ΚεντρικήΥγεία

Εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού στα φαρμακεία – Όλος ο σχεδιασμός και τα εμπόδια

15/1/2024

Μεγάλη ευκολία αναμένεται να φέρει ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού στα φαρμακεία, αν και οι αρχές θα πρέπει να λύσουν μία σειρά από προβλήματα μέχρι το εμβόλιο κατά της Covid-19 να έρθει στα φαρμακεία.

Η άμεση πρόσβαση στο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού από τα φαρμακεία είναι η νέα πρόκληση που αντιμετωπίζει το – κατά κοινή ομολογία – επιτυχημένο εμβολιαστικό πρόγραμμα “Ελευθερία”, με το οποίο έχουν χορηγηθεί μέχρι σήμερα στον ελληνικό πληθυσμό σχεδόν 22,5 εκατ. δόσεις.

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε σειρά επαφών με όλο το δίκτυο της αλυσίδας παραγωγής, διακίνησης και χορήγησης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Στόχος είναι να εξευρεθούν τρόποι να αξιοποιηθεί το μεγάλο δίκτυο των φαρμακείων που διαθέτει η χώρα μας και να απλοποιηθεί η διαδικασία, ώστε η διενέργεια του ετήσιου πλέον εμβολιασμού κατά του ιού SARS-CoV-2 και του κορωνοϊού, να μπει στην εμβολιαστική ρουτίνα των πολιτών.

Στη συνάντηση την προηγούμενη εβδομάδα του υπουργού Υγείας, με τον προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Απόστολου Βαλτά, συζητήθηκαν όλα τα ενδεχόμενα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, το εγχείρημα φαίνεται πλέον περισσότερο εφικτό, καθώς πολλές παράμετροι που αφορούν στη διαδικασία παραγωγής, φύλαξης και μεταφοράς του εμβολίου της Pfizer / BioNTech έχουν απλουστευθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα, όμως, εντοπίζονται και ορισμένα εμπόδια, που όμως δεν φαίνεται να είναι ανυπέρβλητα.

Ο υπουργός κ. Ά. Γεωργιάδης διευκρίνισε από την πλευρά του ότι θα απαιτηθεί να προηγηθούν συζητήσεις για τεχνικά και ιατρικά θέματα και ότι θα ζητηθεί η βοήθεια των γιατρών.

«Εάν οι γιατροί μας πουν ότι μπορεί να γίνει με έναν τρόπο που θα καλύπτει και κάποιες ιδιαίτερες περιπτώσεις, τότε, ναι θα το κάνουμε», σημείωσε ο ίδιος.

«Θέλουμε να απλοποιήσουμε τη διαδικασία ακόμα περισσότερο, όπως κάνει κανείς το εμβόλιο της γρίπης στο φαρμακείο να κάνει και του COVID», εξήγησε το Σάββατο μιλώντας στον ΣΚΑΙ και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Γιατί να πάει το εμβόλιο στα φαρμακεία της γειτονιάς

Το εμβόλιο κατά της COVID-19 χορηγείται στους πολίτες μέσω των φαρμακείων της κοινότητας σε 13 κράτη σε όλη την Ευρώπη, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο.

Ενδεικτικά, στο φαρμακείο εμβολιάζονται οι πολίτες στη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία, τη Μάλτα, τη Δανία, την Ολλανδία, την Πορτογαλία, την Ελβετία, τη Νέα Ζηλανδία, την Αμερική και τον Καναδά.

Στην Ιταλία διενεργούνται καθημερινά μέσω των φαρμακείων 200.000 εμβολιασμοί, ενώ στο Βέλγιο, ο φαρμακοποιός μπορεί να δει μέσω ηλεκτρονικού συστήματος ποιος πολίτης δεν είναι εμβολιασμένος. Με σκοπό όταν αυτός μεταβεί σε φαρμακείο για να προμηθευτεί μια άλλη θεραπεία του, να τον προτρέψει να κάνει το εμβόλιο.

Αξίζει να σημειωθεί πως, το 82% των πολιτών έχει δηλώσει τη θετική του πρόθεση για διενέργεια εμβολιασμού των ενηλίκων με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια στο φαρμακείο, σε έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων ALCO το 2022 για λογαριασμό του Ομίλου ΠΕΙΦΑΣΥΝ, όπως δημοσίευσε το f.daily.

