ΚεντρικήΥγεία

Καρδιακό σύνδρομο των εορτών: Συμπτώματα – Τι συμβαίνει αυτήν την περίοδο του έτους

8/12/2023

Το καρδιακό σύνδρομο των εορτών (Holiday Heart Syndrome – HHS) περιλαμβάνει βραχυπρόθεσμη διαταραχή των ηλεκτρικών ερεθισμάτων, που συνήθως κρατούν την καρδιά σε κανονική λειτουργία. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έναν τύπο ακανόνιστου καρδιακού παλμού (κολπική μαρμαρυγή).

Η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο και η καρδιακή ανεπάρκεια.

Καρδιακό σύνδρομο των εορτών: Αιτίες

Μια ανασκόπηση του 2022 περιγράφει τους παρακάτω παράγοντες ως πιθανές αιτίες του HHS.

Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

Το αλκοόλ επηρεάζει τη δύναμη με την οποία συστέλλεται ο καρδιακός μυς και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις όπως το καρδιακό σύνδρομο των εορτών και η κολπική μαρμαρυγή.

Μια ανασκόπηση του 2021 ανέφερε ότι ακόμη και η βραχυπρόθεσμη δηλητηρίαση από το αλκοόλ επηρεάζει τις καρδιακές συσπάσεις.

Μια μελέτη του 2020 σημειώνει τη σχέση μεταξύ της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ και της αυξημένης συχνότητας εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής. Η κατανάλωση αλκοόλ εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύει το 5-35% των νέων περιπτώσεων κολπικής μαρμαρυγής. Αυτό το ποσοστό μπορεί να φτάσει το 63% όταν υπολογίζονται νέες περιπτώσεις κολπικής μαρμαρυγής σε άτομα ηλικίας κάτω των 65 ετών.

Στρες

Μια μελέτη του 2016 αναφέρει μια αύξηση στα ποσοστά νοσηλειών λόγω καρδιακής ανεπάρκειας κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Οι ερευνητές ανέφεραν τους “συναισθηματικούς στρεσογόνους παράγοντες” ως έναν από τους πιθανούς λόγους για τα ευρήματά τους, μαζί με παράγοντες, όπως:

  • υπερφαγία
  • μειωμένη άσκηση
  • αναβολή ιατρικής περίθαλψης/ραντεβού

Αφυδάτωση

Μια μελέτη του 2019 ανέδειξε ότι τα χαμηλά επίπεδα ενυδάτωσης θα μπορούσαν να βλάψουν την υγεία της καρδιάς. Οι ερευνητές συνδέουν τη συνεχή χαμηλή πρόσληψη υγρών με αυξημένο κίνδυνο μελλοντικής καρδιακής βλάβης. Διαπίστωσαν ότι ακόμη και η βραχυπρόθεσμη αφυδάτωση μπορεί να βλάψει την λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Διατροφή

Μια ανασκόπηση του 2018 σημειώνει ότι μια δυτική διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, πρόσθετα σάκχαρα και τρανς λιπαρά οξέα μπορεί να προάγει την καρδιαγγειακή νόσο. Οι ερευνητές πρόσθεσαν ότι μια μεσογειακή διατροφή με λαχανικά, φρούτα, ελαιόλαδο και λιπαρά ψάρια βοηθά στην προστασία από αυτήν.

Καρδιακό σύνδρομο των εορτών: Παράγοντες κινδύνου

Οι ακόλουθοι παράγοντες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει κολπική μαρμαρυγή, το κύριο σύμπτωμα του καρδιακού συνδρόμου των εορτών:

  • προϋπάρχουσα καρδιακή νόσος
  • προηγούμενη καρδιακή προσβολή ή καρδιακή ανεπάρκεια
  • εγχείρηση καρδιάς
  • υπέρταση
  • ασθένεια των πνευμόνων
  • κάπνισμα
  • διαβήτης
  • υπνική άπνοια
  • χρήση διεγερτικών, όπως η καφεΐνη
  • οικογενειακό ιστορικό κολπική μαρμαρυγής

Μια μελέτη του 2021 έδειξε ότι περισσότεροι νέοι ενήλικες βιώνουν πλέον HHS λόγω της εξάπλωσης της κουλτούρας υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ μεταξύ των νεότερων ατόμων.

Καρδιακό σύνδρομο των εορτών: Συμπτώματα

Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο κοινή διαταραχή του καρδιακού ρυθμού που σχετίζεται με το εν λόγω σύνδρομο. Γενικώς, τα πιθανά συμπτώματα είναι:

Υποχωρεί το το καρδιακό σύνδρομο των εορτών;

Ναι, το εν λόγω σύνδρομο είναι αναστρέψιμο. Η μείωση ή η εξάλειψη της κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να μειώσει την επανεμφάνιση καρδιακών προβλημάτων.

Εάν ένα άτομο λάβει έγκαιρη διάγνωση και εξαλείψει ή μειώσει επαρκώς την κατανάλωση αλκοόλ, η καρδιά του αναμένεται να επιστρέψει στην τυπική λειτουργία της.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Δ. Ωραιοκάστρου: Δωρεάν Καλοκαιρινές Διακοπές Σε Κατασκήνωση Για Παιδιά ΑμΕΑ

xristiana

Τήνος / Πληροφορίες για τον Προσωπικό Βοηθό για άτομα με αναπηρία

xristiana

Θεσσαλονίκη: Λύκοι «αλωνίζουν» σε κεντρικούς δρόμους στα Κουφάλια

xristiana