ΚεντρικήΥγεία

Αλλεργική ρινίτιδα: Αυτά τα 5 φυτά επιδεινώνουν τα συμπτώματα – Πώς να προστατευθείτε

31/3/2024

Αν πάσχετε από αλλεργική ρινίτιδα και δεν θέλετε να ταλαιπωρηθείτε περισσότερο αυτό το διάστημα, δεν πρέπει να έρθετε σε επαφή με πέντε φυτά και δεν πρέπει να τα βάλετε στον κήπο σας.

Δυστυχώς ορισμένα όμορφα και πολύ δημοφιλή λουλούδια είναι οι χειρότεροι ένοχοι για την πρόκληση αλλεργικής ρινίτιδας. Και αυτή την περίοδο αρχίζει να αυξάνεται η γύρη και οι αλλεργικοί να εμφανίζουν δύσκολα συμπτώματα.

Αν και είναι αδύνατο να αποφύγετε εντελώς τη γύρη, υπάρχουν ορισμένα φυτά και λουλούδια που μπορείτε να εξαλείψετε από τον κήπο σας και που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε την ποσότητα γύρης κοντά στο σπίτι σας.

Ο ειδικός Brian Davenport, συνιδρυτής του The Solar Centre, τόνισε ποια φυτά πρέπει να αποφεύγετε και ανέφερε και τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να έρχεστε σε επαφή μ’ αυτά.

Τα φυτά που επιδεινώνουν την αλλεργία σας

  1. Γρασίδι Ryegrass
  2. Μαργαρίτα
  3. Φυτό αμβροσία
  4. Ηλίανθος
  5. Χρυσάνθεμα

1. Το γρασίδι Ryegrass

Το γρασίδι αυτό προκαλεί έντονα προβλήματα στους αλλεργικούς γιατί επικονιάζεται από τον άνεμο και η γύρη του μεταφέρεται με τον αέρα, οπότε προσγειώνεται εύκολα στο δέρμα μας, στη μύτη και στο στόμα μας.

«Η γύρη από το γρασίδι είναι ο πιο ενοχλητικός τύπος γύρης για τους πάσχοντες από αλλεργική ρινίτιδα και εκτιμάται ότι το 90% των ατόμων με την αλλεργία επηρεάζεται από αυτήν» δήλωσε ο Brian. Εάν το τεχνητό γρασίδι δεν αποτελεί λογική επιλογή, ο ίδιος σας προτείνει το συχνό κούρεμα του γκαζόν, το οποίο θα ελαχιστοποιήσει τη γονιμοποίηση, εμποδίζοντας την ανθοφορία.

2. Η μαργαρίτα

Ένα άλλο πολύ συνηθισμένο φυτό που ταλαιπωρεί τους πάσχοντες από αλλεργική ρινίτιδα είναι η ευαίσθητη μαργαρίτα, η οποία μπορεί να προκαλέσει φαγούρα στα μάτια και ρινική καταρροή. Κι αυτές επικονιάζονται από τον άνεμο, οπότε είναι καλύτερο να τις απομακρύνετε όταν μεγαλώνουν.

3. Το φυτό αμβροσία

Το ενοχλητικό αυτό φυτό, αμβροσία, είναι το επόμενο στη λίστα και θεωρείται ένα από τα αλλεργιογόνα φυτά στον κόσμο. Μπορεί να παράγει έως και ένα δισεκατομμύριο κόκκους γύρης. Τα ανθοφόρα ετήσια και πολυετή βότανα και θάμνοι μπορούν να φτάσουν σε ύψος μερικά εκατοστά ή πάνω από τέσσερα μέτρα και η γύρη τους μεταδίδεται με τον αέρα.

«Η γύρη του είναι πολύ επικίνδυνη. Είναι πολύ ελαφριά, οπότε μετακινείται εύκολα με το αεράκι και μπορεί να προκαλέσει χάος στο ανοσοποιητικό σύστημα των ατόμων που πάσχουν από αλλεργία, οπότε η απομάκρυνση του συγκεκριμένου φυτού από τον κήπο σας είναι απαραίτητη» υπογραμμίζει ο Brian.

4. Ο ηλίανθος

Δυστυχώς, ο όμορφος και πολυαγαπημένος ηλίανθος βρίσκεται επίσης στη λίστα. Παρά το γεγονός ότι φαίνεται καταπληκτικός και είναι το αγαπημένο φυτό των παιδιών, το κεφάλι του είναι γεμάτο με γύρη και όσο πιο μεγάλος είναι, τόσο περισσότερο έχει. Δεν χάθηκαν όλα όμως και όσοι εξακολουθούν να θέλουν να φωτίζουν τον κήπο τους το καλοκαίρι με τα χαρούμενα λουλούδια μπορούν να επιλέξουν μια άλλη ποικιλία χωρίς γύρη.

5. Τα χρυσάνθεμα

Δυστυχώς, ένα άλλο αγαπημένο λουλούδι που συναντάμε στους κήπους και βρίσκεται στη λίστα απαγόρευσης, είναι τα χρυσάνθεμα. Μπορεί να είναι όμορφα, αλλά η γύρη τους μεταδίδεται με τον αέρα και χάρη στην ποσότητα των ανθοκεφαλών σε ένα φυτό, υπάρχει μεγάλη ποσότητα γύρης.

Υπάρχουν όμως όμορφες επιλογές αντικατάστασης που δεν θα προκαλέσουν την ίδια ταλαιπωρία σε όσους έχουν αλλεργίες. Ο Brian διαβεβαιώνει πως «Μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με τριαντάφυλλα και παιώνιες, καθώς η γύρη των τριαντάφυλλων είναι πολύ μεγάλη για να μεταδοθεί στον αέρα και οι παιώνιες επικονιάζονται από έντομα και όχι από τον άνεμο».

Πηγή: https://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Πάρκο Εκπαιδευτικών Δράσεων του Δήμου Πατρέων – Για πρώτη φορά ειδικά προγράμματα και για ΑΜΕΑ

xristiana

Rapid Tests Θα Πραγματοποιηθούν Στα Μελίσσια

xristiana

«Το πιο όμορφο λουλούδι» στο Αμφιθέατρο του Στρογγυλού Σχολείου «Τάκης Ζενέτος»

xristiana