ΚεντρικήΥγεία

Καρκίνος θυρεοειδούς: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο τα πλαστικά

25/10/2023

Οι γυναίκες έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του θυρεοειδούς από τους άνδρες.

Νέα μελέτη επιβεβαιώνει τα ευρήματα παλαιότερων μελετών, σύμφωνα με τα οποία τα «παντοτινά χημικά» που υπάρχουν σε όλα τα σπίτια, μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του θυρεοειδούς.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με καρκίνο του θυρεοειδούς είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να φέρουν παντοτινά χημικά στον οργανισμό τους.

Τα παντοτινά χημικά γνωστά και ως υπερφθοριωμένες και πολυφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες (PFAS), είναι μια ομάδα χιλιάδων συνθετικών χημικών που κατασκεύασαν οι άνθρωποι για να εξυπηρετήσουν διάφορες ανάγκες τους.

Οι ουσίες αυτές χρησιμοποιούνται ευρύτατα, από σκεύη κουζίνας και αδιαβροχοποιημένα ρούχα μέχρι κόλλες και μπογιές.

Με την πάροδο του χρόνου συσσωρεύονται στο περιβάλλον και στον ανθρώπινο οργανισμό. Στο περιβάλλον υπάρχουν μεταξύ άλλων στο πόσιμο νερό, στα τρόφιμα και στο χώμα. Αποκαλούνται παντοτινά χημικά, επειδή είναι εξαιρετικά ανθεκτικά.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας και του καρκίνου.

Οι ερευνητές πήραν δείγματα αίματος από 88 πάσχοντες με καρκίνο του θυρεοειδούς και από 88 υγιείς συνομηλίκους τους, αντίστοιχου σωματικού βάρους, φύλου, φυλής κλπ.

Η μέση ηλικία των εθελοντών ήταν τα 46 χρόνια. Οι ερευνητές στο Νοσοκομείο Mount Sinai της Νέας Υόρκης, εξέτασαν στα δείγματα αίματος οκτώ παντοτινά χημικά.

Οι μετρήσεις έδειξαν πως όσοι εθελοντές είχαν εκτεθεί σε ένα είδος PFAS που λέγεται n-PFOS (υπερφθορο-οκτανοσουλφονικό οξύ) είχαν 56% περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν από καρκίνο του θυρεοειδούς.

Το εύρημα επιβεβαιώθηκε σε περαιτέρω αναλύσεις σε υποομάδα 31 ασθενών που είχαν διαγνωστεί με τη νόσο εντός του τελευταίου έτους πριν ενταχθούν στη μελέτη.

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης θετική συσχέτιση του καρκίνου του θυρεοειδούς με παντοτινά χημικά, όπως το υπερφθορονονανοϊκό οξύ, το υπερφθοροοκτυλοφωσφονικό οξύ, το υπερφθοροεξανοσουλφονικό οξύ κ.α.

Τα ευρήματα «επιβεβαιώνουν ότι τα PFAS συνιστούν υγειονομική κρίση», δήλωσε η ερευνήτρια Lauren Petrick, αναπληρώτρια καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Ιατρικής & Δημόσιας Υγείας στην Ιατρική Σχολή Icahn του Mount Sinai.

«Σήμερα είναι σχεδόν αδύνατον να αποφύγει κάποιος τα PFAS στις καθημερινές δραστηριότητές του. Ελπίζουμε ότι τα νέα ευρήματα θα αυξήσουν την ενημέρωση για τη σοβαρότητα του προβλήματος και θα οδηγήσουν σε αλλαγές στη βιομηχανία που θα τα περιορίσουν» πρόσθεσε.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση eBioMedicine.

Πηγή: https://www.ygeiamou.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Newsletter: Όλες Οι Ειδήσεις Που Πρέπει Να Ξέρεις Μέχρι Τώρα 14/3

xristiana

Δ. Ωραιοκάστρου: Δωρεάν κλινικός έλεγχος μαστού από τον Σύλλογο «Άλμα Ζωής»

xristiana

Δωρεάν Εξετάσεις Για Ανεύρυσμα Στον Δήμο Καλαμαριάς

xristiana