ΚεντρικήΠεριβάλλον

Κλιματική κρίση: Το «τυφλό» σημείο από την δράση των ενόπλων δυνάμεων παγκοσμίως

11/7/2023

Ελέφαντας στο δωμάτιο είναι η εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου από τις ένοπλες δυνάμεις, παγκοσμίως, την ώρα που οι θερμοκρασίες σημειώνουν άνοδο ρεκόρ.

Μεταξύ των μεγαλύτερων καταναλωτών καυσίμων στον κόσμο, οι στρατοί ευθύνονται για το 5,5% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, που συμβάλλουν στην κλιματική κρίση, σύμφωνα με εκτίμηση διεθνών εμπειρογνωμόνων για το 2022.

Αλλά οι ένοπλες δυνάμεις δεν δεσμεύονται από τις διεθνείς συμφωνίες για το κλίμα να γνωστοποιούν ή να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ενώ όσα στοιχεία δημοσιεύονται είναι αναξιόπιστα ή στην καλύτερη περίπτωση ελλιπή, σύμφωνα με επιστήμονες και ακαδημαϊκούς.

Επιστήμονες και οι περιβαλλοντικές ομάδες εντείνουν τις πιέσεις προς τον ΟΗΕ να υποχρεώσει τους στρατιωτικούς οργανισμούς να δημοσιοποιήσουν όλα τα στοιχεία για τις εκπομπές ρύπων από τις δραστηριότητές τους, βάζοντας τέλος στην «ασυλία» τους.

Θέματα ασφάλειας

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι στρατιωτικές εκπομπές ρύπων, από τα αεροσκάφη έως τα πλοία και τις εκπαιδευτικές ασκήσεις , εξαιρέθηκαν από το Πρωτόκολλο του Κιότο του 1997 για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, κάτι που συνεχίστηκε και στις συμφωνίες του Παρισιού του 2015 – με την αιτιολογία ότι τέτοια δεδομένα θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την εθνική ασφάλεια.

Τώρα, οι περιβαλλοντικές ομάδες Tipping Point North South και The Conflict and Environment Observatory, μαζί με ακαδημαϊκούς από τα βρετανικά πανεπιστήμια Lancaster, Oxford και Queen Mary είναι μεταξύ εκείνων που πιέζουν για πιο ολοκληρωμένη και διαφανή ενημέρωση σχετικά με τις στρατιωτικές εκπομπές και την συμβολή τους στην κλιματική κρίση.

Προς το παρόν, ωστόσο, υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι θα υπάρξει ανταπόκριση στην εκστρατεία άσκησης πίεσης τουλάχιστον για φέτος. Η UNFCCC ανέφερε σε απάντησή του στο Reuters, ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια για την τροποποίηση των κατευθυντήριων γραμμών σχετικά με τη μέτρηση των στρατιωτικών εκπομπών ρύπων, αλλά ότι το θέμα θα μπορούσε να συζητηθεί σε μελλοντικές συνόδους κορυφής, συμπεριλαμβανομένης της COP28 στο Ντουμπάι.

Πάντως, μεμονωμένες χώρες, όπως η Νέα Ζηλανδία διερευνούν αν θα προσθέσουν τομείς που είχαν προηγουμένως αποκλειστεί από τις μετρήσεις εκπομπής ρύπων, όπως οι εκπομπές από υπερπόντιες επιχειρήσεις, ενώ Βρετανία και Γερμανία προσανατολίζονται να ασχοληθούν με τις γκρίζες ζώνες, στην επιβάρυνση του κλίματος από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Και η Ουάσινγκτον έστειλε εκπροσώπους του στρατού και του ναυτικού των ΗΠΑ στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP27 στην Αίγυπτο πέρυσι, η πρώτη φορά που αντιπροσωπεία του Πενταγώνου συμμετείχε σε τέτοιου είδους παγκόσμια σύνοδο κορυφής.

Παράλληλα, η χρήση πετρελαίου και οι εκπομπές του αμερικανικού στρατού μειώνονται.

Η συμβολή των drones

Η Neta Crawford, καθηγήτρια διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε ότι η απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν και το Ιράκ, η υιοθέτηση τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και οι λιγότερες και μικρότερης κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις συνέβαλαν στη μείωση της χρήσης καυσίμων.

Η ευρύτερη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών μπορεί επίσης να έχει βοηθήσει.

“Μία από τις μεγαλύτερες τεχνολογίες μείωσης των εκπομπών ήταν η χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών – drones“, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής άμυνας, ο οποίος μίλησε στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας. “Όταν βγάζεις τον άνθρωπο από το αεροσκάφος, έχεις δραματικά βελτιωμένη ενεργειακή απόδοση”.

«Βόμβα» ο πόλεμος στην Ουκρανία

Οι ομάδες που ασκούν πιέσεις στον ΟΗΕ τονίζουν την αύξηση των εκπομπών που σχετίζονται με τη σύγκρουση στην Ουκρανία ως έναν καλό λόγο για την αλλαγή.

“Η Ουκρανία έφερε στο προσκήνιο το ζήτημα με τρόπο που δεν το έκαναν άλλες συγκρούσεις”, δήλωσε η Deborah Burton από την περιβαλλοντική ομάδα Tipping Point North South.

Έκθεση του Ολλανδού εμπειρογνώμονα για τη χρήση του άνθρακα Lennard de Klerk εκτιμά ότι οι πρώτοι 12 μήνες του πολέμου στην Ουκρανία  προκάλεσαν αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου, κατά 120 εκατομμύρια τόνους,  ποσότητα που ισοδυναμεί με την ετήσια παραγωγή της Σιγκαπούρης, της Ελβετίας και της Συρίας μαζί.

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Πως να ζήσετε περισσότερο: Το τρόφιμο που μειώνει κατά 42% τον κίνδυνο θανάτου

xristiana

Face Yoga

xristiana

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα αυξάνονται ραγδαία στην Ευρώπη, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία

xristiana