομικευμένης προσέγγισης, υπολογίζοντας εάν υπάρχει μια σχέση μεταξύ συγκεκριμένων χαρακτηριστικών ενός ασθενούς με εμβοές και του πόσο επιτυχημένοι είναι οι διαφορετικοί τρόποι θεραπείας.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Audiology and Otology.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Πιστοποιημένο Σεμινάριο ΚΑΡΠΑ Στο Μύλο Του Παππά

xristiana

Στις 15 Μαΐου Θα Διεξαχθεί Φέτος Η «Ειρηνοδρομία 2022»

xristiana

Έμφραγμα στις γυναίκες: Οι προειδοποιήσεις των γιατρών για την μη έγκαιρη διάγνωση των συμπτωμάτων

xristiana