ΚεντρικήΥγεία

Από που τρυπώνουν οι κοριοί, τι τους προσελκύει και πώς να τους κρατήσετε μακριά

16/10/2023

Οι κοριοί μπορούν να βρουν τον δρόμο και για το δικό σας σπίτι. Μάθετε τι προσελκύει τους κοριούς στο σπίτι σας και πώς θα τους κρατήσετε απ΄ έξω.

Οι κοριοί είναι μικροσκοπικά ζωύφια και κυμαίνονται από πέντε έως επτά χιλιοστά σε μήκος. Έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος και σχήμα με τον σπόρο του μήλου. Αυτά τα οβάλ καφετί ζωύφια τσιμπούν και προκαλούν κόκκινα σπυράκια στο δέρμα. Μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε άλλες ανεπιθύμητες επιπτώσεις στην υγεία, όπως αϋπνία και αναιμία.

Μπορεί να σας εκπλήξει όταν μάθετε ότι οι κοριοί δεν έλκονται από ένα βρώμικο σπίτι ή από τα σκουπίδια φαγητού που βρίσκονται τριγύρω. Αντίθετα, ψάχνουν για αίμα. Αυτά τα παράσιτα δεν πετούν ούτε πηδούν, αλλά εξακολουθούν να καταφέρνουν να βρουν το δρόμο σε αμέτρητα σπίτια κάθε χρόνο.

Από πού προέρχονται οι κοριοί;

Ακόμη και τα πιο καθαρά σπίτια μπορεί να έχουν προσβολές από κοριούς. Μπορείτε να κολλήσετε κοριούς από σχεδόν οποιοδήποτε δημόσιο χώρο, όπως:

  • Γραφεία
  • Παιδικοί σταθμοί
  • Αεροδρόμια και βαλίτσες
  • Κατοικίες
  • Γηροκομεία
  • Βιβλιοθήκες
  • Εκπαιδευτικά ιδρύματα
  • Καταστήματα λιανικής
  • Εμπορικές εγκαταστάσεις
  • Στρατιωτικές εγκαταστάσεις

Μπορείτε επίσης να κολλήσουν οι κοριοί στα πράγματα σας σε ταξί, τρένα, αυτοκίνητα, λεωφορεία και κρουαζιερόπλοια, καθώς αναζητούν πηγές τροφής. Εάν δεν καταφέρουν να βρουν μια πηγή τροφής, μετακινούνται μέχρι να την εντοπίσουν.

Είναι επίσης πολύ εύκολο να φέρετε χωρίς να το ξέρετε κοριούς μαζί σας, καθώς είναι ειδικοί στο να βρίσκουν μέρη για να κρυφτούν. Όταν φτάσετε σπίτι από τα ταξίδια σας, επιθεωρήστε τα ρούχα σας για κοριούς και πλύντε τα πάντα σε υψηλή θερμοκρασία. Όταν μένετε σε ξενοδοχεία, μπορείτε επίσης να κρατάτε τα ρούχα σας μακριά από το πάτωμα ως πρόσθετη προφύλαξη.

Τις περισσότερες φορές, είναι σχεδόν αδύνατο να καταλάβετε πού ακριβώς γεμίσατε κοριούς. Ακόμα κι αν γνωρίζετε τα σημάδια και τα ελέγξετε επιμελώς, αυτά τα μικροσκοπικά παράσιτα μπορούν να εισέλθουν στο σπίτι σας με… ωτοστόπ σε οποιοδήποτε αντικείμενο, άτομο ή κατοικίδιο που μπαίνει μέσα, γιατί όπως λένε και οι ειδικοί πρόκεται για ένα ζωύφιο ταξιδευτή.

