ΚεντρικήΥγεία

Πώς θα ανεβάσετε την ψυχολογία σας: Μικρά και απλά tips που θα βοηθήσουν ώστε να βλέπετε τη ζωή με αισιοδοξία

17/4/2023

Η ψυχολόγος Ιωάννα Σκλιάμη παρουσιάζει μέσω του Newsbeast μικρά και απλά tips που διώχνουν μακριά τα προβλήματα και υπόσχονται να κάνουν καλύτερη την καθημερινότητα.

Η καθημερινότητα, οι υποχρεώσεις, οι απαιτήσεις της δουλειάς και τα «πρέπει» αυξάνουν την πίεση και ρίχνουν την ψυχολογία. Τα εξαντλητικά ωράρια, το ανταγωνιστικό περιβάλλον και οι δυσκολίες μας κάνουν κάποιες μέρες να μην θέλουμε να σηκωθούμε καν από το κρεβάτι. Σημασία όμως στη ζωή δεν έχει πόσες φορές θα πέσουμε αλλά πόσες τελικά θα σηκωθούμε και θα πούμε «μπορώ» να τα καταφέρω.

Πώς λοιπόν θα ανεβάσουμε την ψυχολογία μας; Τι μπορούμε να κάνουμε για να δούμε τη ζωή με αισιοδοξία; Πώς θα «πετάξουμε» μακριά τα προβλήματα ή θα τα δούμε με άλλη ματιά και θα αποφασίσουμε ότι δεν είναι άξια για να μας χαλάσουν την καθημερινότητα;

Η ψυχολόγος – εγκληματολόγος, πιστοποιημένη επαγγελματίας HR και αρθογράφος, Ιωάννα Σκλιάμη απαντά στις ερωτήσεις του Newsbeast ξεκαθαρίζοντας: «Αυτό που πρέπει όλοι να γνωρίζουμε είναι ότι η ψυχολογία, η ψυχική υγεία μας, έχει έναν καθοριστικό ρόλο στη ζωή μας! Είναι το Α και το Ω για να μπορεί να υπάρχει μία σταθερή πορεία και ροή στη καθημερινότητά μας και να μπορούμε να είμαστε λειτουργικοί στη ζωή μας. Η ψυχολογία είναι κάτι που ξεκινάει από μέσα μας».

ψυχολογία άνδρας στεναχώρια

«Είναι απολύτως φυσιολογικό να μην έχουμε κάθε μέρα την ίδια όρεξη»

Εξηγώντας ότι η ψυχολογία μας μπορεί να μην είναι κάθε μέρα η ίδια η Ιωάννα Σκλιάμη αναφέρει: «Δεν έχουμε κάθε μέρα την ίδια όρεξη ούτε την ίδια διάθεση στο να κάνουμε πράγματα. Κάποιες μέρες είναι καλύτερες και κάποιες άλλες όχι. Και είναι απολύτως φυσιολογικό. Και αυτό το αναφέρω, καθώς δεν χρειάζεται να ανησυχεί κάποιος εάν μία, δύο μέρες δεν είναι καλά. Είναι οκ, αυτό θέλω να πω! Είναι εντάξει να μην είμαστε πάντα καλά.

Αρχικά, για να συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να απομακρύνουμε καθετί που συμβάλει αρνητικά στην ψυχολογία μας είτε είναι κάποια στρεσογόνα κατάσταση είτε είναι ένας ή και περισσότεροι άνθρωποι. Ας μην ξεχνάμε ότι ένας αρνητικός και απαισιόδοξος άνθρωπος δεν μπορεί να μας μεταφέρει κάτι θετικό. Άρα, αρχικά απομακρύνουμε, χωρίς ενοχές, όλους όσους μας κάνουν να αισθανόμαστε άσχημα και μειονεκτικά. Αφού, λοιπόν, κάνουμε τα παραπάνω που ανέφερα, μπορούμε να ασχοληθούμε με την ησυχία μας, καθαρά και μόνο εμείς με την ψυχολογία μας».

