13/10/2023
Καθώς μεγαλώνουμε, η ανάγκη για την αποφυγή τραυματισμών γίνεται όλο και πιο επιτακτική, καθώς οι συνέπειές τους μπορεί να είναι σοβαρότερες. Οι ειδικοί επισημαίνουν πως η λύση στην πρόληψη, αλλά και τη σωστή αποκατάσταση είναι μια πολεμική τεχνική που έρχεται από την αρχαία κινεζική ιστορία. Ο λόγος για το tai chi, μια μορφή άσκησης με σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό και την υγιή γήρανσή του.
Χρησιμοποιώντας μια σειρά από απαλές κινήσεις, διαφορετικές στάσεις σώματος, ασκήσεις διαλογισμού και ελεγχόμενη αναπνοή, το tai chi μπορεί να αποδειχθεί ευεργετικό στη βελτίωση της ισορροπίας, την πρόληψη πτώσεων, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και πολλά ακόμη, σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής και Ολοκληρωμένης Υγείας.
Μεταξύ των πλεονεκτημάτων για την υγεία, το tai chi μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τραυματισμούς, λέει ο Peter Wayne, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και διευθυντής του Osher Center for Integrative Medicine.
7 τρόποι με τους οποίους το tai chi προλαμβάνει τους τραυματισμούς
1. Ενδυναμώνει τις αρθρώσεις
Το tai chi ενισχύει τη μυϊκή δύναμη και τον συντονισμό των αρθρώσεων, οδηγώντας σε μεγαλύτερη σταθερότητα, σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.
«Οι άνθρωποι άνω των 50 ετών χάνουν ένα μέρος της μυϊκής τους μάζας, της δύναμης των ποδιών και της ισορροπίας», λέει η Shirley Chock, ιδιοκτήτρια του Aiping Tai Chi και προπονήτρια tai chi στο YouTube. «Το tai chi μπορεί να βοηθήσει αυξάνοντας σταδιακά τη δύναμη των συνδέσμων γύρω από τις αρθρώσεις και βελτιώνοντας την ικανότητα και το εύρος κίνησης».
Συμμετέχοντες με οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο που έκαναν tai chi δύο φορές την εβδομάδα για τρεις μήνες αντιμετώπιζαν λιγότερο πόνο και είχαν καλύτερη σωματική λειτουργία, σύμφωνα με μια μικρή μελέτη του Ιανουαρίου 2011 που δημοσιεύθηκε στο στο Arthritis & Rheumatism.
2. Αυξάνει την επίγνωση
«Το tai chi είναι μια άσκηση για όλο τον οργανισμό, επομένως δε βελτιώνει μόνο την κινητικότητα του σώματος, αλλά ενισχύει ταυτόχρονα και την εμπλοκή διάφορων πτυχών του μυαλού», λέει ο δρ. Wayne. «Αποκτώντας επίγνωση για την κατάσταση του σώματός σας, δηλαδή το πόσο πιέζετε τον εαυτό σας ή τι θα συμβεί εάν ξεπεράσετε τα όριά σας, μπορείτε να αποτρέψετε πιο αποτελεσματικά τους τραυματισμούς». Ουσιαστικά, το tai chi θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα τι θέλει και τι μπορεί να κάνει το σώμα σας.
Η ενσυνειδητότητα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο τραυματισμού σε οποιαδήποτε ηλικία. Για παράδειγμα, μια ομάδα ποδοσφαιριστών που συμμετείχε σε επτά εβδομαδιαίες συνεδρίες ενσυνειδητότητας και τεχνικές αποδοχής, είχαν λιγότερους τραυματισμούς, σύμφωνα με μια μελέτη του Μαρτίου 2020 στο Journal of Sport and Exercise Psychology.
3. Ευθυγραμμίζει το σώμα
Το tai chi προάγει τη δομική ευθυγράμμιση του σώματος. «Όταν η κίνηση του σώματος δεν είναι ευθυγραμμισμένη, κάθε μυϊκή ομάδα πρέπει να δουλέψει πολύ πιο σκληρά για να ανταπεξέλθει σε κάθε κίνηση», εξηγεί η δρ. Chock. «Καθώς μεγαλώνουμε και οι μύες δεν έχουν την ίδια δύναμη, καθίσταται ακόμη πιο σημαντικό να συνδέσουμε την εσωτερική δομή, χρησιμοποιώντας ολόκληρο το σώμα σε κάθε κίνηση».
Το tai chi θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε αυτή τη σύνδεση και να μετακινήσετε το σώμα σας με πιο σωστό τρόπο, αντί να μετακινείτε τις διαφορετικές μυϊκές ομάδες ξεχωριστά.
