ΚεντρικήΥγεία

Γρίπη: Έτσι δεν θα κολλήσετε φέτος – Πότε να εμβολιαστείτε

23/10/2023

Η στιγμή για τον αντιγριπικό εμβολιασμό έχει φτάσει. Άτομα άνω των 60 ετών και όσοι έχουν χρόνιες παθήσεις, ανεξαρτήτως ηλικίας, συστήνεται να προστατευθούν και εφέτος το φθινόπωρο για να αποφύγουν επιπλοκές εάν κολλήσουν γρίπη.

Τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), με αφορμή την εμβολιαστική περίοδο αλλά και το επερχόμενο εποχικό «κύμα» γρίπης δίνουν συμβουλές για να αποφευχθεί η μετάδοση.

Συγκεκριμένα, συστήνει ως καθημερινές προληπτικές ενέργειες για τη μείωση της εξάπλωσης γρίπης τις εξής:

-Αποφύγετε τη στενή επαφή με άτομα που είναι άρρωστα.
-Εάν είστε οι ίδιοι άρρωστοι, περιορίστε την επαφή με άλλους όσο το δυνατόν περισσότερο για να μην τους μολύνετε.
-Καλύψτε τον βήχα και το φτάρνισμα.
-Καλύψτε τη μύτη και το στόμα σας με χαρτομάντιλο όταν βήχετε ή φτερνίζεστε. Πετάξτε το χαρτομάντιλο στα σκουπίδια αφού το χρησιμοποιήσετε.
-Πλένετε συχνά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό. Εάν δεν υπάρχουν διαθέσιμα σαπούνι και νερό, χρησιμοποιήστε ένα αντισηπτικό χεριών με βάση το οινόπνευμα.
-Αποφύγετε να αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας. Τα μικρόβια εξαπλώνονται με αυτόν τον τρόπο.
-Καθαρίστε και απολυμάνετε επιφάνειες και αντικείμενα που μπορεί να έχουν μολυνθεί με ιούς που προκαλούν γρίπη.
-Για τη γρίπη, τα CDC συνιστούν στους ανθρώπους να παραμείνουν στο σπίτι για τουλάχιστον 24 ώρες αφού φύγει ο πυρετός. Αυτό σημαίνει να είστε απύρετοι χωρίς να έχει προηγηθεί η λήψη αντιπυρετικού που τον μείωσε.

Στη χώρα μας, έχουν εκδοθεί οι συστάσεις αντιγριπικού εμβολιασμού για την περίοδο 2023/24 και περιλαμβάνουν κατά προτεραιότητα τις παρακάτω ομάδες πληθυσμού ή καταστάσεις αυξημένου κινδύνου:

  1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
  2. Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
    -Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια
    αποφρακτική πνευμονοπάθεια.
    -Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή.
    -Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη).
    -Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών.
    -Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες).
    -Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα.
    -Χρόνια νεφροπάθεια.
    -Χρόνιες παθήσεις ήπατος.
    – Νευρολογικά-νευρομυϊκά νοσήματα.
    – Σύνδρομο Down.
  3. Έγκυες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.
  4. Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ.
  5. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).
  6. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.
  7. Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κλπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης .
  8. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.
  9. Άστεγοι.
  10. Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου δύο εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης. Κατά προτίμηση ο εμβολιασμός θα πρέπει να ολοκληρώνεται τουλάχιστον 4-6 εβδομάδες πριν την έναρξη του ετήσιου επιδημικού κύματος της γρίπης στην Ελλάδα (δηλαδή στα μέσα και μέχρι τέλος Νοεμβρίου). Επιπρόσθετα, ο εμβολιασμός συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της εποχικής γρίπης για άτομα για τα οποία ενδείκνυται ο εμβολιασμός και δεν πρόλαβαν να εμβολιαστούν εγκαίρως. Ο αντιγριπικός εμβολιασμός γενικά περιλαμβάνει μία μόνο δόση του εμβολίου ετησίως.

Τι ισχύει για τα φάρμακα

Τα CDC αποσαφηνίζουν τι ισχύει και για τα αντιικά φάρμακα σε περίπτωση που κάποιος νοσεί με γρίπη:

-Τα αντιιικά φάρμακα διαφέρουν από τα αντιβιοτικά. Είναι συνταγογραφούμενα φάρμακα και δεν διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή.
-Τα αντιιικά φάρμακα κατά της γρίπης μπορούν να κάνουν τη γρίπη πιο ήπια και να μειώσουν το χρόνο της ασθένειας. Μπορούν επίσης να αποτρέψουν σοβαρές επιπλοκές της γρίπης. Για τα άτομα υψηλού κινδύνου, η θεραπεία με ένα αντιικό φάρμακο μπορεί να σημαίνει τη διαφορά μεταξύ μιας πιο ήπιας ασθένειας έναντι μιας πολύ σοβαρής ασθένειας, ακόμη και εισαγωγής στο νοσοκομείο.
-Μελέτες δείχνουν ότι τα αντιιικά φάρμακα της γρίπης λειτουργούν καλύτερα για τη θεραπεία όταν ξεκινούν εντός δύο ημερών από τη λοίμωξη, αλλά η έναρξη τους αργότερα μπορεί να είναι ακόμα χρήσιμη, ειδικά εάν ο ασθενής έχει υψηλότερο παράγοντα κινδύνου ή είναι πολύ άρρωστο από γρίπη.

Πηγή: ygeiamou.gr

Πηγή: http://www.thestival.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Με υπέρταση πάνω από 3.000.000 άνθρωποι στην Ελλάδα, αδιάγνωστοι πάνω από 1.000.000 – Πώς γίνεται η διάγνωση

xristiana

ΟΗΕ: Οι ακραίες πυρκαγιές θα είναι συχνότερο φαινόμενο

xristiana

Lip liner: Το beauty item που δεν πρέπει να λείπει από το νεσεσέρ σου

xristiana