ΚεντρικήΥγεία

Η βραδινή «συνήθεια» που ανακουφίζει από το στρες

11/10/2023

Γνωρίζουμε ήδη ότι ο ποιοτικός ύπνος είναι κομβικής σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού και την καλή μας διάθεση. Τώρα νέα έρευνα επισημαίνει ότι μπορεί να βοηθήσει και στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας στην κατάθλιψη και το στρες.

Η μελέτη, με επικεφαλής ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Γιορκ, υπογραμμίζει ότι το χρόνιο στρες είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για μια σειρά από διαταραχές ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης και του παθολογικού άγχους, αλλά ο ύπνος καλής ποιότητας και στρατηγικές αντιμετώπισης, όπως η ικανότητα να βλέπετε την θετική πλευρά ακόμα και μια δυσάρεστης κατάστασης, μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη των προβλημάτων ψυχικής υγείας όταν αντιμετωπίζετε αρνητικές ή αγχωτικές εμπειρίες.

Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα από περισσότερους από 600 συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια της πανδημίας της covid-19, μια εκτεταμένη χρονική περίοδο που προκάλεσε έντονο στρες.

Στόχος τους ήταν να δοκιμάσουν τη θεωρία ότι οι στρατηγικές αντιμετώπισης υποστήριζαν θετικά αποτελέσματα ψυχικής υγείας, τα οποία θα μπορούσαν να ενισχυθούν από τον ύπνο καλής ποιότητας.

Πώς συνδέονται χρόνιο στρες και ύπνος;

Η Emma Sullivan, διδακτορική φοιτήτρια από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του York, δήλωσε: «Καθώς η πανδημία ήταν μια παρατεταμένη περίοδος άγχους για τους ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο, μας πρόσφερε ένα μοναδικό πλαίσιο για να διερευνήσουμε τα ερευνητικά μας ερωτήματα.

Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που διερευνά τους τρόπους με τους οποίους οι θετικές στρατηγικές αντιμετώπισης και η ποιότητα του ύπνου επηρεάζουν την κατάθλιψη και το άγχος όταν βιώνουμε έναν χρόνιο στρεσογόνο παράγοντα στην πραγματική ζωή. Διαπιστώσαμε ότι η καλύτερη ποιότητα ύπνου συσχετίστηκε με λιγότερα συμπτώματα τόσο κατάθλιψης όσο και άγχους κατά τους αρχικούς μήνες της πανδημίας.

Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν την σημαντικότητα τόσο των στρατηγικών αντιμετώπισης όσο και του ποιοτικού ύπνου όταν υπομένετε περιόδους χρόνιου στρες».

Η ομάδα ανέλυσε δεδομένα από την Daily Sleep and Well-being Survey του Boston College, όπου οι συμμετέχοντες ανέφεραν τακτικά μόνοι τους την ποιότητα του ύπνου και την ψυχική τους ευεξία κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Τι έδειξε η έρευνα

Ολοκλήρωσαν επίσης μια βασική δημογραφική έρευνα για να λάβουν πληροφορίες όπως η ηλικία, το φύλο και η εθνικότητα τους.

Εκτός από τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τον ύπνο και την ψυχική ευεξία των συμμετεχόντων, οι ερευνητές συγκέντρωσαν επίσης πληθώρα πρόσθετων πληροφοριών όπως η κατανάλωση αλκοόλ από τους συμμετέχοντες, η κατάσταση καραντίνας και τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας.

Ο Δρ Scott Cairney, επιβλέπων διδάκτορας από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του York, δήλωσε: «Γνωρίζουμε εδώ και καιρό ότι ο ποιοτικός ύπνος σχετίζεται με καλύτερα αποτελέσματα υγείας και ευεξίας, αλλά θέλαμε να δούμε αν αυτό θα άλλαζε όταν οι στρατηγικές αντιμετώπισης και ο ύπνος επηρεάζονταν από έντονες και παρατεταμένες περιόδους στρες, όπως συνέβαινε για πολλούς κατά τη διάρκεια της πανδημίας».

«Διαπιστώσαμε ότι ο ύπνος παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του χρόνιου στρες και μπορεί να διατηρήσει την ευημερία για μεγάλο χρονικό διάστημα, μειώνοντας τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους» καταλήγει ο ίδιος.

Πηγή: https://www.govastileto.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Δράση αναδάσωσης στην Πεντέλη

xristiana

Ξεκινά το 2ο Valencia CF Academy South East Europe International Tournament!

xristiana

Θα μπορούσε η COVID-19 να οδηγήσει στην άνοια και το Αλτσχάιμερ;

xristiana