ΚεντρικήΥγεία

Ανατρεπτική μελέτη για την άνοια: Αυτά τα ανθυγιεινά λιπαρά στο πρωινό μειώνουν τον κίνδυνο

29/10/2023

Ορισμένα λιπαρά που περιλαμβάνονται στο αγαπημένο πρωινό σας γεύμα και σε άλλα τρόφιμα θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας, υποστηρίζει μία  ανατρεπτική μελέτη από Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας.

Συγκεκριμένα, στη νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology αναφέρεται ότι τα λιπαρά, τα οποία βρίσκονται στα μαγειρικά έλαια, το βούτυρο και το κόκκινο κρέας, περιέχουν τριγλυκερίδια και ότι τα υψηλότερα επίπεδα αυτών των λιπιδίων στο αίμα φαίνεται να μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας.

«Τα υψηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων μπορεί να αντανακλούν καλύτερες συμπεριφορές υγείας και τρόπου ζωής που θα προστατεύουν από την άνοια», δήλωσε ο Δρ. Zhen Zhou, από το Πανεπιστήμιο Monash στη Μελβούρνη και πρόσθεσε:

«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι τα επίπεδα τριγλυκεριδίων μπορεί να χρησιμεύσουν ως χρήσιμος προγνωστικός παράγοντας για τον κίνδυνο άνοιας και τη γνωστική έκπτωση στους ηλικιωμένους πληθυσμούς».

Σε αυτήν την πιο πρόσφατη έρευνα, οι επιστήμονες έλαβαν δεδομένα από 86.000 ενήλικες που δεν είχαν άνοια στην αρχή της μελέτης ηλικίας άνω των 65 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Μετά από 12,5 χρόνια, 2.778 από τα άτομα είχαν αναπτύξει την πάθηση.

Σε όλη την ομάδα μελέτης, υψηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο φυσιολογικό έως φυσιολογικά υψηλό εύρος συνδέθηκαν με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας.

«Χρειάζονται μελλοντικές μελέτες για να διερευνηθεί εάν συγκεκριμένα συστατικά στα τριγλυκερίδια μπορεί να προάγουν καλύτερη γνωστική λειτουργία. Αυτά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη νέων προληπτικών στρατηγικών», συμπλήρωσε ο. Δρ. Zhou.

Κίνδυνος για την υγεία τόσο από τα τριγλυκερίδια όσο και από την άνοια

Ωστόσο, οι επιστήμονες σημειώνουν ότι ενώ τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων μπορεί να συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας, τα λιπαρά που βρίσκονται στα τρόφιμα έχουν τους δικούς τους κινδύνους. Παράγονται από το ήπαρ και στη συνέχεια είτε χρησιμοποιούνται ως ενέργεια είτε αποθηκεύονται σε εναποθέσεις λίπους στο σώμα.

Εάν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων είναι πολύ υψηλά στο αίμα, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού και παγκρεατίτιδας, αναφέρει η The Sun.

Οι ειδικοί προβλέπουν ότι μέχρι το τέλος της δεκαετίας ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν και πάσχουν από άνοια θα αυξηθεί σημαντικά. Η πιο κοινή μορφή άνοιας είναι η νόσος Αλτσχάιμερ, μια ανίατη και εξουθενωτική ασθένεια. Η τρέχουσα έρευνα δείχνει ότι προκαλείται από πρωτεΐνες που συσσωρεύονται στον εγκέφαλο.

Αν και δεν υπάρχει θεραπεία, επί του παρόντος δοκιμάζεται μια σειρά από φάρμακα που δείχνουν πολλά υποσχόμενα για την επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου. Ωστόσο, μέχρι να εγκριθούν για χρήση, οι ειδικοί λένε ότι οι βελτιώσεις στον τρόπο ζωής είναι ο καλύτερος τρόπος καταπολέμησης της νόσου.

Πηγή: https://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Έκθεση για το Ηλεκτρονικό Εμπόριο και το Ψηφιακό Μάρκετινγκ με δωρεάν είσοδο στη Θεσσαλονίκη

xristiana

Η κλιματική αλλαγή θα αυξήσει τα επόμενα χρόνια τις δασικές πυρκαγιές παγκοσμίως, ιδίως στη Μεσόγειο

xristiana

Συμβουλές για τέλεια μαλλιά

xristiana