4. Θέτει όρια
Με το tai chi, θα μάθετε να καλλιεργείτε το μέτρο στη ζωή σας. «Δεν πιέζουμε ποτέ στο tai chi. Προσπαθούμε να μην κάνουμε πολύ μεγάλες κινήσεις, αλλά να φτάνουμε σε ένα 70% των δυνατοτήτων σας. Καθώς μεγαλώνετε, μπορεί να διαπιστώσετε ότι το εύρος της κινητικότητάς σας μειώνεται. Εάν δεν γνωρίζετε τα όρια αυτού του εύρους και προσπαθήσετε να το ξεπεράσετε, μπορεί να οδηγηθείτε σε τραυματισμό. Είναι, λοιπόν, σημαντικό να γνωρίζετε το κέντρο και την ισορροπία σας και να μην ξεφεύγετε από το εύρος της κινητικότητάς σας», εξηγεί η δρ. Chock.
5. Μειώνει τον κίνδυνο πτώσεων
Οι μεγαλύτεροι ενήλικες που κάνουν tai chi αντιμετωπίζουν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο πτώσεων, σύμφωνα με μια ανασκόπηση του Σεπτεμβρίου 2016 στο International Journal of Gerontology. Αυτή η τεχνική σας βοηθά να επαναξιολογήσετε τη μηχανική του περπατήματος και να μάθετε πώς να βαδίζετε με τρόπο που μειώνει τον κίνδυνο πτώσης. «Στο tai chi περπατάμε διαφορετικά», λέει η δρ. Chock. «Ο τρόπος βάδισης που μαθαίνουμε είναι πολύ πιο ισορροπημένος και ασφαλής».
6. Βελτιώνει τη συνολική κινητικότητα
Το tai chi και το qigong, μια παρόμοια πρακτική, που έχει τις ρίζες της στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, έχει αποδειχθεί ότι έχουν σωματικά και ψυχολογικά οφέλη για τους ασθενείς με εγκεφαλικό, οι οποίοι συχνά χαρακτηρίζονται από μειωμένη κινητικότητα και σωματική λειτουργία. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση του Νοεμβρίου 2022 στο PLOS One, οι ασθενείς με εγκεφαλικό που εξασκούνταν στο tai chi και το qigong για 12 εβδομάδες ή λιγότερο βελτίωσαν την κινητικότητά τους.
«Το tai chi επικεντρώνεται στο άνοιγμα της περιοχής γύρω από τις αρθρώσεις και τη βελτίωση του εύρους κινητικότητας, ιδιαίτερα στη βουβωνική χώρα, το ισχίο και τη σπονδυλική στήλη», λέει η δρ. Chock. «Αυτές είναι περιοχές που σφίγγουν πολύ, ειδικά όταν δεν ασκείστε». Ο σύγχρονος τρόπος ζωής οδηγεί συχνά σε μεγάλες περιόδους καθιστικής στάσης, με αποτέλεσμα τα σημεία αυτά να μην κινούνται πολύ. Το tai chi αυξάνει την κινητικότητα γύρω από αυτές τις αρθρώσεις.
7. Αλλάζει τον τρόπο που βλέπετε τα πράγματα
Όσο περίεργο κι αν φαίνεται, μέσω του tai chi, θα καλλιεργήσετε την έννοια της αποδοχής.
«Το tai chi βασίζεται στην ιδέα της αποδοχής του ότι ζούμε σε έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο», λέει η δρ. Chock. «Η υιοθέτηση αυτής της νοοτροπίας μας επιτρέπει να αποδεχθούμε ότι το σώμα μας θα αλλάζει. Η αποδοχή αυτής της αλλαγής μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη τραυματισμών. Πολύ συχνά, οι άνθρωποι προσπαθούν να κάνουν αυτό που θυμούνται ότι μπορούσαν να κάνουν όταν ήταν νεότεροι και όχι αυτό που μπορεί να κάνει το σώμα τους τώρα», εξηγεί.
Τέλος, το tai chi μπορεί να προσφέρει σημαντική συναισθηματική και ψυχική ανακούφιση. Μια ανασκόπηση του Νοεμβρίου 2022 που δημοσιεύθηκε στο Archives of Gerontology and Geriatrics,υποστήριξε ότι αυτή η τεχνική βελτίωσε σημαντικά την ψυχολογική δυσφορία, τα καταθλιπτικά συμπτώματα, το άγχος, τη γνωστική λειτουργία, τη συναισθηματική ανταπόκριση, την ικανότητα μάθησης, τη λεκτική ευχέρεια, την εκτελεστική λειτουργία και την ποιότητα ζωής.
Πηγή: https://www.ygeiamou.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com