Tips που θα ανεβάσουν την ψυχολογία μας

  • Να κάνουμε πράγματα που μας ευχαριστούν και μας ικανοποιούν. Να επιλέγουμε, δηλαδή, πράγματα που κάνουν καλό σε εμάς.
  • Σπουδαίο ρόλο παίζει και ο ύπνος. Οπότε, καλό είναι να κοιμόμαστε καλά και να συμπληρώνουμε ένα ικανοποιητικό ωράριο, ώστε να μας δίνει την απαιτούμενη ενέργεια να δράσουμε στην καθημερινότητά μας.
  • Είναι σημαντικό να μάθουμε τη «στάση της ευγνωμοσύνης». Να είμαστε ευγνώμονες! Η ευγνωμοσύνη ανεβάζει τη διάθεσή μας και μας βοηθάει να εστιάζουμε στα θετικά της ζωής. Μας βοηθάει να εκτιμήσουμε όλα όσα έχουμε, για αυτό ακόμα κι ένα μήνυμα που λέμε ‘ευχαριστώ’ στα αγαπημένα μας πρόσωπα μπορεί να μας δώσει την χαρά που αναζητάμε.
  • Πρέπει να έχουμε μια ισορροπία στη ζωή μας. Μία ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, γιατί εάν η ζυγαριά γέρνει περισσότερο προς μία μόνο μεριά, τότε κάτι θα λείπει και θα νιώθουμε κάπως κενοί. Οπότε, αυτομάτως πέφτει και η ψυχολογία μας.
  • Είναι εξίσου σημαντικό να εντάξουμε τη σωματική άσκηση στη ζωή μας. Να κάνουμε κάποιο άθλημα, οποιοδήποτε. Σύμφωνα με έρευνες, έχει αποδειχθεί ότι η γυμναστική μας δίνει ενέργεια, απομακρύνει το άγχος, την ένταση και γενικά βελτιώνει την ψυχολογία.
  • Να κάνουμε σχέδια. Σύμφωνα και με έρευνες, έχει διαπιστωθεί ότι η ικανοποίηση που παίρνουμε από την αναμονή μιας όμορφης βόλτας που σχεδιάζουμε, των διακοπών, μπορεί να γεννήσει ένα πολύ μεγάλο θετικό συναίσθημα που αμέσως μας φτιάχνει τη διάθεση.
  • Μπορούμε να πάρουμε τον σύντροφό μας ή κάποια φίλη μας, να βγούμε για ένα φαγητό ή για ένα ποτό, να συζητήσουμε και να χαλαρώσουμε από την καθημερινή πιεστική ρουτίνα μας. Είναι μία κατάσταση που σίγουρα μπορεί να μας ανεβάσει τη ψυχολογία.
  • Κάθε μέρα που ξυπνάμε να βάζουμε ένα πρόγραμμα για το τι θέλουμε να κάνουμε μέσα στην ημέρα. Έτσι, μπορούμε να έχουμε μία πιο δομημένη σκέψη και είναι κάτι που μπορεί να μας βοηθήσει στο να μην χάσουμε έτσι την ημέρα μας, αλλά να την αξιοποιήσουμε δημιουργικά, ευχάριστα και ωφέλημα.
  • Να περιποιούμαστε τον εαυτό μας. Αφιερώνοντας χρόνο στον εαυτό μας, μας βοηθάει να νιώθουμε όμορφα με εμάς και μας ανεβάζει τη διάθεση, είτε αυτό σημαίνει με το να πάμε στο κομμωτήριο είτε ακόμη και εμείς να κάνουμε κάτι μόνοι μας στο σπίτι.

Εάν έχουμε κάνει κάποια από τα παραπάνω ή νιώθουμε ότι έχουμε προσπαθήσει τόσο πολύ, αλλά δίχως αποτέλεσμα, μπορούμε να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό Ψυχικής Υγείας, που με τη βοήθεια αλλά και την καθοδήγησή του, θα μπορέσουμε να αλλάξουμε κάποια πράγματα, τον τρόπο σκέψης μας και γενικά να αναθεωρήσουμε τον τρόπο που βλέπουμε τη ζωή.