Επίσης, σύμφωνα με υπολογισμούς των φαρμακοποιών η χορήγηση των εμβολίων από τα φαρμακεία μπορεί να αυξήσει έως και 5 φορές τους εμβολιασμούς κατά της COVID-19, ενώ ακόμη και μία μόνο 5άδα εμβολιασμών να πραγματοποιούνται ανά εβδομάδα από το κάθε φαρμακείο, οι εμβολιασμοί μπορεί να αυξηθούν κατά 65 χιλιάδες.

Καταργήθηκε η ανάγκη “ψυχρής αλυσίδας”

Η σκέψη να έρθουν οι εμβολιασμοί πιο κοντά στους πολίτες, δηλαδή στα φαρμακεία της γειτονιάς έχει πλέον ωριμάσει.

Οι συνθήκες είναι κατάλληλες καθώς το νέο μονοδύναμο επικαιροποιημένο εμβόλιο XBB.1.5. (mRNA Pfizer BionTech), αποθηκεύεται πλέον με πιο εύκολο τρόπο σε σύγκριση με τις αρχές των εμβολιασμών το 2022 – 23.

Να υπενθυμίσουμε πως όταν κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το εμβόλιο Comirnaty, διατηρούνταν αποκλειστικά σε συνθήκες “ψυχρής αλυσίδας”, δηλαδή σε ψυγεία με θερμοκρασία -70° Κελσίου και με χωρητικότητα 80.000 δόσεων.

Τον τελευταίο χρόνο οι παρασκευάστριες εταιρείες κατάφεραν να εξελίξουν την παραγωγή του εμβολίου και πλέον συντηρείται έως και 10 εβδομάδες στο ψυγείο του φαρμακοποιού, δηλαδή σε απλή ψύξη και στους 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου.

Επίσης, το εμβόλιο δεν είναι πλέον σε μορφή σκόνης, οπότε δεν χρειάζεται διάλυση και ανασύσταση.

Οι προκλήσεις

Ωστόσο, δεν λείπουν και οι προκλήσεις. Το κάθε μπουκαλάκι εμβόλιο περιέχει 5 δόσεις και επειδή έχει χρόνο ζωής 12 ώρες από τη στιγμή που θα ανοιχτεί, θα πρέπει να χορηγηθεί εντός 12 ωρών σε 5 αντίστοιχους πολίτες.

Οπότε οι φαρμακοποιοί θα πρέπει να ορίζουν συγκεκριμένα ραντεβού στους πολίτες, ώστε να μην χάνονται δόσεις.

Επίσης, με δεδομένη τη μηδενική εμπειρία των φαρμακοποιών στη χορήγηση του εμβολίου αυτού, θα πρέπει να δοθούν από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών νέες κατευθυντήριες οδηγίες για τον τρόπο χορήγησής του.

Ένα άλλο θέμα, επίσης, είναι η διανομή. Σήμερα τη διανομή προς τα 657 εμβολιαστικά κέντρα όλης της χώρας, από τα τρία HUB της Pfizer που υπάρχουν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη, κάνει η Πολιτική Προστασία με τη βοήθεια του ελληνικού στρατού. Η αύξηση των σημείων διανομής σε 10.500 (όσα είναι δηλαδή τα φαρμακεία όλης της χώρας), θα απαιτήσει επανασχεδιασμό του δικτύου διανομής.

Τέλος, εκτός από τη νέα νομοθετική ρύθμιση που θα πρέπει να υπάρξει, μένει να προσδιοριστεί και η αποζημίωση του φαρμακοποιού για τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 κι αυτή θα πρέπει να είναι ικανοποιητική και για τις δύο πλευρές, για να προχωρήσει η συμφωνία κράτους – φαρμακοποιών.

Πηγή: http://www.thestival.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Το πρόγραμμα δράσεων του Δήμου Αγίου Δημητρίου για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

xristiana

Τα ζώδια σήμερα: «Λέων, προσοχή σε σχέσεις και συνεργασίες»

xristiana

Φεστιβάλ «Αποκορωνιώτικη Γη»

xristiana