30/10/2023
Η έρευνα έχει δείξει ότι η κατανάλωση ψαριών μπορεί να μειώσει σημαντικά τη συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και τη σχετιζόμενη με αυτή θνησιμότητα.
Νέα μετα-ανάλυση εξέτασε τον αντίκτυπο της κατανάλωσης ψαριών στα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Οι ερευνητές άντλησαν στοιχεία από βάσεις δεδομένων που αφορούσαν μελέτες παρατήρησης και κάλυπταν την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2012 μέχρι την 31η Μαρτίου 2023.
Στις μελέτες συμμετείχαν 36.713 υγιείς ενήλικες, μέσης ηλικίας 56 ετών, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για 12 έτη.
Οι πιο συχνά τεκμηριωμένες καρδιαγγειακές παθήσεις ήταν το έμφραγμα του μυοκαρδίου (1.123 περιπτώσεις), το εγκεφαλικό επεισόδιο (674 περιπτώσεις) και η στεφανιαία νόσος (307 περιπτώσεις).
Η μετα-ανάλυση έδειξε ότι η υψηλή έναντι της μειωμένης κατανάλωσης ψαριών, συνδέθηκε με 8% μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.
Η καθημερινή κατανάλωση 50 γραμμαρίων ψαριών μείωσαν σημαντικά τον κίνδυνο απειλητικών και μη για τη ζωή καρδιαγγειακών παθήσεων κατά 9%.
Ομοίως, η κατανάλωση δύο έως τριών μερίδων ψαριών των 150 γραμμαρίων εβδομαδιαίως, μείωσε τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου κατά 8%.
Τέλος η κατανάλωση μιας μερίδας ψαριών καθημερινά, θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου έως και 30%.
Η υψηλή πρόσληψη λιπαρών ψαριών μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο θανατηφόρων και μη θανατηφόρων καρδιαγγειακών παθήσεων κατά 12%, πιθανότατα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως το εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) και το εικοσιδυαεξανοϊκό οξύ (DHA), τα οποία μειώνουν τη φλεγμονή και τον κίνδυνο θρόμβωσης.
Ελαφρώς αυξημένος κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου αναφέρθηκε για την υψηλή πρόσληψη τηγανητών ψαριών, πιθανότατα λόγω της χρήσης φυτικών ελαίων με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, όπως το φοινικέλαιο.
Συνολικά, τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι η κατανάλωση ψαριών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients.
Πηγή: https://www.onmed.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com