ΚεντρικήΥγεία

Υπερκόπωση και απώλεια ακοής: Πώς συνδέονται

15/7/2023

Στο πλαίσιο της μελέτης NHANES, η οποία πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια στις ΗΠΑ για το επίπεδο υγείας και διατροφής του πληθυσμού, ερευνητές από τα τμήματα Ψυχικής Υγείας και Ακοής της Σχολής Δημόσιας Υγείας Bloomberg του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, χρησιμοποίησαν δεδομένα ακοομετρίας από δύο κύκλους συμμετεχόντων. Ελέγχθηκαν 4.582 ασθενείς ηλικίας 20-69 ετών από τα έτη 2015-2016 και 3.131 ηλικίας 6-19 και πάνω από 70 ετών από τα έτη 2017-2018.

Το τελικό δείγμα συμπεριέλαβε 3.031 ενήλικες 40 ετών και άνω, επειδή οι ειδικοί εστίασαν το ενδιαφέρον στην απώλεια ακοής που σχετίζεται με την ηλικία.

Η κούραση αξιολογήθηκε μέσω αυτοαξιολόγησης κατά την οποία οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν στην εξής ερώτηση: «Τις τελευταίες 2 εβδομάδες, πόσο συχνά σας ενοχλούσε να αισθάνεστε κουρασμένοι ή να έχετε λίγη ενέργεια;». Οι ερωτώμενοι έπρεπε να απαντήσουν καθόλου, πολλές ημέρες, περισσότερες από τις μισές ημέρες και σχεδόν κάθε μέρα.

Στη συνέχεια μετρήθηκε η ακουστική τους ικανότητα, με την απώλεια ακοής να ξεκινά από τα 25 ντεσιμπέλ και πάνω, έναντι φυσιολογικής ακοής σε ένταση από 25 ντεσιμπέλ και χαμηλότερα.

Ακολούθησε η σύνδεση της απώλειας ακοής με την κόπωση με διάφορα μοντέλα που έλαβαν υπόψιν την ηλικία, το φύλο, τη φυλή και την εθνικότητα, την εκπαίδευση, το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ, την έκθεση σε θόρυβο στην εργασία και εκτός αυτής, καθώς και τον δείκτη μάζας σώματος. Οι ερευνητές έλαβαν επίσης υπόψιν άλλα προβλήματα υγείας και συμπτώματα κατάθλιψης.

Από τους 3.031 συμμετέχοντες, μέσης ηλικίας 58 ετών εκ των οποίων το 48% ήταν άνδρες, οι 2.318 (76%) είχαν φυσιολογική ακοή και οι 713 (24%) είχαν απώλεια ακοής.

Οι συμμετέχοντες με απώλεια ακοής συνήθως ανέφεραν κόπωση για περισσότερες από τις μισές ημέρες και σχεδόν κάθε μέρα σε σύγκριση με αυτούς που δεν ένιωθαν κόπωση.

Αν και ο συσχετισμός έτεινε να είναι ισχυρότερος μεταξύ των γυναικών, των νεότερων και λευκών συμμετεχόντων, οι δοκιμές δεν έδειξαν σταθερή συσχέτιση ανά ηλικία, φύλο, φυλή και εθνικότητα.

Η απώλεια ακοής συνδέθηκε με μεγαλύτερη συχνότητα κόπωσης, αφού ελήφθησαν υπόψιν δημογραφικά στοιχεία, παράγοντες τρόπου ζωής και συννοσηρότητες.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Εβδομάδα Εθελοντικής Αιμοδοσίας Στον Δήμο Νεάπολης-Συκεών Από 18 Έως 25 Ιουνίου

xristiana

Αιμοδοσία “Σωτηρίων” 2023

xristiana

«ΣυνΑνθρωπος»: Μελέτη Για Τη Δημιουργία Πάρκου Συνύπαρξης Τυπικών Παιδιών Και ΑμεΑ

xristiana