ΚεντρικήΠεριβάλλον

Ιαπωνία: Στον «χορό» των αποχωρήσεων από υπεράκτια αιολικά projects

17/11/2023

Οι ιαπωνικές εταιρείες εγκαταλείπουν τα υπεράκτια αιολικά έργα στην Ταϊβάν, μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές για αυτή την τεχνολογία ΑΠΕ, καθώς το αυξανόμενο επενδυτικό κόστος και η επιδείνωση των καθυστερήσεων βυθίζουν τον κλάδο παγκοσμίως.

Ο πετρελαϊκός όμιλος Eneos Holdings Inc. δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ενδέχεται να αποχωρήσει από το Yunlin Offshore Wind Project στα στενά της Ταϊβάν, αφού η περιφερειακή εταιρεία κοινής ωφέλειας Shikoku Electric Power Co. αποφάσισε να αποσυρθεί από το ίδιο έργο λόγω καθυστερήσεων που απειλούν την κερδοφορία της. Η εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Jera Co. ανακοίνωσε επίσης ότι ολοκλήρωσε την πώληση του μεριδίου της στο Formosa 3, ένα άλλο υπεράκτιο αιολικό έργο της Ταϊβάν.

«Η απόσυρση των εταιρειών δείχνει ότι η ελκυστικότητα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στην Ταϊβάν μειώνεται, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στον κλάδο», δήλωσε ο Chenyuan Diao, σύμβουλος στην Wood Mackenzie Ltd.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, τα υπεράκτια αιολικά πάρκα της Ταϊβάν αποτελούν μέρος ενός σχεδίου για την αύξηση του ποσοστού της ηλεκτρικής ενέργειας που προέρχεται από ΑΠΕ σε 20% έως το 2025, από 8% πέρυσι. Στόχος του είναι τα 5,7 GW εγκατεστημένης υπεράκτιας αιολικής ισχύος μέχρι τότε, σε σύγκριση με 2,1 GW τώρα. Το νησί επιδιώκει επίσης να αυξήσει τη χρήση του φυσικού αερίου, να μειώσει τον άνθρακα και να εξαλείψει την πυρηνική ενέργεια, αλλά υστερεί στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι όλο και λιγότεροι παίκτες στην αγορά μειώνουν τον ανταγωνισμό, οδηγούν σε αποτυχία τους διαγωνισμούς και θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τους στόχους της Ταϊβάν.

«Βυθίζεται» ο κλάδος

Τα προβλήματα στην αιολική βιομηχανία της Ταϊβάν έρχονται να προστεθούν σε μια κρίση που έχει ήδη πλήξει άλλα μέρη του κόσμου, καθώς οι επακόλουθες επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19 αυξάνουν το κόστος των έργων και του δανεισμού. Ενώ πολλές επιχειρήσεις είναι σε θέση να αντισταθμίσουν τις αλλαγές κόστους αυξάνοντας τις τιμές, άλλες βρίσκονται εγκλωβισμένες σε συμβόλαια για την πώληση ενέργειας με τιμές που είχαν καθοριστεί πριν από χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι ο κολοσσός των ΑΠΕ, η δανέζικη Orsted A/S αποχώρησε από άλλη μια συνεργασία για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών στη Νορβηγία αυτή την εβδομάδα λόγω αυξανόμενου κόστους, ενώ η BP Plc και η νορβηγική Equinor ASA έγραψαν πρόσφατα μεγάλες απομειώσεις σε τέτοια έργα. Η δημόσια επιχείρηση κοινής ωφελείας Eversource Energy με έδρα τις ΗΠΑ υπέστη απομείωση αξίας 331 εκατ. δολαρίων το δεύτερο τρίμηνο για τις υπεράκτιες αιολικές της δραστηριότητες.

Στην Ταϊβάν, οι αυστηρές απαιτήσεις που απαιτούν από τους ενεργειακούς ομίλους να προμηθεύονται το 60% του εξοπλισμού τους από τοπικούς κατασκευαστές καθιστούν τα έργα ακόμη πιο ακριβά, μερικές φορές διπλασιάζοντας το κόστος. Ακόμη, οι λιγότερο έμπειροι προμηθευτές σε νέες υπεράκτιες αγορές αιολικής ενέργειας προσφέρουν συχνά προϊόντα που είναι πιο ακριβά από τους διεθνείς ανταγωνιστές τους και χαμηλότερης ποιότητας.

Το βέβαιο είναι ότι ο κλάδος της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, ιδιαίτερα κρίσιμος για την πράσινη μετάβαση, έχει εισέλθει σε ένα σκοτεινό τούνελ και αναζητεί στηρίξεις για την έξοδό του από αυτό.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Ενημερωτική συνάντηση στο Αγρίνιο από την Ε.Σ.Α.μεΑ.

xristiana

Ηράκλειο: Σύμβαση για την κατασκευή νέας σύγχρονης μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων

xristiana

Υπουργείο Υγείας – Προσλήψεις: Σε νοσηλευτές οι μισές νέες θέσεις – Πώς κατανέμονται οι υπόλοιπες

xristiana