8/1/2024
Υλικά
500 γρ λαζάνια
300 γραμμάρια μανιτάρια πορτσίνι
350 γρ λουκάνικο
1 ποτήρι κόκκινο ξηρό κρασί
1 ποτήρι γάλα
1 κρεμμύδι
Βούτυρο
Ελαιόλαδο
Τριμμένη παρμεζάνα
Μοσχοκάρυδο
50 γρ καρύδια ψιλοκομμένα
Θυμάρι
Αλάτι, πιπέρι
Για τη μπεσαμέλ:
400 ml γάλα
30 γρ βούτυρο
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι 00
Αλάτι
Εκτέλεση
Για το ραγού:Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα στη φωτιά και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μαζί με το λάδι και το βούτυρο. Προσθέτουμε το λουκάνικο και το σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα με μια ξύλινη κουτάλα.
Όταν αλλάξει χρώμα το κρέας, προσθέτουμε το χοντρό αλάτι και το φρέσκο πιπέρι. Ανακατεύουμε προσθέτουμε το κρασί που το αφήνουμε να εξατμιστεί. Προσθέτουμε τα ξεφλουδισμένα και κομμένα μανιτάρια πορτσίνι και το φρέσκο θυμάρι. Τα σοτάρουμε και προσθέτουμε το γάλα. Αφήνουμε να βράσει και μαγειρεύουμε για 1 ώρα, προσθέτοντας κι άλλο ζεστό γάλα αν χρειάζεται.
Για τη μπεσαμέλ: Ζεσταίνουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα. Σε μια δεύτερη κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε για μερικά λεπτά. Προσθέτουμε λίγο λίγο το ζεστό γάλα στο ρου, ανακατεύοντας συνεχώς χωρίς να σταματήσουμε μέχρι να ενσωματωθεί όλο. Θα χρειαστεί να έχουμε μια ρευστή μπεσαμέλ.
Καλύπτουμε τον πάτο ενός βουτυρωμένου ταψιού με λίγη μπεσαμέλ. Βάζουμε μια πρώτη στρώση ζυμαρικών, ακολουθούμενη από λίγη μπεσαμέλ, λίγο ραγού, καρύδια και λίγη παρμεζάνα. Προχωράμε με αυτόν τον τρόπο, εναλλάσσοντας τις στρώσεις. Τέλος ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου, τα λαζάνια πρέπει να πάρουν χρυσαφί χρώμα.
Πηγή: https://jenny.gr