ΚεντρικήΥγεία

Έχετε δυνατά πόδια; Δείτε γιατί «κερδίζει» η καρδιά σας

23/5/2023

Μπαίνοντας σε ένα γυμναστήριο, είναι πιθανό να παρατηρήσουμε ότι επιλέγονται περισσότερο ασκήσεις που δίνουν έμφαση στο πάνω μέρος του κορμού, όπως στα χέρια, παρά στην ενδυνάμωση των ποδιών.

Σύμφωνα, όμως, με μια νεότερη μελέτη, εάν θέλετε να προστατεύσουμε την καρδιά μας, θα πρέπει να φροντίσουμε να προσθέσουμε στο πρόγραμμα γυμναστικής την ενδυνάμωση της περιοχής των ποδιών.

Όπως διαπίστωσε η νεότερη έρευνα, που παρουσιάστηκε στο επιστημονικό συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC), τα άτομα με δυνατά πόδια εμφανίζουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακή ανεπάρκεια μετά από μια καρδιακή προσβολή.

Το έμφραγμα του μυοκαρδίου είναι η πιο κοινή αιτία καρδιακής ανεπάρκειας, με περίπου 6-9% των ασθενών με καρδιακή προσβολή να αναπτύσσουν στη συνέχεια τη συγκεκριμένη πάθηση. Προηγούμενες έρευνες έχουν αποδείξει ότι η ύπαρξη ισχυρών τετρακέφαλων μυών σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο.

Στην παρούσα μελέτη, διερευνήθηκε εάν η η δύναμη των ποδιών σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας μετά από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Συμμετείχαν 932 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν από το 2007 έως το 2020 με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, οι οποίοι όμως δεν είχαν καρδιακή ανεπάρκεια πριν από την εισαγωγή και δεν εμφάνισαν επιπλοκές καρδιακής ανεπάρκειας κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο νοσοκομείο. Η διάμεση ηλικία ήταν 66 έτη και οι 753 συμμετέχοντες (81%) ήταν άνδρες.

Η μέγιστη δύναμη του τετρακεφάλου μετρήθηκε ως δείκτης της δύναμης των ποδιών. Για να εκτιμηθεί αυτή η δύναμη, οι συμμετέχοντες κάθονταν σε μια καρέκλα και συσπούσαν τους τετρακέφαλους μύες όσο το δυνατόν πιο δυνατά για πέντε δευτερόλεπτα. Με ένα φορητό δυναμόμετρο, που ήταν προσαρτημένο στον αστράγαλό τους, καταγραφόταν η μέγιστη τιμή σε kg. Η μέτρηση πραγματοποιήθηκε σε κάθε πόδι και οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τον μέσο όρο των δύο τιμών.

Οι ασθενείς ταξινομήθηκαν ως «υψηλής» ή «χαμηλής» δύναμης ανάλογα με το αν η τιμή τους – που προέκυψε από έναν μαθηματικό τύπο- ήταν πάνω ή κάτω από το μέσο όρο για το φύλο τους. Συνολικά 451 ασθενείς είχαν χαμηλή δύναμη τετρακεφάλου και 481 είχαν υψηλή δύναμη.

Αναλύοντας τη συσχέτιση μεταξύ της δύναμης των τετρακέφαλων και του κινδύνου εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας και προσαρμόζοντας άλλους παράγοντες που σχετίζονται με τις δυσλειτουργίες της καρδιάς, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το υψηλότερο επίπεδο δύναμης συσχετίστηκε με 41% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας.

Μάλιστα, κάθε αύξηση 5% του σωματικού βάρους στη δύναμη των τετρακέφαλων μυών συσχετίστηκε με 11% χαμηλότερη πιθανότητα εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας.

«Η ισχύς των τετρακέφαλων είναι ένας εύκολος τρόπος να μετρηθεί με ακρίβεια στην κλινική πρακτική. Η μελέτη μας αναδεικνύει ότι η δύναμή τους θα μπορούσε να συμβάλλει στον εντοπισμό ασθενών με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου, οι οποίοι θα μπορούσαν στη συνέχεια να λάβουν πιο εντατική παρακολούθηση» επισημαίνει ο συγγραφέας της μελέτης δρ. Kensuke Ueno, φυσικοθεραπευτής στη Μεταπτυχιακή Σχολή Ιατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Kitasato.

Πηγή: https://www.ygeiamou.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων

xristiana

Γρηγόρης Μπιθικώτσης: Ο «σερ» του ελληνικού πενταγράμμου

xristiana

Δωρεάν Συναντήσεις Συμβουλευτικής Στήριξης Γονέων Με Παιδιά Στο Φάσμα Του Αυτισμού Από Τον Δήμο Χανίων

xristiana