Συμβουλές για να δούμε τη ζωή με μία πιο αισιόδοξη ματιά

ψυχολογία γυναίκα χαρούμενη

«Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι, σε ψυχικό επίπεδο, η βάση του ανθρώπου είναι να είναι αισιόδοξος! Τα εξωτερικά ερεθίσματα και ο τρόπος με τον οποίο τα αντιλαμβανόμαστε είναι αυτά που μας κάνουν να μπαίνουμε σε μία αρνητική κατάσταση» μας λέει η ψυχολόγος – εγκληματολόγος, πιστοποιημένη επαγγελματίας HR και αρθογράφος, Ιωάννα Σκλιάμη.

«Θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι ο καθένας από εμάς βάζει βαθμό δυσκολίας στον ίδιο του τον εαυτό. Τα εμπόδια που συναντάμε είναι αυτά που θέτουμε εμείς στον εαυτό μας. Τα πάντα είναι θέμα αντίληψης και πώς εμείς βλέπουμε τα πράγματα» συμπληρώνει.

«Κάποιοι μπορεί να είναι από τη φύση τους πιο αισιόδοξοι σε αντίθεση με κάποιους άλλους. Όμως, η αισιοδοξία μπορεί να αποκτηθεί με προσπάθεια και εξάσκηση.

Στο θέμα της αισιοδοξίας, σίγουρα έχει παίξει καθοριστικό ρόλο και ο κορονοϊός καθώς ζήσαμε κάτι πρωτόγνωρο και ήρθαμε αντιμέτωποι με πολύ δύσκολες και ακραίες συνθήκες. Οπότε, υπήρχε πεσμένη ψυχολογική διάθεση και πολλά απαισιόδοξα πρόσωπα. Άρα, σίγουρα θα πρέπει να αφήσουμε λίγο πίσω αυτό το γεγονός, σαφώς και δεν μπορούμε να το ξεχάσουμε), να το αφήσουμε όμως λίγο στην άκρη και να επιστρατεύσουμε τις θετικές μας σκέψεις για να μπορούμε να δούμε και τη ζωή πιο θετικά και αισιόδοξα. Σίγουρα δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές για την αισιοδοξία και τη θετική στάση. Υπάρχουν όμως μικρά tips που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να μας βοηθήσουν» εξηγεί.

H ψυχολόγος – εγκληματολόγος, πιστοποιημένη επαγγελματίας HR και αρθογράφος, Ιωάννα Σκλιάμη

«Να εντοπίζουμε και να συγκρατούμε ένα θετικό στοιχείο σε κάθε κατάσταση»

Όταν αντιμετωπίζουμε οποιοδήποτε θέμα που μπορεί να μας δυσκολεύει προσπαθούμε αρχικά να το βάλουμε στη σωστή του διάσταση χωρίς να το διογκώνουμε στο μυαλό μας, υπογραμμίζει η ψυχολόγος Ιωάννα Σκλιάμη μιλώντας στο Newsbeast και προσθέτει πως «βοηθάει να κάνουμε ερωτήσεις στον εαυτό μας όπως: ”Τι σημαίνει αυτό το γεγονός για μένα; Τι μπορώ να κάνω;”».

«Προσπαθούμε να εντοπίσουμε και να συγκρατήσουμε ένα θετικό στοιχείο σε κάθε κατάσταση. Μπορεί να ακούγεται δύσκολο αλλά πάντα υπάρχει η θετική και η αρνητική πλευρά σε κάθε κατάσταση και μόλις βρούμε το θετικό, αμέσως θα νιώσουμε πιο ήρεμοι. Περιμένουμε και αναμένουμε να συμβεί το καλύτερο. Ακόμη και αν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα θέλουμε, οκ, δεν πειράζει. ”Κάθε εμπόδιο για καλό”, όπως λέει και μια παροιμία. Κάθε κατάσταση, αρνητική – θετική μας δίνει πάντα ένα μάθημα, αρκεί να μπορούμε να το ”δούμε”» σημειώνει.

