ΚεντρικήΥγεία

COVID-19: Τα νέα συμπτώματα της παραλλαγής JN.1

29/12/2023

Οι επιστήμονες αναμένουν περαιτέρω αύξηση κρουσμάτων το επόμενο διάστημα, κάτι που προκαλεί ανησυχία και για την πίεση που θα δεχθεί το σύστημα υγείας.

Η τελευταία παραλλαγή του SARS-COV-2 ονομάζεται JN.1 και είχε ταχεία εξάπλωση τον Δεκέμβριο του 2023. Θεωρείται πλέον το πιο κοινό στέλεχος του κορονοϊού στις ΗΠΑ, ενώ αυξάνεται επίσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Κίνα και στην Ινδία.

Οι ειδικοί δεν είναι επί του παρόντος σίγουροι εάν οι λοιμώξεις από την παραλλαγή JN.1 προκαλούν διαφορετικά συμπτώματα από εκείνα προηγούμενων παραλλαγών του κορονοϊού. Το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) να σημειώνει ότι ”οι τύποι συμπτωμάτων και πόσο σοβαρά είναι συνήθως εξαρτώνται περισσότερο από την ανοσία και τη γενική υγεία ενός ατόμου παρά από το ποια παραλλαγή του κορονοϊού προκαλεί την μόλυνση”.

COVID-19: Ποια νέα συμπτώματα αναφέρονται από την παραλλαγή JN.1

Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν σημαντικά στοιχεία ότι οι ασθενείς αναφέρουν ελαφρώς διαφορετικά συμπτώματα COVID-19 αυτήν τη σεζόν.

Τα τελευταία δεδομένα από τον Δεκέμβριο του 2023 από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής του Ηνωμένου Βασιλείου υποδηλώνουν ότι τα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα μεταξύ των ερωτηθέντων με COVID-19 είναι κατά σειρά:

  1. Καταρροή (31,1%)
  2. Βήχας (22,9 %)
  3. Πονοκέφαλος (20,1 %)
  4. Αδυναμία ή κόπωση (19,6 %)
  5. Μυϊκός πόνος (15,8 %)
  6. Πονόλαιμος (13,2 %)
  7. Προβλήματα ύπνου (10,8 %)
  8. Ανησυχία ή άγχος (10,5 %)

Πολλά από τα κορυφαία συμπτώματα, όπως καταρροή και βήχας, έχουν αναφερθεί σε άτομα με COVID-19 από το 2020, αλλά αυτή η λίστα περιλαμβάνει ορισμένες νέες προσθήκες, όπως προβλήματα ύπνου και άγχος.

Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι η απώλεια γεύσης και όσφρησης (κάποτε θεωρούνταν ενδεικτικό σημάδι της COVID-19) αναφέρονται τώρα μόνο από το 2-3% των μολυσμένων ατόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ξαφνική άνοδος της παραλλαγής JN.1 υποδηλώνει ότι είναι είτε πιο μεταδοτική, είτε καλύτερη στην αποφυγή εντοπισμού της από το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Ωστόσο, τα καλά νέα είναι ότι προς το παρόν δεν υπάρχει τίποτα που να υποδηλώνει ότι είναι πιο επιθετική παραλλαγή από άλλες.

“Αυτήν τη στιγμή, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η παραλλαγή JN.1 παρουσιάζει αυξημένο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία σε σχέση με άλλες παραλλαγές επίσης που κυκλοφορούν στην κοινότητα”, ανέφερε το CDC στον ιστότοπό του.

Η ευρύτερη καθοδήγηση για την COVID-19 παραμένει σχεδόν η ίδια όπως πάντα:

  • κάνετε όλα τα εμβόλια ενάντια στην COVID-19
  • μείνετε προσεκτικοί, κρατώντας αποστάσεις και φορώντας μάσκα σε χώρους με συνωστισμό
  • εάν είστε θετικοί, τότε είναι καλύτερο να μείνετε σπίτι, απομονώνοντας τον εαυτό σας από τους άλλους για τουλάχιστον πέντε ημέρες

Το CDC σημειώνει: “Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα υπάρχοντα εμβόλια, δοκιμές και θεραπείες εξακολουθούν να λειτουργούν καλά κατά της παραλλαγής JN.1, επομένως αυτή η παραλλαγή δεν επηρεάζει τις συστάσεις του CDC”.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Barbie Botox: Το νέο viral beauty trend του tik tok υπόσχεται ακαταμάχητους ώμους και ψηλό λαιμό!

xristiana

Δελτίο ειδήσεων 3/3

xristiana

Πάρκο Καινοτομίας JOIST: Άνθρωποι & Κατοικίδια – ΜΑΖΙ Ας Κάνουμε Τις Ζωές Μας Καλύτερες

xristiana