ΚεντρικήΥγεία

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Πόσα λεπτά να μένετε βυθισμένοι σε ζεστό νερό

14/10/2023

Στοχεύει κυρίως στις αρθρώσεις, οδηγώντας σε:

  • φλεγμονή
  • πόνο
  • ακαμψία της άρθρωσης
  • προοδευτική βλάβη των αρθρώσεων

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Κάνει καλό το να βυθίζεστε σε μπάνιο με ζεστό νερό;

Έχουν διεξαχθεί περιορισμένες μελέτες σχετικά με την επίδραση που έχει αυτή η πρακτική στα συμπτώματα της ΡΑ. Ωστόσο, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι αυτή η μορφή θεραπείας με βάση το νερό (ονομάζεται υδροθεραπεία) μπορεί να είναι ευεργετική.

Αυτά τα οφέλη μπορεί να περιλαμβάνουν:

Βελτιωμένη κινητικότητα και ευελιξία των αρθρώσεων

Η υδροθεραπεία με ζεστό νερό μπορεί να ενισχύσει την κινητικότητα και την ευελιξία των αρθρώσεων, κάτι που είναι σημαντικό για άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Η άνωση του νερού μειώνει την πίεση στις αρθρώσεις σας, επιτρέποντας πιο άνετη κίνηση.

Μείωση του πόνου

Η βύθισε σε ζεστό νερό για πολλή ώρα μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του χρόνιου πόνου που σχετίζεται με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Το ζεστό νερό χαλαρώνει τους μύες και τις αρθρώσεις, γεγονός που μπορεί να μειώσει την ενόχληση και να σας διευκολύνει να κινηθείτε.

Μειωμένη φλεγμονή

Μια μελέτη του 2018 στην οποία συμμετείχαν άτομα με ΡΑ έδειξε ότι η υδροθεραπεία (με την μορφή σπα), είχε καλά αποτελέσματα στην μείωση της φλεγμονής των αρθρώσεων. Αυτό μπορεί επίσης να μειώσει το πρήξιμο και την ευαισθησία.

Βελτιωμένος ύπνος

Η υδροθεραπεία βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου, χαλαρώνοντας το σώμα σας, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου και της δυσφορίας.

Υπάρχουν πιθανές παρενέργειες ή κίνδυνοι;

Οι πιθανές παρενέργειες ή οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την βύθισε σε ζεστό νερό περιλαμβάνουν:

Υπερθέρμανση

Αν παραμείνετε βυθισμένοι για παραπάνω από 20 λεπτά σε πολύ ζεστό νερό μπορεί να υποστείτε σε υπερθέρμανση, ειδικά εάν έχετε ορισμένες ιατρικές παθήσεις ή παίρνετε φάρμακα που επηρεάζουν τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να παρακολουθείτε τη θερμοκρασία του νερού και να αποφεύγετε να μένετε μέσα για πολύ.

Αφυδάτωση

Το να περνάτε χρόνο μέσα σε ζεστό νερό μπορεί να αυξήσει την απώλεια υγρών, οδηγώντας σε αφυδάτωση καθώς το σώμα ιδρώνει για να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του. Είναι απαραίτητο να παραμείνετε ενυδατωμένοι πίνοντας νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την υδροθεραπεία.

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Πώς και πόση ώρα να μείνετε βυθισμένοι σε ζεστό νερό

Χρόνος στο νερό: Ξεκινήστε με μικρότερες συνεδρίες και αυξήστε σταδιακά τον χρόνο. Περίπου 15-20 λεπτά είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης, αλλά “ακούστε” το σώμα σας και προσαρμόστε ανάλογα.

Θερμοκρασία νερού: Διατηρήστε τη θερμοκρασία του νερού σε ένα ασφαλές εύρος, συνήθως μεταξύ 33–36°C. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες μπορεί να οδηγήσουν σε υπερθέρμανση και να επιδεινώσουν τα συμπτώματα.

Στάση: Βρείτε μια άνετη θέση που ανακουφίζει από την πίεση στις προσβεβλημένες αρθρώσεις σας. Μπορεί να θέλετε να πειραματιστείτε με διαφορετικές θέσεις καθίσματος ή ανάκλισης για να προσδιορίσετε τι λειτουργεί καλύτερα για εσάς.

Κάντε απαλές ασκήσεις: Βυθισμένοι στο νερό, κάντε απαλές ασκήσεις κίνησης για να βελτιώσετε την κινητικότητα και την ευλυγισία των αρθρώσεων. Αποφύγετε έντονες ή απότομες κινήσεις που μπορεί να επιδεινώσουν τον πόνο.

Είναι η σάουνα καλή για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα;

Οι σάουνες μπορεί να προσφέρουν προσωρινή ανακούφιση από τον πόνο και χαλάρωση σε άτομα με ΡΑ, αλλά δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τα μακροπρόθεσμα οφέλη από την σάουνα.

Μπορεί η υδροθεραπεία να επιδεινώσει τη ρευματοειδή αρθρίτιδα;

Μπορεί να ανακουφίσει προσωρινά τη ΡΑ, αλλά οι ακραίες θερμοκρασίες ή η παρατεταμένη έκθεση στη θερμότητα μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα προκαλώντας αφυδάτωση και υπερθέρμανση.

Είναι καλύτερο το κρύο ή το ζεστό νερό;

Τόσο το ζεστό όσο και το κρύο νερό μπορεί να είναι ευεργετικό για τη διαχείριση των συμπτωμάτων της ΡΑ. Το ζεστό νερό μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση των μυών και στην ανακούφιση από τη δυσκαμψία, ενώ το κρύο νερό μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και το μούδιασμα.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Αγοραφοβία και επιληψία: Πώς συνδέονται οι δύο καταστάσεις

xristiana

Βιάγκρα: Γιατί και πόσο μειώνει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ

xristiana

Βόλος: Δώρο ζωής από 55χρονη – Στο “Ιπποκράτειο” της Θεσσαλονίκης τρία όργανά της

xristiana