ΚεντρικήΥγεία

Νόσος Αλτσχάιμερ: Η προπόνηση που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο και να θωρακίσει το μυαλό

5/7/2023

Το να θωρακίσουμε το μυαλό μας φαίνεται πως τελικά είναι μια απόφαση και σχετίζεται άμεσα με τις συνήθειές μας. Οι αλλαγές στη διατροφή μας είναι ως γνωστόν το πρώτο που πρέπει να κάνουμε, και να ακολουθήσουν παρεμβάσεις και στη σωματική μας δραστηριότητα.

Νεότερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο BMJ Medicine, επιβεβαιώνει για ακόμα μια φορά τα πλεονεκτήματα της άσκησης απέναντι στη θωράκιση της γνωστικής ικανότητας και ειδικότερα των ασκήσεων με αντιστάσεις ή βάρη. Ειδικότερα, όπως αποκάλυψαν τα στοιχεία, τα υψηλά επίπεδα άλιπης μυϊκής μάζας θα μπορούσαν να προστατεύσουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ.

«Με βάση τα δεδομένα της γενετικής, όσοι είχαν δια βίου μεγαλύτερη άλιπη μυϊκή μάζα είχαν 12% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ και παρουσίαζαν καλύτερες γνωστικές επιδόσεις» διευκρινίζει ο δρ. Iyas Daghlas, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας-Σαν Φρανσίσκο.

Η άπαχη μυϊκή μάζα μπορεί να κληρονομηθεί φυσικά ή να αναπτυχθεί μέσω της προπόνησης με αντιστάσεις, όπως ασκήσεις με βάρη, σε συνδυασμό με μια υγιεινή διατροφή. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να διαλευκανθούν τα υποκείμενα βιολογικά μονοπάτια, μαζί με τις κλινικές επιπτώσεις.

«Παρά τη συνεχή αύξηση του επιπολασμού της νόσου Αλτσχάιμερ, επί του παρόντος δεν διαθέτουμε αποτελεσματικές θεραπείες για αυτήν την εξουθενωτική νόσο. Επομένως, ο εντοπισμός τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου και η πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ αποτελούν κρίσιμο στόχο δημόσιας υγείας» επισημαίνει ο δρ. Iyas Daghlas.

Πράγματι, η πρόβλεψη των ειδικών είναι ότι τα κρούσματα της άνοιας θα ξεπεράσουν τα 150 εκατομμύρια μέχρι το 2050, με το ένα τρίτο να οφείλεται σε παράγοντες που μπορούν να προληφθούν, όπως η αύξηση του σωματικού βάρους στη μέση ηλικία. Επομένως, η εστίαση στον τρόπο ζωής που προστατεύει από την γνωστική έκπτωση, αυξάνεται.

Η αύξηση του σωματικού βάρους συμβάλλει στη φλεγμονή και έχει συνδεθεί με την αύξηση των πρωτεϊνών που βλάπτουν τους νευρώνες και ονομάζονται αμυλοειδές βήτα. Επιπλέον, τα χαμηλότερα επίπεδα άλιπης μυϊκής μάζας έχουν συνδεθεί με την άνοια, δεν ήταν όμως ξεκάθαρο εάν αυτό προηγείται της διάγνωσης.

Διερευνώντας συνολικά στοιχεία από 450,243 συμμετέχοντες από τη βρετανική βάση δεδομένων Biobank, oι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με υψηλά επίπεδα άλιπης μυϊκής μάζας είχαν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ. Τα αποτελέσματα παρέμειναν μάλιστα «στατιστικά ισχυρά» ακόμη και μετά τη συνεκτίμηση της ηλικίας, του φύλου και της καταγωγής.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, «τα νέα στοιχεία υποστηρίζουν μια αιτιώδη σχέση μεταξύ της άλιπης μάζας και του κινδύνου εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ. Απορρίπτουν την άποψη ότι η λιπώδης μάζα έχει σημαντική επίδραση στον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ και υπογραμμίζουν τη σημασία της διάκρισης μεταξύ άλιπης και λιπώδους μάζας κατά τη διερεύνηση της επίδρασης των μέτρων λιπώδους μάζας στα αποτελέσματα της υγείας».

Από την άλλη, η κατανόηση των βιολογικών μηχανισμών πίσω από αυτό το φαινόμενο θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την ανάπτυξη στοχευμένων θεραπειών. Τα στοιχεία συγκλίνουν στο ότι διάφοροι παράγοντες θα μπορούσαν να μεσολαβήσουν σε αυτό το αποτέλεσμα, όπως οι παράγοντες καρδιομεταβολικού κινδύνου ή της απελευθέρωσης μυοκινών – των πρωτεϊνών που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια έντονης άσκησης.

Πηγή: https://www.ygeiamou.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Προκήρυξη παραχώρησης δικαιώματος εκμετάλλευσης δύο θέσεων περιπτέρων στο δήμο Παπάγου – Χολαργού

xristiana

Αθλητικές και εικαστικές δράσεις σε μια γιορτή για την διαφορετικότητα

xristiana

Οι 2 κορυφαίες DIY μάσκες προσώπου με φράουλα για extra ενυδάτωση και απαλότητα!

xristiana