ΚεντρικήΥγεία

Γρίπη: Κέρδος ο εμβολιασμός ακόμη και σήμερα

28/01/2024

Μπορεί να βρισκόμαστε στο τέλος ενός «παγωμένου» μήνα και πολύ πιθανόν στην αποδρομή της εποχικής γρίπης, ωστόσο η πρόληψη ποτέ δεν έβλαψε κανέναν και επομένως το αντιγριπικό εμβόλιο για όποιον το πραγματοποιήσει ακόμη και σήμερα, είναι κέρδος.

Αυτό τονίζουν στο CNN Greece, δύο κορυφαίοι επιστήμονες, με τους οποίους συνομιλήσαμε, με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια Παιδιατρικής κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, και τον καθηγητή Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Στέλιο Λουκίδη και πρόεδρο της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.

Σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου, ο εμβολιασμός αποτελεί κέρδος σε κάθε περίπτωση, όποτε και εάν εμβολιαστεί ο πολίτης, ιδιαίτερα εάν ανήκει σε ευπαθή και επικίνδυνη ομάδα. Επομένως, ακόμη και σήμερα να εμβολιαστεί, μόνο καλό θα προσφέρει στον οργανισμό του, και έχοντας υπόψιν ότι μετά το εμβόλιο απαιτούνται δύο περίπου εβδομάδες μέχρι να δημιουργηθούν τα απαραίτητα αντισώματα.

Από την πλευρά του ο κ. Στέλιος Λουκίδης, επισημαίνει ότι εμείς ως Πνευμονολογική Εταιρεία, ήδη από τον Οκτώβριο είχαμε ανακοινώσει τις Οδηγίες μας για έγκαιρο αντιγριπικό εμβολιασμό. Φυσικά ακόμη και σήμερα ένας αντιγριπικός εμβολιασμός έχει κάποια αξία, ίσως όχι τη μέγιστη δυνατή που θα είχε πριν καιρό, ωστόσο όταν μιλάμε για πρόληψη, η αξία είναι δεδομένη. Ιδιαίτερα όταν μιλάμε για ευπαθείς ομάδες, όπως οι ανοσοκατασταλμένοι και οι άνθρωποι με αναπνευστικά προβλήματα.

Ανεμβολίαστο το 80% των νοσηλευομένων με γρίπη

Σε άλλο σημείο της συζήτησής μας, ο καθηγητής Λουκίδης αναφέρει ότι πράγματι η εποχική γρίπη εφέτος είναι βαριά, μάλιστα το 80% των ανθρώπων που νοσηλεύθηκαν στο Αττικόν από τις αρχές Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα, ήταν ανεμβολίαστοι.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό ωστόσο που διαπιστώσαμε και που είναι σίγουρα θετικό, είναι η βραχεία νοσηλεία των ανθρώπων αυτών. Ναι μεν βαριά κλινική εικόνα της γρίπης, αλλά ευτυχώς οι άνθρωποι αυτοί, έπαιρναν γρήγορα εξιτήριο, σε διάστημα περίπου τριών ημερών.

Επίσης, σύμφωνα με τον καθηγητή Λουκίδη, αυτό που παρατηρήθηκε από τις νοσηλείες σε θέματα λοιμώξεων, το 20% με 25% είχαν τεκμηριωμένη γρίπη.

Η έκθεση του ΕΟΔΥ

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία αναφορά του ΕΟΔΥ, χθες Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2023, μείωση καταγράφει και η θετικότητα για γρίπη αν και παρουσιάζει ακόμη έντονη δραστηριότητα. Την εβδομάδα 15-21 Ιανουαρίου σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ σημειώνουν μικρή μείωση τα κρούσματα γρίπης και κορωνοϊού την εβδομάδα 15 – 21 Iανουαρίου, με τον αριθμό των ασθενών με λοίμωξη Covid-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι να φτάνουν τους 69 – καταγεγραμένοι 73 θάνατοι (ασθενείς άνω των 80 ετών), ενώ σημειώθηκαν 19 νέα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ και 8 νέοι θάνατοι.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας:

✓ Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα (δίκτυο sentinel) παραμένει άνω του 10% (εποχικό όριο έναρξης της επιδημικής δραστηριότητας της γρίπης κατά το ECDC) και εμφάνισε σημαντική μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

✓ Καταγράφηκαν 19 νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ καταγράφηκαν 8 νέοι θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Δηλώθηκαν αναδρομικά 2 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ, με ημερομηνία εισαγωγής εντός της εβδομάδας 02/2024.

CDC: Νοσηλείες κατά 200% από γρίπη στις ΗΠΑ

Εξάλλου, πολύ χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών καταγράφει το CDC, την ώρα που σαρώνουν ο COVID και οι αναπνευστικές λοιμώξεις.

Μόλις στις 17 Ιανουαρίου 2024, το έγκριτο επιστημονικό περιοδικό JAMA παραθέτει την πιο πρόσφατη προειδοποίηση και επιδημιολογική ενημέρωση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), όσον αφορά στις ΗΠΑ.

Η Παθολόγος Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και η Βιολόγος Παναγιώτα Ζαχαράκη, συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα.

Από τον Νοέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2023, τα ποσοστά νοσηλείας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 200% για τη γρίπη, 51% για τον COVID-19 και 60% για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, σύμφωνα με το CDC. Εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας, το CDC έθεσε υπό συζήτηση το θέμα σχετικά με τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και για τις τρεις λοιμώξεις του αναπνευστικού και ανέπτυξε έναν οδηγό εμβολιασμού με σημαντικές επισημάνσεις για την ευαισθητοποίηση των κλινικών γιατρών, ώστε να ενθαρρυνθεί ο εμβολιασμός.

Από τις 9 Δεκεμβρίου του 2023, λιγότεροι από το 50% των ενηλίκων σε εθνικό επίπεδο στις ΗΠΑ είχαν λάβει εμβόλιο κατά της γρίπης και λιγότερο από το 20% είχε λάβει επικαιροποιημένο εμβόλιο για τον COVID-19. Επιπλέον, μόνο το 17% περίπου των ενηλίκων ηλικίας 60 ετών και άνω είχε λάβει εμβόλιο κατά του RSV, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα που δημοσιεύθηκαν στην Εβδομαδιαία Έκθεση Νοσηρότητας και Θνησιμότητας του CDC.

Αντίστοιχα, στα μέσα Νοεμβρίου, τα ποσοστά για παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 17 ετών ήταν επίσης χαμηλότερα από την εποχή της γρίπης 2022-2023: περίπου 36% για τη γρίπη και 8% για το επικαιροποιημένο εμβόλιο για τον COVID-19.

Πηγή: http://www.thestival.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Καιρός: Έως τους 21 ο υδράργυρος – Τοπικές βροχές στα ανατολικά και νότια

xristiana

Εθελοντική Αιμοδοσία Στη Νέα Ιωνία

xristiana

3 τρόποι για να φορέσεις σωστά το βελούδο

xristiana