ΚεντρικήΥγεία

8 σημάδια ότι χρειάζεστε περισσότερη βιταμίνη C

29/10/2023

Εάν ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή, είναι πολύ εύκολο να λάβετε όλη την βιταμίνη C που χρειάζεστε. Ωστόσο, τα άτομα που είναι πιο πιθανό να έχουν έλλειψη σε βιταμίνη C είναι εκείνα με γενικά κακή διατροφή, με νεφρική νόσο που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, άτομα που πίνουν πολύ και οι καπνιστές.

Αυτές οι πληθυσμιακές ομάδες -και κυρίως οι καπνιστές- χρειάζονται επιπλέον 35 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C την ημέρα από τους υπόλοιπους ανθρώπους για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της βλάβης που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες που σχηματίζονται όταν κάποιος καπνίζει.

Εάν ανήκετε στο 7% των ανθρώπων που δεν λαμβάνουν αρκετή βιταμίνη C, θα παρατηρήσετε συμπτώματα μέσα σε 3 μήνες.

8 Σημάδια ότι δεν λαμβάνετε αρκετή βιταμίνη C

  1. Αργή επούλωση των πληγών
  2. Αιμορραγία στα ούλα, ρινορραγίες, μώλωπες
  3. Αύξηση του βάρους
  4. Ξηρό δέρμα με ρυτίδες
  5. Κόπωση και ευερεθιστότητα
  6. Αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα
  7. Απώλεια όρασης
  8. Σκορβούτο

1. Αργή επούλωση πληγών

Όταν τραυματίζεστε, η βιταμίνη C παίζει ρόλο στη θεραπεία. Το σώμα σας την χρειάζεται για να παράγει κολλαγόνο, μια πρωτεΐνη που παίζει ρόλο σε κάθε στάδιο αποκατάστασης του δέρματος. Και η βιταμίνη C βοηθά τα ουδετερόφιλα, έναν τύπο λευκών αιμοσφαιρίων που καταπολεμά τις λοιμώξεις, να λειτουργούν καλά.

2. Αιμορραγία ούλων, ρινορραγίες, μώλωπες

Η βιταμίνη C διατηρεί τα αιμοφόρα αγγεία υγιή και βοηθά στην πήξη του αίματος. Το κολλαγόνο είναι επίσης απαραίτητο για υγιή δόντια και ούλα. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με ουλίτιδα που έτρωγαν γκρέιπφρουτ για δύο εβδομάδες παρατήρησαν ότι τα ούλα τους δεν αιμορραγούσαν τόσο πολύ.

3. Αύξηση βάρους

Η πρώιμη έρευνα έχει βρει μια σχέση μεταξύ χαμηλών επιπέδων βιταμίνης C και υψηλότερων ποσοστών σωματικού λίπους, ειδικά λίπους στην κοιλιά. Αυτή η βιταμίνη μπορεί επίσης να παίζει ρόλο στο πόσο καλά το σώμα καίει λίπος για ενέργεια.

4. Ξηρό δέρμα με ρυτίδες

Τα άτομα που ακολουθούν μια υγιεινή διατροφή με άφθονη βιταμίνη C μπορεί να έχουν πιο λείο και απαλό δέρμα. Ένας πιθανός λόγος είναι ότι επειδή η βιταμίνη C είναι ένα αντιοξειδωτικό, μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του δέρματος από τις ελεύθερες ρίζες. Αυτές διασπούν τα έλαια, τις πρωτεΐνες, ακόμη και το DNA.

5. Κόπωση και ευερεθιστότητα

Σε μια πολύ μικρή μελέτη, έξι από τους επτά άνδρες που είχαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C είπαν ότι ένιωθαν κουρασμένοι και ευερέθιστοι. Αυτό υποδηλώνει έναν σύνδεσμο, αν και άλλα πράγματα θα μπορούσαν να παίζουν ρόλο. Μια άλλη μελέτη σε 141 υπαλλήλους γραφείου διαπίστωσε ότι η χορήγηση βιταμίνης C τους έκανε να αισθάνονται λιγότερο κουρασμένοι μέσα σε δύο ώρες, ειδικά αν το επίπεδό τους ήταν χαμηλότερο στην αρχή. Στη συνέχεια, το αποτέλεσμα κράτησε για το υπόλοιπο της ημέρας.

6. Αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα

Δεδομένου ότι η βιταμίνη C μετέχει σε πολλές διεργασίες που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα, δεν θα πρέπει να σας εκπλήσσει το να μάθετε ότι είναι πιο πιθανό να αρρωστήσετε και μπορεί να δυσκολεύεστε να αναρρώσετε. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η βιταμίνη C μπορεί να σας βοηθήσει να προστατευθείτε από ασθένειες όπως η πνευμονία και οι λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης. Μπορεί ακόμη και να μειώσει τις πιθανότητες καρδιακών παθήσεων και ορισμένων τύπων καρκίνου.

7. Απώλεια όρασης

Εάν πάσχετε από ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί γρηγορότερα χωρίς βιταμίνη C και άλλα αντιοξειδωτικά και ορισμένα μέταλλα. Η λήψη αρκετής βιταμίνης C από τα τρόφιμα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καταρράκτη, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε καλύτερα αυτή τη σχέση.

8. Σκορβούτο

Πριν από το 1700, αυτή η δυνητικά θανατηφόρα ασθένεια αποτελούσε τεράστιο πρόβλημα για τους ναυτικούς. Σήμερα, είναι σχετικά σπάνιο, αλλά πιθανό εάν λαμβάνετε μόνο 10 mg/ημέρα βιταμίνης C ή λιγότερο. Τα άτομα με σκορβούτο έχουν επίσης προβλήματα όπως χαλαρά δόντια, ραγισμένα νύχια, πόνους στις αρθρώσεις, εύθραυστα οστά και τρίχες που γυρνάνε στο εσωτερικό του δέρματος. Όταν ενισχύετε τη βιταμίνη C, τα συμπτώματα αρχίζουν να βελτιώνονται σε μια μέρα και συνήθως θεραπεύονται μέσα σε τρεις μήνες.

Πηγή: https://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Κορωνοϊός: Σε υψηλά επίπεδα και σήμερα τα κρούσματα, 17.633 – 61 θάνατοι και 626 διασωληνωμένοι

xristiana

Αφιέρωμα στον συνθέτη Γιάννη Σπανό

xristiana

Τα Νέα Έργα ΣΔΙΤ Με Έμφαση Στην Τοπική Ανάπτυξη Στο 4ο ΣΔΙΤ Forum

xristiana