Τι προσελκύει έναν κοριό;

Οι κοριοί προσελκύονται:

  1. Από τα χρωματιστά σεντόνια: Βρίσκουν ελκυστικά τα διαφορετικά χρώματα σε διάφορα σημεία της ζωής τους, αν και τείνουν να συγκεντρώνονται γύρω από αντικείμενα με κόκκινο και μαύρο χρώμα. Καμουφλάρονται σε πιο σκούρα χρώματα για να αποκτήσουν μεγαλύτερη προστασία.
  2. Από τα βρώμικα ρούχα: Οι κοριοί πηγαίνουν στα βρώμικα ρούχα επειδή μυρίζουν τις ανθρώπινες οσμές και πιστεύουν ότι θα αποτελέσει το επόμενο γεύμα τους, επομένως είναι καλύτερο να κρατάτε τα ρούχα σας μακριά από το πάτωμα.
  3. Από τη ζέστη: Οι κοριοί γνωρίζουν ότι μια πηγή θερμότητας είναι πιθανό να σημαίνει ότι ένας οικοδεσπότης βρίσκεται κοντά.
  4. Από το διοξείδιο του άνθρακα: Αυτό βρίσκεται στην αναπνοή και αποτελεί μια πιθανή πηγή τροφής για τους κοριούς. Το διοξείδιο του άνθρακα χρησιμεύει ως δείκτης ότι ένας κατάλληλος ζωντανός ξενιστής είναι κοντά.

Πώς να τους… ξετρυπώσετε

  • Χρησιμοποιήσετε ατμοκαθαριστή ή πιστολάκι μαλλιών για να θερμάνετε περιοχές όπως τα στρώματα. Κανένα από αυτά δεν είναι αρκετά ζεστό για να σκοτώσει τους κοριούς, αλλά μπορεί να τους ξεγελάσει ώστε να πιστέψουν ότι ένας άνθρωπος είναι κοντά.
  • Παρακολουθήστε τη νύχτα προκειμένου να εντοπίσετε τις φωλιές τους, γιατί τότε είναι πιο δραστήριοι. Οι συνήθεις θέσεις τους περιλαμβάνουν τις εσωτερικές ραφές του στρώματος και τις σχισμές στο πλαίσιο του κρεβατιού.

Πρόληψη κοριών: Πώς να κρατήσετε τους κοριούς έξω

Εάν θέλετε να λάβετε μέτρα για να κρατήσετε τους κοριούς μακριά από το σπίτι σας, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε.

  • Πριν φέρετε στο σπίτι μεταχειρισμένα έπιπλα ή άλλα αντικείμενα, επιθεωρήστε τα για σημάδια παρασίτων και καθαρίστε τα καλά. Εάν πλένετε το αντικείμενο, θα πρέπει να το κάνετε με τις υψηλότερες δυνατές ρυθμίσεις θερμότητας.
  • Πλένετε τα κλινοσκεπάσματα των επισκεπτών με ζεστό νερό και καθαρίστε την ακαταστασία γύρω από το σπίτι σας όπου μπορείτε. Εάν τα παιδιά σας επισκεφτούν τα σπίτια των φίλων τους, ελέγξτε τα ρούχα τους για κοριούς. Πλύνετε τα ρούχα τους σε υψηλή θερμοκρασία εάν βρείτε σημάδια κοριών, καθώς το σαπούνι και το ζεστό νερό δεν αρκούν για να σκοτώσουν αυτά τα παράσιτα.
  • Όταν ταξιδεύετε, επιθεωρείτε τα καθίσματα στη δημόσια συγκοινωνία. Οι κοριοί ανιχνεύουν τη θερμότητα του σώματος και κινούνται γρήγορα για να βρουν έναν οικοδεσπότη, επομένως ακόμη και μια σύντομη διαδρομή με το λεωφορείο είναι αρκετή για αυτά τα παράσιτα να προσκολληθούν σε εσάς.
  • Αν βρείτε έναν μονό κοριό, σκουπίζετε το σπίτι σας με ηλεκτρική σκούπα κάθε μέρα, δίνοντας μεγάλη προσοχή στην περιοχή γύρω από το κρεβάτι και σε άλλα σημεία που μπορεί να κρύβουν οι κοριοί, όπως σανίδες. Επίσης, μειώστε την ακαταστασία στο σπίτι, ώστε να υπάρχουν λιγότερα μέρη για να κρυφτούν οι κοριοί.
  • Πηγή: https://www.oloygeia.gr
  • Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Βριλήσσια: Χειροτεχνική Έκθεση Από Το Σύλλογο «Δια Χειρός Φίλοι» Για Την Στήριξη Του Κοινωνικού Παντοπωλείου

xristiana

Διαγωνισμός για νέο λογότυπο της Σχολής

xristiana

Θρόμβος: Ποια συμπτώματα προκαλεί ανάλογα με το σημείο που εντοπίζεται (εικόνες)

xristiana