18/10/2023
Ένα φεστιβάλ, που θέτει στο επίκεντρο το κινούμενο σχέδιο, έρχεται για 9η χρονιά στη Θεσσαλονίκη. Με ελεύθερη είσοδο στις προβολές και τις δράσεις του, αλλά και ψηφιακή έκδοση αμέσως μετά, έχει ως στόχο να «συστήσει» στο κοινό τους καλλιτέχνες του είδους, μέσω των έργων τους.
Πρόκειται για το Thessaloniki Animation Festival (TAF) που θα πραγματοποιηθεί από τις 21 έως τις 24 Οκτωβρίου στην Αποθήκη Δ’ στο λιμάνι και από τις 25 έως τις 30 του ίδιου μήνα διαδικτυακά, μία εκδοχή που εφαρμόστηκε την περίοδο της πανδημίας και έκτοτε «παντρεύτηκε» με τη φυσική διοργάνωση.
Η ομάδα που «κρύβεται» πίσω από τη διοργάνωση του Thessaloniki Animation Festival, αρχικά διαπίστωσε ότι ένα τέτοιο φεστιβάλ έλειπε από τη Θεσσαλονίκη και σε επόμενο χρόνο ανέλαβε δράση για να το πραγματοποιήσει. «Από την πρώτη χρονιά είδαμε τη μεγάλη ανταπόκριση του κοινού και γι’ αυτό το συνεχίσαμε, ενώ κάθε επόμενη χρονιά μεγάλωνε περισσότερο. Τις δύο χρονιές με τον Covid δεν σταματήσαμε, το κάναμε διαδικτυακά και τώρα το κρατάμε υβριδικό γιατί και εκεί είχαμε πολύ μεγάλη ανταπόκριση, είχαμε θεάσεις σε όλα τα μέρη του κόσμου» δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής του Φεστιβάλ Σταύρος Σαββαΐδης, διευκρινίζοντας ότι η ψηφιακή μορφή του TAF είναι επίσης δωρεάν για τους θεατές, ενώ ούτε οι καλλιτέχνες που καταθέτουν το έργο τους δεν εισπράττουν αμοιβή.
Ένας ακόμη στόχος των διοργανωτών είναι οι ντόπιοι καλλιτέχνες να δουν… φρέσκα πρότζεκτ και να έρθουν σε επαφή με αναγνωρισμένους επαγγελματίες, έτσι ώστε να μπορέσουν πιο εύκολα να φτάσουν στα πρότυπα της διεθνούς βιομηχανίας animation. Στο πλαίσιο αυτό, περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα ειδικά αφιερώματα σε δύο μεγάλα φεστιβάλ, το Αμερικανικό American Documentary and Animation Film Festival (AmDocs) και το Anibar International Animation Festival από το Κόσοβο, με προβολή ταινιών μικρού μήκους από αναγνωρισμένους δημιουργούς κινουμένων σχεδίων. Επίσης, πετυχημένοι άνθρωποι του χώρου, θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε σχετικά masterclasses με Q&A τα οποία θα δίνονται επίσης δωρεάν στο κοινό, αποκαλύπτοντας πολλά …μυστικά της δουλειάς.
«Για παράδειγμα έρχεται από την Αγγλία ο Tim Allen, που έχει εργαστεί σε άπειρες ταινίες Stop Motion Animation, είναι αυτό με τις φωτογραφίες και τις πλαστελίνες με απλά λόγια, ο οποίος έχει δουλέψει πρόσφατα ως επικεφαλής animator στην ταινία Pinocchio του Guillermo del Torro, που πήρε και το Όσκαρ καλύτερου animation», επισήμανε ο κ. Σαββαΐδης, σχολιάζοντας ένα από τα ηχηρά ονόματα που θα συμμετέχουν μ’ αυτόν τον τρόπο. Μάλιστα, τα masterclasses μαγνητοσκοπημένα, θα είναι επίσης διαθέσιμα μαζί με τις ταινίες online στο www.tafestival.gr .
Ο Σταύρος Σαββαΐδης, χαρακτηρίζει το animation ως «μία πάρα πολύ ωραία μορφή τέχνης, όπου εκφράζονται με πολύ ενδιαφέρον και κοπιαστικό τρόπο όλοι αυτοί οι καλλιτέχνες». «Έχει πολύ κόπο το animation, αλλά είναι και πολύ ενδιαφέρον με πολύ όμορφες ταινίες. Εμείς φέρνουμε κάθε χρόνο για να πάρουν μέρος πάνω από 3000 ταινίες και καταλήγουν να συμμετέχουν στον Διεθνή και Πανελλήνιο διαγωνισμό animation περίπου 120», εξηγεί. Μάλιστα, το διαγωνιστικό κομμάτι διανθίζουν και οι καθιερωμένες πια κατηγορίες «Human Rights Animated» που περιλαμβάνει φιλμ που διαπραγματεύονται από ποικίλες οπτικές τα ανθρώπινα δικαιώματα και «0-99» με ταινίες κατάλληλες για παιδιά κάθε ηλικίας.
Το TAF έχει την υποστήριξη των: Υπουργείου Πολιτισμού, Δήμου Θεσσαλονίκης, Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ) και του Αυτοτελούς Τοπικού Γραφείου Διευκόλυνσης Οπτικοακουστικών Μέσων (Film Office)-Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και των 3 Deers VFX Studio, XPPen, Chiltern Media, No9 Greece και ΑΚΤΟ Art and Design College και Toon Boom Animation.
Πηγή: https://www.ertnews.gr