ΚεντρικήΥγεία

ΗΠΑ: Εγκρίθηκε το πρώτο αντισυλληπτικό που θα χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή

13/7/2023

Ένα αντισυλληπτικό χάπι που θα μπορεί να λαμβάνεται καθημερινά, αλλά θα χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή, εγκρίθηκε για διάθεση στις ΗΠΑ. Το χάπι περιέχει τη δραστική ουσία νοργεστρέλη (norgestrel) και κυκλοφορεί εδώ και δεκαετίες στην αμερικανική αγορά.

Είναι το πρώτο ορμονούχο (με προγεσταγόνο) αντισυλληπτικό το οποίο θα μπορούν να προμηθεύονται οι γυναίκες χωρίς συνταγή. Θα πωλείται σε φαρμακεία, παντοπωλεία, σούπερ μάρκετ, καθώς και στο διαδίκτυο.

Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA), τα υπόλοιπα αντισυλληπτικά χάπια που διατίθενται στις ΗΠΑ θα εξακολουθήσουν να χορηγούνται με ιατρική συνταγή.

Όταν το χάπι Opill (σ.σ. η εμπορική ονομασία του) χρησιμοποιείται με βάση τις οδηγίες χρήσης, είναι ασφαλές, δήλωσε η Dr. Patrizia Cavazzoni, διευθύντρια του Κέντρου Αξιολόγησης & Έρευνας Φαρμάκων (CDER) της FDA.

Η FDA αναφέρει ότι οι μισές σχεδόν από τις 6,1 εκατομμύρια κυήσεις που καταγράφονται ετησίως στις ΗΠΑ, δεν είναι προγραμματισμένες. Οι απρόσμενες κυήσεις σχετίζονται με αρνητικές εκβάσεις για μητέρες και μωρά, όπως:

  • Μειωμένη πιθανότητα να λάβει η έγκυος πρώιμη μαιευτική φροντίδα
  • Αυξημένος κίνδυνος πρόωρου τοκετού

Ο πρόωρος τοκετός με τη σειρά του σχετίζεται με αρνητικές νεογνικές και αναπτυξιακές εκβάσεις. Η FDA εκτιμά ότι η διάθεση ενός αντισυλληπτικού χωρίς ιατρική συνταγή μπορεί να μειώσει σημαντικά τις αιφνίδιες κυήσεις.

Αντενδείξεις και ανεπιθύμητες ενέργειες

Το αντισυλληπτικό χάπι με νοργεστρέλη έλαβε για πρώτη φορά έγκριση στις ΗΠΑ το 1973. Η FDA τονίζει πως για να είναι αποτελεσματικό πρέπει να λαμβάνεται την ίδια ώρα κάθε ημέρα. Δεν ενδείκνυται όμως για τις νεαρές γυναίκες με καρκίνο του μαστού, ούτε μαζί με άλλα ορμονούχα αντισυλληπτικά.

Δεν είναι επίσης κατάλληλο για επείγουσα αντισύλληψη, δηλαδή δεν αποτρέπει την κύηση μετά από σεξ χωρίς προφυλάξεις.

Οι πιο συνηθισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες που έχει αυτό το αντισυλληπτικό είναι ακανόνιστη αιμορραγία, πονοκεφάλος, ζάλη, ναυτία, αυξημένη όρεξη, πόνος στην κοιλιά, κράμπες ή φούσκωμα.

Όπως αναφέρει η Αμερικανική Ακαδημία Οικογενειακών Ιατρών (AAFP), περισσότερες από 100 χώρες του κόσμου επιτρέπουν την πώληση αντισυλληπτικών χαπιών χωρίς ιατρική συνταγή.

Το μέτρο αυτό, όμως, προκαλούσε έντονες αντιδράσεις στις ΗΠΑ, όπου το δικαίωμα στην άμβλωση αμφισβητείται από τους συντηρητικούς. Πολλές Πολιτείες έχουν απαγόρευσαν τις αμβλώσεις τον τελευταίο χρόνο.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Ράμπες και χώροι υγιεινής για ΑμεΑ στα σχολεία του Δήμου Δάφνης – Υμηττού

xristiana

Κοτόπουλο με κρούστα από κορν φλέικς

xristiana

Πιο καθαρό μυαλό και περισσότερη ευτυχία σε 20′

xristiana