Όπως μας λέει η Ιωάννα Σκλιάμη: «Αντιδράμε σε ό,τι δεν μας αρέσει και δεν τα δεχόμαστε όλα όσα μας συμβαίνουν. Αυτή η παθητική στάση δεν μας επιτρέπει να διεκδικήσουμε κάτι περισσότερο, ούτε να δούμε τα θετικά στοιχεία κάθε κατάστασης. Η αισιοδοξία, αντίθετα, επιτρέπει τη διεκδίκηση.
Αφιερώνουμε χρόνο τόσο για τον εαυτό μας όσο και για τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Είτε πάμε για ένα φαγητό είτε πάμε μία βόλτα στον ήλιο, τώρα που ανοίγει και ο καιρός, γιατί όπως ξέρουμε το φως του ήλιου μας χαρίζει καλή διάθεση και αισιοδοξία.

Δημιουργούμε ένα θετικό κλίμα στην καθημερινότητά μας. Φροντίζουμε να κρατάμε στη ζωή μας ανθρώπους που είναι θετικοί, αισιόδοξοι, ποιοτικοί και όχι απαισιόδοξοι, αρνητικοί γιατί το μόνο που προσφέρουν είναι μία αρνητική αύρα. Αυτούς τους ανθρώπους τους απομακρύνουμε άμεσα.
Ας βάλουμε τα ταξίδια στη ζωή μας. Οργανώνοντας ένα ταξίδι με κάποιο αγαπημένο μας πρόσωπο, μας βοηθάει στο να έχουμε κάτι ευχάριστο να περιμένουμε και να ανυπομονούμε για κάτι όμορφο».

«Μην αφήνουμε τους φόβους να μας σταματήσουν από αυτό που θέλουμε»

γυναίκα χαμογελάει

Η ψυχολόγος – εγκληματολόγος, πιστοποιημένη επαγγελματίας HR και αρθογράφος, Ιωάννα Σκλιάμη ξεκαθαρίζει ότι δεν πρέπει να αφήνουμε τους φόβους μας να μας σταματήσουν από αυτό που θέλουμε και να μας απομακρύνουν από τους στόχους.

«Οφείλουμε να μάθουμε ποια είναι αυτά τα πράγματα που μας εμποδίζουν πραγματικά να πετύχουμε τους στόχους μας και τα πράγματα που νομίζουμε ότι μας εμποδίζουν. Τις περισσότερες φορές οι φόβοι είναι υποκειμενικοί και δυστυχώς μας κρατάνε πίσω. Κοιτώντας το παρόν, σε αυτό πρέπει να δώσουμε έμφαση! Πρέπει να στοχεύουμε στο πώς θα κάνουμε χαρούμενο το παρόν μας, για να είναι και το μέλλον μας, αντίστοιχα. Να αποκτήσουμε όμορφες στιγμές και εμπειρίες. Το μακρινό μέλλον μας αγχώνει και μας εμποδίζει να χαρούμε το τώρα» αναφέρει.

«Ας βάλουμε το χαμόγελο στη ζωή μας! Ακόμα και αν δεν το επιτρέπει η διάθεσή μας αρχικά, αν ξυπνάμε με ένα απλό χαμόγελο, τότε ταυτόχρονα ανεβαίνουν τα θετικά συναισθήματα. Πολλές φορές έχει τύχει να μην έχουμε διάθεση κάποιες στιγμές μέσα στην ημέρα, όμως αν για λίγα δευτερόλεπτα αφήσουμε στην άκρη τα προβλήματά μας και χαμογελάσουμε, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα τα αντιμετωπίσουμε πιο εύκολα. Όλοι μας θα πρέπει να προσέχουμε τον εαυτό μας και την Ψυχική μας Υγεία και να την βάζουμε σε προτεραιότητα» τονίζει κλείνοντας η Ιωάννα Σκλιάμη.

Πηγή: https://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφιών: https://www.newsbeast.gr

Related posts

Χολοντομόρ: Ο Μεγάλος Λιμός της Ουκρανίας

xristiana

Πεντανόστιμό ριζότο με πέστο και γαρίδες

xristiana

Στάθμευση σε θέσεις ΑμεΑ και προβλεπόμενες ποινές

xristiana