ΚεντρικήΥγεία

Το αδυνάτισμα θεραπεύει τον τύπου 2 διαβήτη για αρκετά χρόνια, λένε οι ειδικοί

22/4/2023

Τα οφέλη που παρέχει μια ιδιαίτερα αυστηρή δίαιτα που γίνεται υπό ιατρική παρακολούθηση για λίγους μήνες.

Μία αυστηρή δίαιτα, που επιτρέπει την απώλεια 13,5 κιλών κατά μέσον όρο σε ένα τρίμηνο, μπορεί να θέσει για αρκετά χρόνια σε ύφεση τον διαβήτη τύπου 2, αναφέρουν επιστήμονες από τη Βρετανία.

Ωστόσο η εν λόγω δίαιτα είναι πάρα πολύ αυστηρή και πρέπει να γίνεται μόνο υπό ιατρική παρακολούθηση, τονίζουν. Στην πραγματικότητα, την προσφέρει ήδη από το 2020 στους ασθενείς το Βρετανικό Σύστημα Υγείας (NHS).

Ο τύπου 2 διαβήτης σχετίζεται με τον τρόπο ζωής και την παχυσαρκία. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι παχύσαρκοι άνθρωποι έχουν έως και 80 φορές περισσότερες πιθανότητες να τον εκδηλώσουν, σε σύγκριση με τα άτομα φυσιολογικού βάρους.

Η ανάπτυξή του έχει ολέθριες συνέπειες για την υγεία, καθώς αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών, όπως:

  • Η καρδιοπάθεια
  • Το εγκεφαλικό
  • Η υπέρταση
  • Οι στενώσεις των αιμοφόρων αγγείων
  • Οι βλάβες των νεύρων

Τα καλά νέα είναι πως η αυστηρή δίαιτα μπορεί να υποστρέψει τη νόσο. Μάλιστα η ύφεση του διαβήτη μπορεί να αντέξει στον χρόνο, εάν οι ασθενείς δεν ξαναπαχύνουν, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα.

Μελέτη DiRECT

Τα ευρήματα αυτά προέρχονται από τη μελέτη DiRECT, που διεξάγεται με χρηματοδότηση του κοινωφελούς οργανισμού Diabetes UK. Στη μελέτη εντάχθηκαν αρχικά 298 ασθενείς με διαβήτη. Οι μισοί λάμβαναν την καθιερωμένη θεραπεία από τους γιατρούς τους. Οι υπόλοιποι έκαναν αυστηρή δίαιτα, υπό ιατρική παρακολούθηση.

Η δίαιτα αποτελείτο από υγρά γεύματα, που καθημερινά τους παρείχαν 800 θερμίδες. Τη διατροφή αυτή ακολούθησαν για 3-5 μήνες. Στη συνέχεια, άρχισαν να εισάγουν σταδιακά στη διατροφή τους ορισμένα υγιεινά τρόφιμα.

Στο τέλος της πρώτης διετίας, 95 από τους ασθενείς συμφώνησαν να συνεχίσουν να παρακολουθούνται από τους γιατρούς για άλλα τρία χρόνια.

Από αυτούς τους 95 ασθενείς, οι 48 βρίσκονταν σε ύφεση όταν άρχισε η νέα τριετίαΤο 23% εξ αυτών παρέμειναν σε ύφεση έως το τέλος της.

Σε ύφεση για μια πενταετία

Όσοι από αυτούς συνέχιζαν να προσέχουν τη διατροφή τους και είχαν τακτική επαφή με τους γιατρούς τους, είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να παραμένουν σε ύφεση στην πενταετία. «Ύφεση» σημαίνει ότι διατηρούσαν φυσιολογικά τα επίπεδα σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα τους, χωρίς να παίρνουν φάρμακα.

Είχαν επίσης πολύ λιγότερες εισαγωγές στο νοσοκομείο λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Με άλλα λόγια, χάρη στην συνεχή δίαιτα και την παρακολούθηση από τους γιατρούς βρίσκονταν σε ύφεση επί συνολικώς 5 χρόνια.

«Το πρόγραμμα ταχέως αδυνατίσματος που προσφέρουμε στους ασθενείς μας, οδηγεί σε σημαντική απώλεια βάρους  η οποία μπορεί να διατηρηθεί μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο καθηγητής Roy Taylor, από το Πανεπιστήμιο του Νιούκασλ. «Η ύφεση του διαβήτη τύπου 2 παρέχει στους ασθενείς την ευκαιρία για ένα καλύτερο μέλλον».

Ακόμα όμως κι αν δεν χάσει ο ασθενής αρκετά κιλά ώστε να υποστραφεί ο διαβήτης του, αποκομίζει άλλα οφέλη στην υγεία του. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται ο μικρότερος κίνδυνος εμφράγματος και εγκεφαλικού, ανέφερε η Dr Elizabeth Robertson, διευθύντρια Ερεύνης στο Diabetes UK.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Καρκίνος του ήπατος: Πώς ενοχοποιούνται αναψυκτικά και ροφήματα με ζάχαρη

xristiana

4 ενεργά συστατικά που πρέπει να εντάξεις στη βραδινή σου ρουτίνα

xristiana

Δ. Ωραιοκάστρου: Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Για Την Αναγνώριση Θυμάτων Trafficking Και Την Ασφαλή Χρήση Του Διαδικτύου

xristiana