ΚεντρικήΥγεία

Το στρες και ο θυμός σας οδηγούν στο ψυγείο; Πώς αντιμετωπίζονται τα επεισόδια υπερφαγίας

27/10/2023

Η υπερφαγία είναι μια κατάσταση στην οποία καταναλώνουμε πολύ μεγάλη ποσότητα τροφής, χωρίς έλεγχο και σε μικρό χρονικό διάστημα (υπερφαγικό επεισόδιο). Συνήθως, προέρχεται από έντονη συναισθηματική φόρτιση, όπως άγχος, πίεση, στρες, αδυναμία διαχείρισης δύσκολων καταστάσεων ή ανάγκη για αποφόρτιση ή επιβράβευση μετά από μια απαιτητική ημέρα. Επειδή το φαγητό είναι ένα μέσο ευχαρίστησης, λειτουργεί ως διέξοδος. Μετά το υπερφαγικό επεισόδιο ωστόσο, ακολουθεί ένα έντονο αίσθημα δυσφορίας.

Ποιες είναι οι συνέπειες της υπερφαγίας
Όταν τα υπερφαγικά επεισόδια επαναλαμβάνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυξάνουν τις συνολικές ημερήσιες θερμίδες και οδηγούν σε αύξηση σωματικού βάρους και παχυσαρκία. Η παχυσαρκία μπορεί με τη σειρά της να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως υπέρταση, καρδιαγγειακά νοσήματα, αντίσταση στην ινσουλίνη, σακχαρώδη διαβήτη κ.α.

Η υπερβολική κατανάλωση τροφής μέσα στην ημέρα μπορεί επίσης να προκαλέσει επιβράδυνση του μεταβολισμού, διαταραχή του βιολογικού ρολογιού, κατακράτηση υγρών και οιδήματα, καθώς και αισθήματα άγχους, θλίψης και δυσφορίας.

Πώς αντιμετωπίζονται τα υπερφαγικά επεισόδια
Αρχικά, το πρώτο βήμα είναι να κατανοήσουμε τη φύση του προβλήματος και να συνειδητοποιήσουμε ότι το φαγητό δεν μπορεί να λειτουργεί ως συναισθηματική διέξοδος. Οι παρακάτω πρακτικές συμβουλές θα μας βοηθήσουν να καταπολεμήσουμε την υπερφαγία:

• Καταναλώνουμε μικρά και συχνά γεύματα. Δεν παραλείπουμε γεύματα και φροντίζουμε καθένα από αυτά να είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, που θα ενισχύσουν το αίσθημα του κορεσμού.
• Δεν στερούμαστε τα αγαπημένα μας φαγητά. Όταν έχουμε την ανάγκη να απολαύσουμε το αγαπημένο μας φαγητό ή γλυκό, το καταναλώνουμε χωρίς τύψεις. Η στέρηση είναι ικανή να πυροδοτήσει ένα νέο υπερφαγικό επεισόδιο!
• Απολαμβάνουμε κάθε γεύμα, μασώντας αργά την τροφή και φροντίζοντας να τρώμε πάντα σε ένα ήρεμο και ευχάριστο κλίμα. Όσο τρώμε, εστιάζουμε την προσοχή μας στο γεύμα μας και αποφεύγουμε την ενασχόληση με ηλεκτρονικές συσκευές ή άλλες υποχρεώσεις. Έτσι, θα αντιλαμβανόμαστε καλύτερα την ποσότητα της τροφής που καταναλώνουμε και ο οργανισμός θα έχει τον χρόνο να καταλάβει ότι χόρτασε.
• Αποφεύγουμε την άμεση έκθεση σε διατροφικούς πειρασμούς. Είναι σημαντικό να μην έχουμε συνεχώς διαθέσιμα στα ντουλάπια και το ψυγείο μας snacks που σε ένα υπερφαγικό επεισόδιο επιλέγουμε ως πρώτη λύση.
• Κρατάμε ένα ημερολόγιο καταγραφής. Σε αυτό σημειώνουμε όλα τα φαγητά που τρώμε μέσα στην ημέρα, καθώς και τα συναισθήματα που νιώθουμε πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά από ένα υπερφαγικό επεισόδιο.
 Βάζουμε την άσκηση στην καθημερινότητά μας. Η σωματική δραστηριότητα βελτιώνει την ψυχολογία και τη διάθεση, προσφέρει ευεξία και αυξάνει την αυτοπεποίθηση.
• Πίνουμε αρκετό νερό για να διατηρούμαστε ενυδατωμένοι. Πολλές φορές καταφεύγουμε στο φαγητό χωρίς να πεινάμε, επειδή είμαστε αφυδατωμένοι.

Να θυμάστε ότι η υπερφαγία δεν είναι σπάνια κατάσταση, αλλά μια απαιτητική συνθήκη με την οποία έρχονται αντιμέτωποι πολλοί άνθρωποι.

Είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να καταλάβετε τον οργανισμό σας και να εστιάσετε στο πρόβλημα και το συναίσθημα που νιώθετε όταν σας πιάνει μια κρίση υπερφαγίας. Αναρωτηθείτε αν η ανάγκη σας για φαγητό οφείλεται σε πραγματική πείνα ή σε συναισθηματικούς λόγους.

Σε κάθε περίπτωση μην είστε αυστηροί με τον εαυτό σας και μην εγκαταλείπετε την προσπαθεια. Χρειάζεται χρόνος, υπομονή και επιμονή για να έχετε ένα μακροχρόνιο αποτέλεσμα.

Η Φλώρα Λουκιανού είναι Κλινική Διαιτολόγος – Αθλητική Διατροφολόγος

Πηγήhttps://www.ygeiamou.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Ατομική μηλόπιτα με φύλλο

xristiana

Χημικές ουσίες σε καλλυντικά και προϊόντα προσωπικής υγιεινής μπορεί να συμβάλλουν στον πρόωρο τοκετό

xristiana

Προβιοτικά εναντίον μικροβίων της μασχάλης σε αποσμητικό

xristiana