ΚεντρικήΥγεία

Εξελιγμένη χειρουργική επέμβαση επιβραδύνει τη γήρανση, παρατείνει τη διάρκεια ζωής έως και 10% – Επαναστατική μελέτη

2/10/2023

Ερευνητές στο Duke Health ανακάλυψαν ότι μια χειρουργική επέμβαση, γνωστή ως ετεροχρονισμένη παραβίωση, επιβραδύνει την κυτταρική γήρανση και παρατείνει τη διάρκεια ζωής των ηλικιωμένων ποντικών έως και 10%. Στους ανθρώπους αυτό σημαίνει 8 χρόνια επιπλέον ζωή.

Δεν είναι επιστημονική φαντασία βγαλμένη από ταινία του Χόλιγουντ, όπου ο Δράκουλας για να παραμείνει νέος τρεφόταν με νεανικό αίμα.

Αλλά και ο εκατομμυριούχος Μπράιαν Τζόνσον, γνωστός για την επιθυμία του να μετατρέψει το 45χρονο σώμα του σε σώμα 18χρονου, είχε δίκιο όταν εμπνεύστηκε από ένα πείραμα που έγινε σε ποντίκια, και μπήκε στην πειραματική ιατρική διαδικασία, υποβάλλοντας το σώμα του σε μετάγγιση «νεαρότερου» πλάσματος, συνήθως από νεαρούς ανώνυμους δότες αλλά και από τον 18χρονο γιο του, για την απόκτηση της νεότητας.

Τώρα νέα έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει τις προηγούμενες: Με μία εξελιγμένη χειρουργική επέμβαση, τα ηλικιωμένα ποντίκια που λάμβαναν πλάσμα από νεαρά ποντίκια, είχαν πιο ανθεκτικά αντιγηραντικά αποτελέσματα, αποκαλύπτοντας τη δυνατότητα των συστατικών του νεαρού πλάσματος να αναζωογονούν τους ηλικιωμένους, να βελτιώνουν τις φυσιολογικές τους ικανότητες και να παρατείνουν τη ζωή.

Εξελιγμένη χειρουργική επέμβαση: Τι είναι η ετεροχρονισμένη παραβίωση

«Αυτή είναι η πρώτη απόδειξη ότι η επέμβαση, ονομάζεται ετεροχρονισμένη παραβίωση (heterochronic parabiosis), μπορεί να επιβραδύνει τον ρυθμό της γήρανσης, η οποία συνδυάζεται με την παράταση της διάρκειας ζωής και της υγείας», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας James White, Ph.D., επίκουρος καθηγητής στα τμήματα Ιατρική και Κυτταρική Βιολογία στο Duke University School of Medicine και στο Duke Aging Center.

Η ετεροχρονισμένη παραβίωση εφαρμόζεται ως εξής: ενώνονται δύο ποντίκια χειρουργικά, έτσι ώστε ένα ηλικιωμένο και ένα νεανικό ποντίκι, αποκτούν ένα ενιαίο κυκλοφορικό σύστημα, δηλαδή συνδέονται αιμοδυναμικά.

Τα ευρήματα της μελέτης

Ο White και οι συνεργάτες του ήθελαν να εντοπίσουν εάν τα οφέλη της ετεροχρονισμένης παραβίωσης – η χειρουργική σύντηξη δύο ζώων διαφορετικών ηλικιών προκειμένου να ενεργοποιηθεί ένα κοινό κυκλοφορικό σύστημα – υπήρχαν ή όχι.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Nature Aging, με επικεφαλής τους ερευνητές του Duke Health, η οποία ανακάλυψε ότι όσο περισσότερο τα πειραματόζωα μοιράζονταν την αιματική κυκλοφορία τους, τόσο περισσότερο διαρκούσαν τα οφέλη κατά της γήρανσης, ακόμη κι όταν δεν ήταν πλέον συνδεδεμένα μεταξύ τους.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι ηλικιωμένοι επωφελούνται από ένα κοκτέιλ συστατικών και χημικών ουσιών στο αίμα τους που συμβάλλουν στη ζωτικότητα και αυτοί οι παράγοντες θα μπορούσαν ενδεχομένως να απομονωθούν ως θεραπείες για την επιτάχυνση της επούλωσης, την αναζωογόνηση του σώματος και την προσθήκη ετών στη ζωή ενός ηλικιωμένου ατόμου.

Προηγούμενες μελέτες στο Duke και αλλού τεκμηρίωσαν οφέλη κατά της γήρανσης σε ιστούς και κύτταρα ηλικιωμένων ποντικών μετά από τρεις εβδομάδες παραβίωσης. Αυτές οι μελέτες διαπίστωσαν ότι τα ηλικιωμένα ποντίκια έγιναν πιο δραστήρια και πιο ζωντανά και ο ιστός τους έδειξε στοιχεία αναζωογόνησης.

«Η σκέψη μας ήταν, αν δούμε αυτά τα αντιγηραντικά αποτελέσματα σε τρεις εβδομάδες παραβίωσης, τι θα συμβεί αν το αναδείξουμε στις 12 εβδομάδες», είπε ο White. «Αυτό είναι περίπου το 10% της διάρκειας ζωής ενός ποντικιού τριών ετών».

Ο White είπε ότι οι ηλικίες των ποντικών ήταν επίσης σημαντικές, με το νεαρό ποντίκι ηλικίας τεσσάρων μηνών και το μεγαλύτερο ποντίκι δύο ετών.

Τα ηλικιωμένα ποντίκια εμφάνισαν βελτιωμένες φυσιολογικές ικανότητες και έζησαν 10% περισσότερο από τα ποντίκια που δεν είχαν υποβληθεί στη διαδικασία. Σε κυτταρικό επίπεδο, η παραβίωση μείωσε δραστικά την επιγενετική ηλικία του αίματος και του ηπατικού ιστού και έδειξε αλλαγές στην έκφραση των γονιδίων αντίθετες με τη γήρανση, αλλά παρόμοιες με αρκετές παρεμβάσεις που παρατείνουν τη διάρκεια ζωής, όπως ο περιορισμός των θερμίδων.

Σε ανθρώπινους όρους, η έκθεση στην παραβίωση θα ισοδυναμούσε με τον συνδυασμό ενός 50χρονου με έναν 18χρονο για περίπου οκτώ χρόνια, με τα αποτελέσματα να προσθέτουν οκτώ χρόνια στη διάρκεια ζωής του ατόμου.

«Τα στοιχεία που οδηγούν σε αυτά τα αποτελέσματα είναι σημαντικά και δεν είναι ακόμη γνωστά», είπε ο White. «Είναι πρωτεΐνες ή μεταβολίτες; Είναι νέα κύτταρα που παρέχει το νεαρό ποντίκι ή το νεαρό ποντίκι απλώς ρυθμίζει το παλιό αίμα που προάγει τη γήρανση; Αυτό ελπίζουμε να μάθουμε στη συνέχεια.»

Πηγή: https://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Πώς θα κολυμπήσεις άφοβα στη θάλασσα αν έχεις περίοδο

xristiana

«Οι μητέρες με παχυσαρκία μπορεί να τη… μεταδώσουν στις κόρες τους» λένε οι ειδικοί

xristiana

Η διατροφή της εγκύου – Πλήρης οδηγός

xristiana