ΚεντρικήΥγεία

Καύσωνας: Μην περιμένετε να διψάσετε για να πιείτε νερό – Τι σημαίνει στ’ αλήθεια η δίψα

15/7/2023

Αν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που πιστεύουν πως πρέπει να πίνουν νερό μόνο όταν διψάνε, ήρθε η ώρα να το ξανασκεφθείτε. Αν και η δίψα είναι ένα φυσικό αντανακλαστικό, δεν είναι καθόλου καλή ιδέα να την χρησιμοποιούμε ως ένδειξη της ενυδάτωσης του οργανισμού μας.

Αυτό τονίζουν ειδικοί από το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) της Σκωτίας, οι οποίοι στην ενημερωτική ιστοσελίδα τους για το κοινό παραθέτουν όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε γι’ αυτήν.

Όπως εξηγούν, η δίψα είναι ο φυσικός τρόπος που διαθέτει ο εγκέφαλος για να μας προειδοποιήσει ότι είμαστε αφυδατωμένοι. Επομένως, είναι ένα καμπανάκι κινδύνου ότι δεν καλύπτουμε τις ανάγκες του οργανισμού μας σε υγρά.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι ιδρώνουμε πάρα πολύ, όπως συμβαίνει τις ημέρες με έντονη ζέστη. Ή μπορεί να πάσχει κάποιος από οξέα ή χρόνια νοσήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο αφυδάτωσης.

Στα οξέα νοσήματα που μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση συμπεριλαμβάνονται η διάρροια και ο έμετος. Στα χρόνια νοσήματα συμπεριλαμβάνονται η νεφρική νόσος, ο σακχαρώδης διαβήτης, η κυστική ίνωση, η νόσος Πάρκινσον και πολλά άλλα. Ακόμα και ορισμένα φάρμακα διεγείρουν την αποβολή υγρών από τον οργανισμό και μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση.

Ήπια αφυδάτωση

Η δίψα φυσιολογικά εκδηλώνεται όταν ο οργανισμός έχει υποστεί απώλεια υγρών της τάξεως του 1-2%. Η απώλεια αυτή αντιστοιχεί στην ήπια αφυδάτωση. Ωστόσο  είναι αρκετή για να αρχίσει η έκπτωση των σωματική και νοητικών λειτουργιών.

Η ισορροπία υγρών στον οργανισμό μπορεί σε αυτό το επίπεδο να αποκατασταθεί εύκολα με ένα-δύο ποτήρια νερό. Πρέπει όμως να συνεχίσετε να πίνετε τακτικά νερό, για να διατηρήσετε καλά ενυδατωμένο τον οργανισμό σας.

Αυτό έχει ζωτική σημασία όταν κάνει έντονη ζέστη, προειδοποιούν οι ειδικοί. Το ίδιο και αν γυμνάζεστε ή κάνετε κοπιώδες επάγγελμα (πόσο μάλλον τώρα που έχει καύσωνα), αλλά και αν έχετε διάρροια ή/και εμέτους. Αν τα υγρά δεν αναπληρωθούν εγκαίρως και σωστά, η αφυδάτωση θα ενταθεί και μπορεί να απειλήσει τη ζωή.

Βέβαια, αιφνίδια, έντονη δίψα μπορεί να προκαλέσει και το να φάτε κάτι πολύ αλμυρό ή πικάντικο. Ωστόσο αυτό δύσκολα θα το κάνει κάποιος εν μέσω καύσωνα, όπως αυτός που πλήττει τη χώρα μας.

Η συνεχής ή έντονη δίψα

Άλλο όμως είναι να έχει κάποιος περιστασιακή δίψα και άλλο να διψά συνεχώς. Η συνεχής δίψα είναι γνωστή ως πολυδιψία και μπορεί να αποτελεί ένδειξη σακχαρώδους διαβήτη. Αυτό είναι πιθανότερο εάν ταυτοχρόνως έχετε:

  • Ανάγκη για συχνή ούρηση (πολυουρία)
  • Έντονη κόπωση
  • Ανεξήγητη απώλεια βάρους

Η έντονη δίψα μπορεί επίσης να είναι ανεπιθύμητη ενέργεια ορισμένων φαρμάκωνόπως:

  • Το λίθιο
  • Ορισμένα αντιψυχωσικά
  • Διουρητικά

Αν νομίζετε ότι αυτή είναι η περίπτωσή σας, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας. Έντονη δίψα και συχνή ούρηση μπορεί να εκδηλώσουν και οι έγκυοι. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, τα ίδια συμπτώματα είναι ένδειξη διαβήτη της κυήσεως.

Σοβαρή δίψα, τέλος, μπορεί να προκαλέσουν και άλλες καταστάσεις, όπως η διαβητική κετοξέωση (είναι μία επικίνδυνη επιπλοκή του διαβήτη), η δρεπανοκυτταρική νόσος κ.λπ.

Πηγή https://www.iatropedia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Η εναλλακτική μέθοδος που μειώνει την πίεση και βελτιώνει τη διάθεση

xristiana

Αυτά είναι τα καλύτερα & πιο αποτελεσματικά skincare tips για όμορφη & λαμπερή επιδερμίδα – Τα συνιστούν και οι δερματολόγοι!

xristiana

Λαχανίδα (kale): Οφέλη υγείας και διατροφικά στοιχεία – Προσοχή με τον θυρεοειδή

xristiana