ΚεντρικήΥγεία

Γιατί το αντιγριπικό εμβόλιο είναι καίριας σημασίας για άτομα με ΧΑΠ

26/01/2024

Ενώ τα οφέλη του αντιγριπικού εμβολιασμού μπορεί να κάνουν μια πραγματική και σημαντική διαφορά στο εάν ένα άτομο με ΧΑΠ ζει ή κινδυνεύσει να πεθάνει, πολλοί με την πάθηση αυτή δεν το κάνουν, σύμφωνα με έρευνα.

Η γρίπη μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στους πνεύμονες και αυτό μπορεί να γίνει πολύ πιο έντονο σε άτομα με ΧΑΠ, επιδεινώνοντας την λοίμωξη, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ. Sunita Mulpuru από το νοσοκομείο της Οττάβα στον Καναδά.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε το 2019 στο περιοδικό Chest.

Από τους ασθενείς με ΧΑΠ, περίπου το 10% πεθαίνει και ένας στους πέντε αναπτύσσει κρίσιμη ασθένεια που απαιτεί εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), είπε η δρ.Mulpuru. Ωστόσο, η λήψη του αντιγριπικού εμβολίου μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εισαγωγής στο νοσοκομείο για ασθένεια που σχετίζεται με γρίπη κατά 38%, ανακάλυψε η ομάδα της.

“Παρά αυτό το εύρημα, μόνο το 66% των ασθενών σε αυτήν την μελέτη ήταν εμβολιασμένο”, σημείωσε η ίδια.

Η δρ. MeiLan Han, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ένωσης Πνευμόνων και καθηγήτρια εσωτερικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, είπε ότι περισσότεροι ασθενείς με ΧΑΠ πρέπει να εμβολιάζονται κατά της γρίπης κάθε χρόνο: “Υπάρχουν πολλές παρανοήσεις σχετικά με το θέμα. Ακούω πράγματα όπως ‘δεν είχα ποτέ γρίπη, οπότε δεν νομίζω ότι θα πάθω ποτέ’, που είναι αρκετά λανθασμένα”.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου της γρίπης του 2018, περίπου ένα εκατομμύριο Αμερικανοί εισήλθαν στο νοσοκομείο και η ασθένεια σκότωσε 80.000 εξ αυτών, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

ΧΑΠ: 38% μειωμένες πιθανότητας νοσηλείας από γρίπη αν έχετε κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο

Για τη συγκεκριμένη μελέτη, η δρ. Mulpuru είπε ότι οι συνεργάτες της συνέλεξαν δεδομένα για σχεδόν 4.200 ασθενείς με ΧΑΠ που νοσηλεύτηκαν για οξεία αναπνευστική νόσο. Διαπίστωσαν ότι:

  • Οι ασθενείς με ΧΑΠ που έκαναν το αντιγριπικό εμβόλιο είχαν 38% λιγότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν για ασθένεια που σχετίζεται με τη γρίπη.
  • Οι ασθενείς με ΧΑΠ που κόλλησαν γρίπη είχαν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από εκείνους χωρίς τη νόσο (10% έναντι 8%). Αυτοί οι ασθενείς ήταν επίσης πιο πιθανό να είναι ασθενήσουν βαριά (17% έναντι 12%).
  • Οι ασθενείς που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ήταν εκείνοι άνω των 75 ετών, εκείνοι με καρδιακές παθήσεις και εκείνοι που χρειαζόταν να χρησιμοποιούν οξυγόνο στο σπίτι, ανέφεραν οι ερευνητές.

Το βασικό συμπέρασμα της έρευνας ήταν ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός μειώνει τη νοσηλεία σε ασθενείς με ΧΑΠ που προσβάλλονται από γρίπη.

Related posts

Αποκριάτικο Πανηγύρι στην Αγία Παρασκευή

xristiana

Hellenic Hydrogen: Το 2027 σε λειτουργία η μονάδα πράσινου υδρογόνου στον ΑΗΣ Αμυνταίου

xristiana

Συνέδριο Για Τον Χρόνιο Πόνο Και Τα Ρευματικά Νοσήματα Στην Αθήνα, Με Ελεύθερη Είσοδο Για Το Κοινό

xristiana