ΚεντρικήΥγεία

Υπογονιμότητα και κοιλιοκάκη: Υπάρχει σχέση;

22/4/2023

Η κοιλιοκάκη είναι μια αυτοάνοση πάθηση η οποία προκαλείται από τη δυσανεξία στη γλουτένη, μια πρωτεΐνη που περιέχεται στο σιτάρι, στο κριθάρι και στη σίκαλη. Κάποια άτομα με κοιλιοκάκη αντιδρούν επίσης και στη βρόμη.

Μακροπρόθεσμα, η κοιλιοκάκη χωρίς θεραπεία μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια σιδήρου, οστεοπόρωση και καρκίνο.

Οι επιπτώσεις της κοιλιοκάκης, όταν δεν αντιμετωπίζεται, μπορεί να διαφέρουν ευρέως από άτομο σε άτομο. Οι πάσχοντες μπορεί να βιώσουν μερικά, όλα ή ακόμα και κανένα από τα φαινομενικά ανόμοια συμπτώματα της νόσου, τα οποία περιλαμβάνουν προβλήματα του εντέρου (διάρροια, δυσκοιλιότητα, πόνους στο στομάχι, φούσκωμα), απώλεια βάρους, εξανθήματα, κόπωση και αναιμία.

Η διάγνωση της νόσου μπορεί να είναι δύσκολη, επειδή τα συμπτώματά της ενδέχεται να συγχέονται με εκείνα άλλων διαταραχών. Ορισμένες μελέτες υποδηλώνουν ότι οι αναπαραγωγικές διαταραχές μπορεί να είναι το πρώτο σύμπτωμα της κοιλιοκάκης σε κατά τα άλλα ασυμπτωματικές γυναίκες.

Πώς μπορεί η κοιλιοκάκη να επηρεάσει τη γονιμότητα;

Οι μηχανισμοί για το πώς η κοιλιοκάκη χωρίς θεραπεία θα μπορούσε να επηρεάσει τη γονιμότητα δεν είναι καλά κατανοητοί. Σύμφωνα όμως με την Ellen Greenblatt, κλινική διευθύντρια του Mount Sinai Fertility στο Τορόντο, μία από τις απόψεις που επικρατούν είναι ότι όταν κάποιος έχει κοιλιοκάκη και δεν ακολουθεί θεραπεία, μπορεί να παρουσιάσει έλλειψη θρεπτικών ουσιών και να έχει μια συστηματική χρόνια φλεγμονή που επηρεάζει την αναπαραγωγή σε πολλά επίπεδα. Θεωρητικά θα μπορούσε η εν λόγω φλεγμονή να επηρεάσει την ποιότητα των ωαρίων ή την ικανότητα του ενδομητρίου να επιτρέπει σε ένα ωάριο να εμφυτευτεί.

Κοιλιοκάκη και γονιμότητα: συχνότητα

Το 2009, η Greenblatt ξεκίνησε τη δική της μελέτη για να το ανακαλύψει. Προς μεγάλη της έκπληξη, δεν βρήκε αυξημένη συχνότητα εμφάνισης κοιλιοκάκης μεταξύ ασθενών με ανεξήγητη υπογονιμότητα. Ωστόσο, η Greenblatt εξακολουθεί να πιστεύει ότι η κοιλιοκάκη μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητες μιας γυναίκας να μείνει έγκυος γι΄αυτό και κάνει έλεγχο για τη νόσο στους ασθενείς της. Αλλά δεν θεωρεί ότι όλες οι γυναίκες με ανεξήγητη υπογονιμότητα πρέπει να κάνουν έναν έλεγχο για κοιλιοκάκη με βάση τα αποτελέσματά της.

Άλλες έρευνες ήταν πολύ πιο πειστικές. Από σχεδόν 2.000 γυναίκες που συμμετείχαν στην Canadian Celiac Health Survey – τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύθηκαν το 2007 – σχεδόν το 15% είπε ότι είχε δυσκολία να συλλάβει και το 31% είχε υποστεί αποβολές. Μια μετα-επισκόπηση έρευνας για την κοιλιοκάκη και τις αναπαραγωγικές διαταραχές του 2014, που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Human Reproduction Update, διαπίστωσε ότι ασθενείς με ανεξήγητη υπογονιμότητα, επαναλαμβανόμενες αποβολές ή περιορισμό της ενδομήτριας ανάπτυξης είχαν «σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο» κοιλιοκάκης. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι γιατροί πρέπει να διερευνούν γυναίκες με οποιαδήποτε από αυτές τις καταστάσεις για μη διαγνωσμένη κοιλιοκάκη.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Νόσος Χασιμότο: Μπορεί να επηρεάσει τη γυναικεία γονιμότητα;

xristiana

«Τραγουδάμε Για Τα Παιδιά Της ΕΛΕΠΑΠ»: Μεγάλη Συναυλία Στην Ελληνογαλλική Σχολή «Άγιος Ιωσήφ»

xristiana

Ιόνιο: Περίπου 57.000 μεταναστευτικά πουλιά θύματα λαθροθηρίας – Κύριο είδος το Τρυγόνι

xristiana