13/7/2023
Πλήρη ή με μειωμένα λιπαρά: Ποια γαλακτοκομικά προϊόντα εν τέλει προάγουν την υγεία; Η συγκεκριμένη συζήτηση έχει ανοίξει τα τελευταία χρόνια, αναδεικνύοντας μάλιστα ότι, ακόμα και τα προϊόντα με πλήρη λιπαρά, δεν αποτελούν κίνδυνο για την καρδιά.
Στο ίδιο μήκος κύματος, νεότερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal, συμπέρανε ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά, όπως το γάλα, το τυρί, η κρέμα γάλακτος και το γιαούρτι, θα πρέπει να αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου κατά σχεδόν ένα τρίτο.
Το πόρισμα αυτό αντικρούει τη δημοφιλή πεποίθηση ότι ο περιορισμός των γαλακτοκομικών προϊόντων βελτιώνει την υγεία, με τους ερευνητές να υποστηρίζουν τώρα ότι αυτά τα προϊόντα με πλήρη λιπαρά στην πραγματικότητα προστατεύουν από τις καρδιαγγειακές παθήσεις – την κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως.
Η έρευνα επισημαίνει επίσης ότι τα δημητριακά ολικής αλέσεως και το μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας, όπως το μοσχάρι, το αρνί και το χοιρινό, μπορούν να θεωρηθούν προαιρετικά, καθώς οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι έχουν ελάχιστες έως και καθόλου επιπτώσεις στην υγεία μας. Αντίθετα, θα πρέπει να εμπλουτίσουμε τη διατροφή μας με ξηρούς καρπούς, γαλακτοκομικά προϊόντα και ψάρια, αντί να εστιάζουμε αποκλειστικά σε δίαιτες και σε τρόφιμα χαμηλών λιπαρών.
Η διατροφή που σώζει ζωές
Στη μελέτη συμμετείχαν περίπου 150.000 άτομα από 21 διαφορετικές χώρες και παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για 10 χρόνια.
Διαπιστώθηκε ότι όσοι κατανάλωναν τακτικά γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά, σε ένα υγιεινό διατροφικό πλαίσιο, είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιαγγειακά νοσήματα ή να πεθάνουν πρόωρα. Είχαν επίσης 19% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο, 18% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο και 14% μειωμένες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή.
Τα ευρήματα αυτά υποστηρίχθηκαν περαιτέρω από πέντε ανεξάρτητες μελέτες, οι οποίες περιλάμβαναν συνολικά 96.955 ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο από 70 χώρες.
«Οι συσχετίσεις ήταν ισχυρότερες σε περιοχές με τη φτωχότερη ποιότητα διατροφής, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Ασίας, της Κίνας και της Αφρικής, όπου η πρόσληψη θερμίδων ήταν χαμηλή και κυριαρχούσαν οι ραφιναρισμένοι υδατάνθρακες», προσθέτει ο καθηγητής δρ. Salim Yusuf, κύριος συγγραφέας και κύριος ερευνητής.
To ιδανικό διατροφικό πλάνο για τη βέλτιστη συνολική υγεία αποτελούνταν από τρεις έως τέσσερις εβδομαδιαίες μερίδες οσπρίων, επτά μερίδες ξηρών καρπών, δύο μερίδες ψαριών και 14 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων κυρίως πλήρων λιπαρών – εξαιρουμένου του βουτύρου ή της σαντιγί. Περιλάμβανε επίσης δύο έως τρεις μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα.
«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι ως προτεραιότητα θα πρέπει να τεθεί η αύξηση των προστατευτικών τροφίμων, όπως οι ξηροί καρποί, τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά, αντί να περιορίζονται τα γαλακτοκομικά (ιδίως με πλήρη λιπαρά) σε πολύ χαμηλές ποσότητες. Μέχρι δύο μερίδες γαλακτοκομικών πλήρων λιπαρών την ημέρα θα μπορούσαν να αποτελέσουν κομμάτι μιας υγιεινής διατροφής, συμβάλλοντας στην πρόληψη της υπέρτασης και του μεταβολικού συνδρόμου» καταλήγει ο συγγραφέας της μελέτης δρ. Andrew Mente του Ινστιτούτου Ερευνών για την Υγεία του Πληθυσμού στο Πανεπιστήμιο McMaster.
Πηγή: https://www.ygeiamou.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com